Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή καθελκύσεως φρεγάτας ΚΙΜΩΝ (F601)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε πανηγυρικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή καθελκύσεως της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ (F601) του Πολεμικού Ναυτικού, που ναυπηγείται στο Λοριάν από την Naval Group. Παρισταμένων του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια και του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, της τελετής προηγήθηκε επιθεώρηση των εργασιών στην φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ δήλωσε κατά την τελετή:

«Είναι χαρά και μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι σήμερα πάνω στο κατάστρωμα της Φρεγάτας “Κίμων”, της νέας υπερσύγχρονης Φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον “Νέαρχο” και τον “Φορμίωνα”, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα.

Βλέπουμε εδώ ένα ακόμη αποτέλεσμα της Συμφωνίας που μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε ως Υπουργό Άμυνας, είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία –τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας– και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό.

Θα ήθελα επίσης καταληκτικά να πω το εξής: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της Naval Group πριν την εμφάνιση των υψηλών επισήμων, στις οποίες περιέγραψαν το πρόγραμμα και τις δυνατότητες της φρεγάτας FDI HN, τονίστηκε η ψηφιακή ταυτότητα που την διακρίνει. Συγκεκριμένα, το πλήρως ψηφιακό σύστημα ραντάρ Sea Fire μπορεί να εξελίσσεται διαρκώς και να “ανανεώνετα锨με νέες δυνατότητες ή πιο εξελιγμένες λειτουργίες, ώστε να διατηρείται στην κορυφή της τεχνολογικής προόδου και των επιδόσεων που την συνοδεύουν. Πρακτικώς, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε πιο τακτικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στο πλοίο από τον πελάτη, το οποίο στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υποστηρίζεται από επαρκείς προϋπολογισμούς.

Αναφέρθηκε επίσης ότι λόγω της τμηματικής κατασκευής συγκροτημάτων όπως ο ιστός ηλεκτρονικών PSIM, η εκτέλεση αυτόνομων δοκιμών πριν την εγκατάσταση στο ίδιο το κύτος του πλοίου που ναυπηγείται ανεξάρτητα, συνεπάγεται μείωση του χρόνου ναυπηγήσεως κατά 6 μήνες. Διάστημα 6 μηνών, διαρκεί η ναυπήγηση του κύτους της φρεγάτας, αναμφιβόλως σημαντικό επίτευγμα εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι παλαιότερα απαιτούντο από το ναυπηγείο 8-12 μήνες. Με αυτό τον τρόπο, η Naval Group έχει δυνατότητα παραδόσεως δύο φρεγατών FDI ετησίως, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί το 2025, στην περίπτωση των φρεγατών ΚΙΜΩΝ και ΝΕΑΡΧΟΣ.

Στην ναυπήγηση της φρεγάτας ασχολούνται 100 και πλέον εργαζόμενοι του ναυπηγείου συν προσωπικό από 20 περίπου υπεργολάβους. Από πλευράς συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, ήδη 60 έχουν συνάψει συμβάσεις έργου. Ενδεικτικώς, από την MEVACO που ειδικεύεται σε μεταλλικές κατασκευές, έχει αναληφθεί έργο για την κατασκευή καταπακτών συντηρήσεως, ράμπες εκτόξευσης πυραύλων και τα μεταλλικά μέρη από τις κονσόλες του συστήματος μάχης και του συστήματος ναυτιλίας.

Μετά την τελετή, ο Έλληνας ΥΕΘΑ μετέβη στην Βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού της Γαλλίας (FORFUSCO) στην περιοχή, για διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του. Εν συνεχεία, μετέβη στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στο Λοριάν, όπου συναντήθηκε με το προσωπικό του.

Διώχνοντας τις επενδύσεις αμυντικής βιομηχανίας στην χώρα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close