Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019»: Υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα από τις Μοίρες F-16 και F-4E AUP

Μόνο θετικά είναι τα δεδομένα που εισπράττει κανείς από τις εντυπώσεις για την απόδοση του προσωπικού και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της φετινής ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019».

Ειδικότερα, τα μαχητικά F-16C/D και F-4E Phantom II AUP της ΠΑ που ενεπλάκησαν στα διάφορα σενάρια της άσκησης εκτέλεσαν μεγάλο αριθμό εξόδων στο πλαίσιο εντατικών αεροπορικών επιχειρήσεων -τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο- πραγματοποιώντας αποστολές υποστήριξης επίγειων και ναυτικών δυνάμεων.

Εστιάζοντας κυρίως σε αποστολές υποστήριξης δυνάμεων του Δ΄ Σώματος Στρατού αλλά και της ΑΣΔΕΝ, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας επέδειξαν ενώπιον επισήμων της πολιτικής ηγεσίας και ξένων Ακολούθων Αμυνας ένα πολύ μικρό μέρος των ικανοτήτων τους, κατά την τελική φάση της ΤΑΜΣ. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Ψηλού Στάλου στα Λάβαρα (ΤΑΜΣ “ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ 19”) με ημερήσιες προσβολές, στο Πεδίο Ασκήσεων Αετός στην Αλεξανδρούπολη (ΤΑΜΣ “ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 19”) με νυχτερινές προσβολές και τέλος στη Σαμοθράκη, υποστηρίζοντας αμφίβια αποβατική ενέργεια για την ανακατάληψη νήσου.

Ιδιαίτερα στην δεύτερη περίπτωση, οι νυκτερινές προσβολές πραγματοποιήθηκαν από ζεύγος F-16C Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας που ακολουθούσαν με μικρό διαχωρισμό δύο F-16C Block 50 της 347 Μοίρας, τα οποία χρησιμοποίησαν βόμβες Mk82 των 500 λιβρών και Mk84 των 2000 λιβρών αντίστοιχα.

Ως προς τα μαχητικά τις 335 Μοίρας, οι προσβολές πραγματοποιήθηκαν με τους χειριστές να χρησιμοποιούν Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης (NVG) που επιτρέπουν την εφαρμογή τακτικών ημέρας στο σκοτάδι ενώ τα μαχητικά της 347 Μοίρας εκτέλεσαν τις αφέσεις με τη χρήση του συστήματος νυχτερινής ναυτιλίας και σκόπευσης LANTIRN.

Παρά το γεγονός ότι οι προσβολές έγιναν με συμβατικά πυρομαχικά (κατά το κοινώς «σίδερα») για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την ανάλωση πυρομαχικών χαμηλού κόστους στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας όσο και για λόγους που έχουν να κάνουν με την παροχή δυνατότητας άμεσης αντίληψης των πεπραγμένων από τους προσκεκλημένους (σε μικρές αποστάσεις από το χώρο του παρατηρητηρίου), θα πρέπει να επισημάνουμε μερικά πράγματα:

α) Την ευστοχία των πυρών παρά το γεγονός ότι εκτελέστηκαν με μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά σε πλήρες σκότος και υπό οριακές συνθήκες ορατότητας

β) Την αποτελεσματικότητα των βομβών ελεύθερης πτώσης για αποστολές εγγύς υποστήριξης – απαγόρευσης πεδίου μάχης (CAS/BAI) τόσο σε πρακτικό επίπεδο (καταστρεπτικότητα) όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο για τον εχθρό που δέχεται μια τέτοια επίθεση.

γ) Τη χρήση Διακλαδικών Ελεγκτών Τερματικής Επίθεσης (JTAC) των Ειδικών Δυνάμεων που κατηύθυναν τα μαχητικά στους στόχους τους.

Ενδεικτικό της πρόκλησης που παρουσίασαν οι καιρικές συνθήκες ως προς τον εντοπισμό και στοχοποίηση εχθρικών στόχων σε νυχτερινές επιχειρήσεις, ήταν το γεγονός ότι η πρώτη απόπειρα άφεσης όπλων από το ζεύγος των F-16 της 335 Μοίρας ματαιώθηκε, καθώς η χαμηλή νέφωση απέτρεψε την ακριβή σκόπευση. Η χρήση NVG από τους ιπταμένους, δεν ήταν αρκετή για να “διατρήσει” το πέπλο των νεφών. Το πρόγραμμα όμως δεν διαταράχθηκε καθώς ο επόμενος σχηματισμός της 347 Μοίρας συνέχισε κανονικά την προσβολή του, επιτυγχάνοντας ακριβή πλήγματα.

Παράλληλα, το πρώτο ζεύγος επαναπροσέγγισε το Πεδίο Ασκήσεων Αετός, εκτελώντας αυτή τη φορά εντοπισμό και άφεση όπλων με επιτυχή αποτελέσματα. Το δέος από την έκρηξη των βομβών που βρήκαν το στόχο τους στο σκοτάδι ήταν κάτι παραπάνω από αισθητό σε όλους όσους παρακολούθησαν την άσκηση, υπενθυμίζοντας την ισχύ του αεροπορικού όπλου έστω και στο πλαίσιο μιας περιορισμένης συμμετοχής σε μια άσκηση από μικρό αριθμό μαχητικών.

Σε κάθε περίπτωση επιδείχτηκε η ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να εκτελεί νυκτερινές προσβολές στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 19». Η ίδια η άσκηση όμως αποτελεί μια υπενθύμιση για την ΑΠΟΛΥΤΉ αναγκαιότητα προμήθειας σύγχρονων ατρακτιδίων σκόπευσης Sniper για το στόλο των 85 F-16 Block 52+/ Advanced που μέσα στα επόμενα χρόνια θα εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο V, προκειμένου να είναι σε θέση να εκτελεί πλήρως αυτόνομη στοχοποίηση και κατεύθυνση όπλων με υψηλή αποτελεσματικότητα.

Η δυναμική στοχοποίηση από μαχητικά με παράλληλη χρήση UAV, είναι επιπλέον ένας τομέας που διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση με επικρατέστερη την κάλυψη των αναγκών σε πρώτη φάση από την επιδιωκόμενη προμήθεια UAV από το ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Τα 2+1 προγράμματα UAV του ΥΠΕΘΑ

Από εκεί και πέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019» πραγματοποιήθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξόδων στο πλαίσιο αεροπορικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης. Κάτι που μεταφράζεται σε μια ιδιαίτερα έντονη και συνεχόμενη προσπάθεια τόσο για τους χειριστές όσο και για το τεχνικό προσωπικό που υποστηρίζει τις Μοίρες μαχητικών στα τεχνικά συνεργεία αλλά και στη γραμμή πτήσεων.

Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός ότι παρά το πιεστικό πρόγραμμα, οι πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι σημειώθηκαν ελάχιστες ματαιώσεις εξ αιτίας βλαβών, γεγονός που πιστώνεται αποκλειστικά στους μηχανικούς και υπόλογους των πολεμικών Μοιρών, που αποτελούν σημαντικότατη συνιστώσα της διατήρησης ισχύος της ΠΑ (η οποία συχνά παραβλέπεται αφού είναι αθέατη για το ευρύ κοινό).

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close