Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση ανταλλαγής Leopard 1A5 για την Ουκρανία: οι εκλογές αδρανοποίησαν τα ανακλαστικά της Αθήνας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 5 Μαΐου οι υπουργοί Αμύνης Δανίας και Γερμανίας επισκέφθηκαν Ουκρανούς στρατιωτικούς οι οποίοι εκπαιδεύονται επί γερμανικού εδάφους στην χρησιμοποίηση των αρμάτων μάχης Leopard 1. Όπως έγραψε η ιστοσελίδα TV2 της Δανίας, την ευθύνη έχουν Δανοί εκπαιδευτές, απόστρατοι που εκλήθησαν με σύμβαση έργου, καθώς τα άρματα είναι τύπου Leopard 1A5DK τα οποία αποσύρθηκαν από τον στρατό της χώρας το 2005 κι εν συνεχεία αγοράστηκαν από την εταιρεία FFG. Με πολιτική απόφαση τον περασμένο Φεβρουάριο, Γερμανία και Δανία αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την αγορά των αρμάτων από την FFG και την επαναφορά τους σε ενέργεια, για να παραχωρηθούν κατόπιν στην Ουκρανία. Από τον Απρίλιο ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων Ουκρανών, που όπως φαίνεται αφορά σύντομα σχολεία 4 εβδομάδων και έχει προγραμματισθεί να διέλθουν αυτής συνολικώς 450 στο τρέχον έτος.

Αν και τα δημοσιεύματα γενικώς κάνουν λόγο για 100 άρματα, στην πραγματικότητα είναι 99 και μάλιστα, όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ το 2014 το ΓΕΣ είχε εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον για να τα αγοράσει, χωρίς όμως κατάληξη. Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι θα παραδοθούν 80 άρματα, ένδειξη ότι πιθανώς δεν έχει κριθεί εφικτή η επαναφορά σε ενέργεια του συνόλου. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι έχει προγραμματιστεί η παράδοση ενός αριθμού αρμάτων, πιθανώς 10, στις 1 Ιουνίου και τα υπόλοιπα εντός του 2023, στοιχείο που σημαίνει ότι οι παραδόσεις θα εξελιχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με ρυθμό 11-12 αρμάτων ανά μήνα.

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει γράψει ήδη ότι έχει γίνει πρόταση και στην Ελλάδα να συνδράμει στην ενίσχυση της μαχομένης Ουκρανίας με άρματα μάχης Leopard. Το αίτημα για έναν Ουλαμό των 4 Leopard 2A4 ούτε καν συζητήθηκε λόγω της αξίας τους και του σχετικώς περιορισμένου αριθμού τους. Ωστόσο από πλευράς ΓΕΣ κρίθηκε ότι μπορούσε να επιδιωχθεί μία επωφελής για το Όπλο των Τεθωρακισμένων διευθέτηση, με τα Leopard 1A5, που υφίστανται σε μεγαλύτερο αριθμό και ορισμένα εξ αυτών τηρούνται ως εφεδρεία.

Άρμα Leopard 1A5DK στις εγκαταστάσεις της KMW, ετοιμάζεται για αποστολή στην Ουκρανία. (Nicholas Drummond)

Από τον περασμένο Φεβρουάριο ήδη, σε συνάντησή του με τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο Γερμανός ομόλογός του έθεσε ευθέως το θέμα και έγινε μια πρώτη σφαιρική συζήτηση. Τον περασμένο Απρίλιο όμως, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ελήφθη στο ΥΠΕΘΑ η επίσημη γερμανική πρόταση. Αυτή, σε γενικές γραμμές κινείται στην ιδέα της άμεσης παραχωρήσεως λειτουργικών Leopard 1A5 του Ελληνικού Στρατού και ανταλλαγής τους με ισάριθμα από τα αποθηκευμένα Leopard 1A5DK. Η γερμανική πλευρά δέχεται να καλύψει το κόστος όχι μόνο για την ενεργοποίηση των αρμάτων από το 304 ΠΕΒ, αλλά και προγράμματος αναβαθμίσεως σύμφωνα με την κρίση του ΓΕΣ! 

Από πλευράς ΓΕΣ, η εκτίμηση που έχει γίνει είναι ότι πρόκειται για μια συμφέρουσα πρόταση καθώς τα Leopard 1A5DK είναι νεώτερης κατασκευής και με βελτιωμένο πύργο, εν σχέσει με τα άρματα σε υπηρεσία ενώ με την αναβάθμισή τους, θα ενισχυθεί σοβαρά η επιχειρησιακή τους αξία. Η προοπτική δε εκσυγχρονισμού αδαπάνως, αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ως βασικά συστατικά τοποθέτηση σύγχρονης θερμικής διόπτρας σκόπευσης τελευταίας γενιάς και σύγχρονου συνόλου πρόσθετης θωρακίσεως. Έτσι, θα βελτιωθεί σοβαρά η ικανότητα νυκτερινού αγώνος και το επίπεδο προστασίας του άρματος. Αμφότερες οι λύσεις, θα είναι επιλογής ΓΕΣ.

Ειδικό στοιχείο της προτάσεως, είναι η παραχώρηση πυρομαχικών πυροβόλου 105 mm από τα ελληνικά αποθέματα, καθώς ελάχιστοι Δυτικοί στρατοί διατηρούν το συγκεκριμένο διαμέτρημα. Για τα πυρομαχικά που θα παραδοθούν, η γερμανική πλευρά δέχεται να παραδώσει στον Ελληνικό Στρατό, πυρομαχικά 120 mm για τα Leopard 2. 

Η αρχική ιδέα ήταν να παραδοθεί άμεσα ένας μικρός αριθμός, συμβολικώς 10, από τα ελληνικά Leopard 1A5 ώστε να εκκινήσει άμεσα το πρόγραμμα. Ακολούθως, η ανταλλαγή θα εξελιχθεί σύμφωνα με την δυναμική του 304 ΠΕΒ, που θα αναλάβει προηγουμένως να επιθεωρήσει τα προς παραχώρηση άρματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικονομική πτυχή του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από Δανία και Γερμανία. Σύμφωνα με το TV 2, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 2 δισ. κορώνες Δανίας, δηλαδή 260 εκατ. €. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ένα από τα 80 άρματα που θα ενεργοποιηθεί, χονδρικώς θα αφιερωθούν περί τα 3 εκατ. €, εάν δεν ληφθεί υπ’ όψιν το κόστος προμήθειας των αρμάτων, των πυρομαχικών και ανταλλακτικών.

Η γερμανική πρόταση προέκυψε σε μία φάση που βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η απάντηση. Εφόσον η εκλογική διαδικασία αποφέρει αποτέλεσμα σύντομα, υπάρχουν περιθώρια εμπλοκής στην συνεργασία που έχει προτείνει το Βερολίνο. Στο μεταξύ, κάθε μήνας που θα περνά, ο αριθμός των διαθέσιμων προς ανταλλαγή αρμάτων, θα μειώνεται.

Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στην παραχώρηση Leopard 1 στην Ουκρανία

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close