Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Α/ΓΕΣ στους «ελεύθερους σκοπευτές» της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επισκέψεις σε Σχηματισμούς, Μονάδες και πεδία ασκήσεων πραγματοποίησε το διήμερο 5-6 Ιουλίου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και μεταξύ άλλων παρακολούθησε την εκτέλεση βολών από άρμα μάχης Leopard 2 HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΣ, οι βολές που ήταν απολύτως επιτυχείς, εκτελέσθηκαν στο βεληνεκές των 5.800 μέτρων.

Η επίδοση είναι εντυπωσιακή αλλά όχι ασυνήθιστη για το λειόκαννο πυροβόλο μήκους 55 διαμετρημάτων των 120 mm που φέρουν τα Leopard 2 HEL του Ελληνικού Στρατού. Σε συνδυασμό με το Σύστημα Ελέγχου Πυρός που φέρει το άρμα, το τακτικό πλεονέκτημα του Leopard 2 HEL, λόγω του αυξημένου δραστικού βεληνεκούς κατά 2.000 περίπου μέτρα σε σχέση με τα βραχύτερα πυροβόλα 44 διαμετρημάτων, είναι αποφασιστικής σημασίας. Ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτό δεν έχει νόημα εάν και οι μαυροσκούφηδες δεν εκπαιδεύονται σε τακτικές εμπλοκών στο μέγιστο βεληνεκές του πυροβόλου τους. Μέσω της εκπαιδεύσεως αυτής, οι μαυροσκούφηδες που επανδρώνουν τα Leopard 2 HEL εκπαιδεύονται στα πρότυπα «ελευθέρων σκοπευτών», δεδομένου ότι χειρίζονται ένα όπλο που έχει την ικανότητα να προσβάλει αποτελεσματικά στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον «μέσο όρο» του ανταγωνισμού.

Εκπαίδευση αρματιστών σε τακτικές «ελευθέρων σκοπευτών», δηλαδή στις βολές στα όρια των επιδόσεων του πυροβόλου του άρματος, καθιέρωσαν οι Ισραηλινοί κατά την δεκαετία του 1960. Τότε, επιδιώκοντας την απόκτηση τακτικού πλεονεκτήματος έναντι των ισχυρότερων αριθμητικώς αντιπάλων, το Σώμα Τεθωρακισμένων εγκαινίασε την εκπαίδευση των (κληρωτών) αρματιστών του ώστε σταδιακώς να επιτυγχάνουν βολές σε αποστάσεις της τάξεως των 4.000 μέτρων. Όλα αυτά σε μια εποχή που οι δυνατότητες των ΣΕΠ που έφεραν τα Μ48 και Μ60 ήταν πεπερασμένες ενώ και το διαμέτρημα του πυροβόλου ήταν 105 mm. Με τέτοιο υλικό, η εκτέλεση επιτυχών βολών στα 3.000 και 4.000 μέτρα, ήταν αναμφίβολα ένα αξιόλογο επίτευγμα.

Έκτοτε τα δεδομένα άλλαξαν, το διαμέτρημα των πυροβόλων αυξήθηκε ενώ αυτά έχουν πλέον την ικανότητα βολής και αντιαρματικών πυραύλων. Αποτελεί όμως αξίωμα ότι η εκπαίδευση των αρματιστών στις «βασικές» τακτικές χρήσεως των όπλων τους οφείλει να είναι η καλύτερη δυνατή. Οπότε, η επίτευξη επιπέδου «ελευθέρων σκοπευτών» για έναν αρματιστή, δεν παύει να συνιστά ποιοτικό και ουσιαστικό πλεονέκτημα.

 

Related Articles

Back to top button
Close