Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι βρώμικες τακτικές της τουρκικής αστυνομίας για να πέσει ο φράκτης στον Έβρο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε “μεσαιωνικού” τύπου πολιορκία, εξελίσσεται η κατάσταση στον Έβρο μετά και τις κινήσεις του κράτους – συμμορία τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το σημείο που εστιάζει ο τουρκικός “πολιορκητικός κριός” είναι βεβαίως το τμήμα των χερσαίων συνόρων, οι Καστανιές, που διευκολύνει την προσέγγιση στην συνοριογραμμή. Εάν δεν υπήρχε το φυσικό εμπόδιο του φράκτη που ανεγέρθη από την Ελλάδα το 2010-2012, ο οποίος έχει λάβει την μορφή των σύγχρονων “τειχών” έναντι των βαρβαρικών στιφών, θα είχαν παραβιαστεί μαζικά τα ελληνικά σύνορα.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως φάνηκε, μόλις η Τουρκία έλαβε τις πρώτες ενδείξεις ότι η ΕΕ “εξετάζει” μέτρα, δηλαδή πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό και να αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια – λύτρα προς αυτήν, διά του υπουργού Εσωτερικών ανακοινώθηκε η αποστολή αστυνομικών ενισχύσεων ώστε να ενταθεί η πίεση σε Ελλάδα και ΕΕ συνολικώς. Η Άγκυρα διατήρησε το “μέτωπο” του Έβρου ήσυχο επί διήμερο περίπου, μέχρι προφανώς να διακρίνει τις προθέσεις των Ευρωπαίων. Πράγματι, σήμερα έγινε ευρύτερα γνωστό από τα διεθνή μέσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται όχι μόνο να αποδεσμεύσει 500 εκατ. € αλλά προτείνει και την διευκόλυνση της διαδικασίας εκδόσεως VISΑ σε Τούρκους υπηκόους, προκειμένου να μειωθεί η ένταση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. 

Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ των εταίρων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, αντιτίθεται στην πρόσθετη βοήθεια της Τουρκίας, την οποία κατηγορεί για “κυνικό τρόπο” εκμεταλλεύσεως των λαθρομεταναστών. Παρομοίως, ο καγκελάριος της Αυστρίας, ανέφερε ότι “δεν πρέπει να αντιδράσουμε στην πίεση που μας ασκεί η Τουρκία συμφωνώντας υπό καθεστώς πιέσεως σε περισσότερα χρήματα“. Η χαρακτηριστική αντίδραση της Αυστρίας πηγάζει και από “ιστορικά αντανακλαστικά”, διότι η όλη υπόθεση παραπέμπει στην απόκρουση των οθωμανικών στιφών προ των τειχών της Βιέννης τον 17ο αιώνα, που διέσωσε μόλις ολόκληρη την Ευρώπη από την υποταγή στον σουλτάνο. 

Αφού πληροφορήθηκε για τις διεργασίες αυτές, το καθεστώς Ερντογάν ανακοίνωσε την αποστολή 1.000 αστυνομικών “ειδικών επιχειρήσεων”, μέτρο οι επιπτώσεις του οποίου δεν άργησαν να γίνουν αντιληπτές από το πρωί της Παρασκευής 6 Μαρτίου. Η ενίσχυση αφορά τελικώς προσωπικό της Αστυνομίας και όχι της Χωροφυλακής, που από την πρώτη ημέρα είχε εντοπισθεί να συντονίζει και να οργανώνει τις επιθέσεις των λαθρομεταναστών κατά των ελληνικών έργων παρεμποδίσεως της εισόδου στην μεθόριο. Πρόκειται για προσωπικό της υπηρεσίας ασφαλείας (“ασφαλίτες”) που κυκλοφορεί με πολιτική περιβολή ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα και καθοδηγεί ομάδες λαθρομεταναστών, τις οποίες υποστηρίζει με δακρυγόνα και χημικά που εκτοξεύονται κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Είναι οι τύποι με τα πολιτικά που εμφανίζονται στο διαβόητο πλέον βίντεο, να βγάζουν βιαίως από λεωφορεία, με την απειλή όπλων, λαθρομετανάστες που μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στα σύνορα με την Ελλάδα.

Επιπλέον, προσωπικό της τοπικής μονάδος Ειδικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας (ΡÖΗ) Αδριανουπόλεως, περιπολεί πλέον ανοικτά στην μεθόριο, απέναντι από τις ελληνικές δυνάμεις. Πρόκειται για μέτρο ψυχολογικής κυρίως στοχεύσεως, επειδή στην τουρκική ιδιοσυγκρασία δεν επιτρέπεται έστω και για λόγους εντυπώσεων και μόνο, να φαίνεται ότι η άλλη πλευρά έχει “το πάνω χέρι”. Η ταχεία ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων και οι περιπολίες από καταδρομείς στην μεθόριο, εξέπεμψαν μία εικόνα επιβολής και υπεροχής της Ελλάδος, στην οποία εκτιμήθηκε από τουρκικής πλευράς ότι έπρεπε να υπάρξει αντίδραση. Είναι ενδεικτικό ότι τεθωρακισμένα οχήματα VBL του Ελληνικού Στρατού περιπολούν στην μεθόριο έχοντας αφαιρέσει το πολυβόλο από τον πύργο, ως ένδειξη αντιλήψεως ότι η επιχείρηση είναι ουσιαστικώς αστυνομικής φύσεως εναντίον αμάχων ενώ τα οχήματα της ΡÖΗ είναι οπλισμένα. Αυτή είναι όμως η εμφανής πλευρά της τουρκικής δραστηριότητος, που καλύπτεται ευρέως από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Υπάρχει όμως και η αθέατη πλευρά. Όπως έχει φανεί από την πρώτη ημέρα, οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει στην μεθόριο φορητούς σταθμούς εξαγωγής μετεωρολογικών δεδομένων, που επιτρέπουν την πρόβλεψη της αλλαγής του ανέμου. Μόλις αυτός λαμβάνει δυτική κατεύθυνση, σε σημεία που έχουν εντοπισθεί με drone κενά από ελληνικές δυνάμεις, εξαπολύονται λαθρομετανάστες που ορμούν για να κόψουν το συρματόπλεγμα και να δημιουργήσουν ανοίγματα εισόδου, υπό την κάλυψη δακρυγόνων και χημικών που αποσκοπούν στην απομάκρυνση των ελληνικών δυνάμεων. Τελικός στόχος είναι η πρόκληση εκτεταμένων ζημιών στον φράκτη και τις άλλες περιφράξεις, ώστε από ένα σημείο και μετά να μην μπορούν οι ελληνικές δυνάμεις να ανακόψουν την είσοδο λαθρομεταναστών. 

Από σήμερα το πρωί, η τακτική αυτή έγινε πιο συστηματική, καθώς οι νέες ενισχύσεις ασφαλιτών είναι εφοδιασμένες με συσκευές πολλαπλών εκτοξευτών δακρυγόνων και χημικών βομβίδων τύπου VENOM, οι οποίες είτε στήνονται επί του εδάφους είτε φέρονται επί οχημάτων. Δι’ αυτών εκτοξεύεται μεγάλος όγκος βομβίδων και σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση εν σχέσει με τους φορητούς εκτοξευτές, δημιουργώντας πυκνό προπέτασμα το οποίο “απαγορεύει” την περιοχή που στοχοποιείται, αποβλέποντας σε απώθηση των ελληνικών δυνάμεων και διευκόλυνση του έργου καταστροφής των λαθρομεταναστών. Η εκτόξευση ομοβροντιών από τέτοια συστήματα, είναι άμεσα ορατή και το αποτέλεσμα πολύ πιο έντονο.

Ακόμη και αν υπάρξει δισταγμός από πλευράς λαθρομεταναστών για “επίθεση”, οι ασφαλίτες όπισθεν αυτών τους υποχρεώνουν να συνεχίσουν υπό την απειλή όπλων. Το βίντεο με Τούρκο αστυνομικό που υποχρεώνει με το πιστόλι να αποβιβαστούν από λεωφορείο λαθρομετανάστες που μεταφέρθηκαν στα σύνορα από την Κωνσταντινούπολη, είναι απλώς ενδεικτικό. H αποτροπή εντοπισμού των “ασφαλιτών” και της δράσεώς τους, είναι ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι έχουν απαγορεύσει αυστηρώς στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν στην μεθόριο.

Το ελληνικό προσωπικό της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων φέρει μεν προστατευτικές προσωπίδες με φίλτρα υψηλής ποιότητος που μπορούν να ανταποκριθούν και σε συνθήκες ΡΒΧ Πολέμου. Ωστόσο, λόγω των υψηλών επιπέδων υγρασίας στην περιοχή, τα φίλτρα έχει παρατηρηθεί ότι “βουλώνουν”, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της αποτελεσματικότητός τους. Τα χημικά που εκτοξεύουν οι Τούρκοι είναι πολύ ισχυρά και θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μία χημική ανάλυση σε εργαστήριο, για να αναλυθεί η σύνθεσή τους και να ανακοινωθεί δημοσίως από ελληνικής πλευράς, ως προς τα επίπεδα κινδύνου.

Σε πολιτικό επίπεδο, διαπιστώνεται παγκοσμίως η πρωτοτυπία αστυνομικές δυνάμεις ενός ασιατικού αυταρχικού κράτους να “πολεμούν” τις κρατικές δυνάμεις ενός μέλους της ΕΕ, υποκινώντας παράνομες ενέργειες από απελπισμένες, φανατισμένες και ανενημέρωτες μάζες λαθρομεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναδείξει αυτή την πρωτοφανή τουρκική επίθεση, που συνιστά μετεξέλιξη της προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς με το ναυτικό και την αεροπορία της.

Απαιτείται επίσης η πλήρης προστασία του προσωπικού που αναλαμβάνει υπηρεσία στην περιοχή, από τυχόν απόπειρες κινήσεως δικαστικών ερευνών για δήθεν παραπτώματα και πράξεις που επιχειρείται να παρουσιάσει η τουρκική προπαγάνδα αλλά και η πέμπτη φάλαγγα στο εσωτερικό, από ανεύθυνα στοιχεία. Απαιτείται επίσης αυστηρότερος έλεγχος των δημοσιογραφικών συνεργείων που επιδιώκουν να καλύψουν τα γεγονότα από την ελληνική πλευρά της μεθορίου, επειδή η τουρκική προπαγάνδα εκμεταλλεύεται ό,τι υλικό δημοσιοποιείται, διαστρεβλώνοντας την κατάσταση με σκοπό να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Και σε αυτό, η Τουρκία υποστηρίζεται από “χρήσιμους ηλίθιους”, στην μορφή ξένων “ερευνητών” και οργανώσεων, που προσπαθούν να ανακαλύψουν ενοχοποιητικά για την ελληνική πλευρά στοιχεία, που θα αποδεικνύουν τους δήθεν φόνους λαθρομεταναστών, που προπαγανδίζει ο Ερντογάν.

Η ανάπτυξη συνοριοφυλάκων και αστυνομικού προσωπικού από κράτη – μέλη της ΕΕ στην περιοχή των Καστανιών, εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσει την οργανωμένη τουρκική πολιορκία των ελληνικών “τειχών”. Καθίσταται όμως σαφές από τις φθορές που προκαλούν οι ορδές των λαθρομεταναστών στον φράκτη και τα συρματοπλέγματα, ότι οι εργασίες επεκτάσεως που προγραμματίζονται, πρέπει να αφορούν πλέον ανθεκτικότερες τσιμέντινες κατασκευές.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close