Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Όσα “δεν είδε” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιθεώρηση του Στόλου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε εχθές τον Στόλο. Το ίδιο είχε γίνει και πέρυσι, μια κίνηση για την τόνωση του ηθικού και ήπια “επίδειξη ισχύος”, σε μια χρονική συγκυρία που προφανώς οι αρμόδιοι κρίνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο. Η επιθεώρηση συνδυάστηκε με την πραγματοποίηση της ετήσιας ασκήσεως μεγάλης κλίμακος του Πολεμικού Ναυτικού “ΚΑΤΑΙΓΙΣ”, η οποία επίσης συνδυάσθηκε με άλλες δύο ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρώτη ήταν η αεροπορική άσκηση ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ 19 μεταξύ 6-12 Ιουνίου, με συμμετοχή του συνόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Στην άσκηση αυτή εκτελέσθηκαν αποστολές προστασίας και προσβολής ναυτικής δύναμης, στο πλαίσιο της άσκησης “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019” καθώς και αποστολές κατάδειξης στόχου, ημέρα και νύχτα, σε συνεργασία με μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων σε νησιά του Βόρειου και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Οι τελευταίες αποστολές, έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της διακλαδικής ασκήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ 2019, που πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ.

Ποια ήταν και τι έκαναν τα “μυστηριώδη” μαχητικά πάνω από το Καστελόριζο;

Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, υπάρχουν πολλά που δεν φαίνονται και δεν γίνονται ευρύτερα γνωστά. Έτσι, επιστρέφοντας στην επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία δόθηκε ευρεία δημοσιότητα, είναι σαφές ότι η εμφάνιση μόνο πολεμικών μέσων όπως τα πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη, δεν αποδίδουν όλη την “εικόνα”.

Μπορεί επί παραδείγματι να μην εμφανίσθηκε το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β που προσφάτως παραδόθηκε στην Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) λόγω ελλείψεως εκπαιδευμένων πληρωμάτων, όπως είχαμε αναφέρει. Αλλά πέρα από τα μέσα, υπάρχουν και οι υποδομές που συχνά δεν φαίνονται. Έτσι, ένα από τα σημεία προόδου στον Στόλο, το οποίο στην επιθεώρηση “δεν είδε” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η επιχειρησιακή αξιοποίηση του συστήματος επικοινωνιών ΑΙΓΕΑΣ που αξιοποιείται στις τελευταίες ασκήσεις του Στόλου, όπως και στην τελευταία ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.

Με σχετική σύμβαση που ανατέθηκε στην INTRACOM Defense Electronics (IDE) το 2017, υλοποιείται η πρώτη φάση του συστήματος επικοινωνιών ΑΙΓΕΑΣ, έχοντας αποκομίσει μέχρι σήμερα θετικότατα σχόλια από το Πολεμικό Ναυτικό. Καθόλου τυχαίο ότι προσφάτως, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης έδωσε το πράσινο φως για την δεύτερη φάση του προγράμματος, εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες του Συστήματος Διοικήσεως & Ελέγχου και την εν γένει ικανότητα εκτελέσεως δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων από πλευράς Στόλου.

Τί γίνεται το Ρ-3Β “152744”;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close