Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκριση επιδόματος “ειδικών αποστολών” στους τρεις Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την ψήφιση στις 7 Φεβρουαρίου του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», καθιερώθηκε πλέον προσαύξηση επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών για το προσωπικό, συνολικού ύψους 25 εκατ. €. Το μέτρο, έχει ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2023.

Όπως είχαμε αναλύσει, ο πρωθυπουργός ενέκρινε εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ και η αρχική πρόταση καθιερώσεως ειδικού επιδόματος μόνο για το προσωπικό του Στόλου, διευρύνθηκε ώστε να καλύπτει προσωπικό και των τριών Κλάδων, ώστε να μην θεωρηθεί ότι επρόκειτο για μέτρο συντεχνιακού χαρακτήρα. Η εισήγηση του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ήταν διακλαδική, αποδίδοντας έμφαση στο στοιχείο της δικαιοσύνης και την αναγνώριση των κόπων του προσωπικού εκείνου που εμπλέκεται σε επιπλέον υπηρεσία και συνεπώς βρίσκεται περισσότερο χρόνο εκτός της εστίας του ενώ η αρχική πρόταση είχε γίνει με την “ελπίδα” ότι θα αναχαίτιζε το κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του Στόλου τα τελευταία έτη. Στην πραγματικότητα, εξίσου σημαντικό αν όχι μεγαλύτερο πρόβλημα για το Πολεμικό Ναυτικό είναι το φαινόμενο της επιδιώξεως υπηρεσίας εκτός πλοίων, στην ξηρά. Εάν το εν λόγω επίδομα καθιερωνόταν οριζοντίως στο προσωπικό του Στόλου, θα επιβράβευε το προσωπικό ανεξαρτήτως εμπλοκής σε δραστηριότητες εν πλω ή όχι, δηλαδή και τους φυγόπονους που επιδιώκουν υπηρεσία ξηράς.

Είχαμε αναφέρει ότι το σχετικό ύψος της χρηματοδοτήσεως, με χειρισμούς του ΥΠΕΘΑ, αυξήθηκε από 19 στα 25 εκατ. €. Το ποιες κατηγορίες προσωπικού θα επωφελούνται αυτού, θα καθορίζεται κατόπιν αποφάσεων από τα Ανώτατα Συμβούλια κάθε Κλάδου, με τελική έγκριση από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Κριτήριο είναι η συμμετοχή του προσωπικού και των τριών Κλάδων σε έκτακτες υπηρεσίες και έργα, που χαρακτηρίζονται με τον γενικό όρο “ειδικές αποστολές”. Η ορολογία χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως από επικριτές του μέτρου, οι οποίοι το συσχέτιζαν αυθαιρέτως με το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, για να αναπτύξουν το προηγούμενο διάστημα αρνητική αρθρογραφία, στρεφόμενη κατά του προσώπου του Α/ΓΕΕΘΑ.

Επικριτική προσέγγιση συνεχίζεται από συνδικαλιστικούς φορείς, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση απομακρύνθηκε από την αρχική πρωθυπουργική εξαγγελία που ήταν ξεκάθαρο ότι αφορούσε αποκλειστικώς και μόνο το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται μάλιστα ότι η εξέλιξη προέκυψε με “αδιαφανείς όρους” (!!!) και την παρατήρηση ότι στους δικαιούχους του επιδόματος που αρχικώς απεκαλείτο “πλεύσιμα”, έπρεπε να περιληφθεί και προσωπικό που σχετίζεται με την εκτέλεση των αποστολών των πλοίων, δηλαδή ομάδες επισκευών ή διοικητικής μερίμνης…

Στις πρόνοιες του σχεδίου νόμου που ψηφίσθηκε, προβλέπεται επίσης η πλήρης απαλλαγή φόρου των επιδομάτων επικινδυνότητας (ιπτάμενοι, πληρώματα υποβρυχίων, ναρκαλιευτές, προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων). Προηγουμένως, υπήρχε απαλλαγή φόρου μόνο στο 65% του ύψους των συγκεκριμένων επιδομάτων. Το μέτρο, συνεπάγεται κόστος 17 εκατ. € για το οικονομικό επιτελείο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία καθιέρωση νέου μισθολογίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2024. 

Η υπόθεση με το “θερμό επεισόδιο” του Α/ΓΕΕΘΑ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close