Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ποια ήταν και τι έκαναν τα “μυστηριώδη” μαχητικά πάνω από το Καστελόριζο;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κάποιοι “ανακάλυψαν” ψυχολογικές επιχειρήσεις των Τούρκων στο Καστελόριζο. Δύο αεροσκάφη πετούσαν την νύκτα επάνω από την Μεγίστη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 12 Ιουνίου και για ορισμένους ευφάνταστους ήταν τουρκικά. Παρά το σκοτάδι, τα αναγνώρισαν κιόλας…

Η “είδηση” έλαβε έκταση σε αναλύσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου αναπτύχθηκε ιδιαίτερος προβληματισμός γι’ αυτή την πολύ ανησυχητική “κλιμάκωση” από πλευράς Τουρκίας. Οι αναλυτές έκαναν πλήρη συσχέτιση με τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις συχνές είναι η αλήθεια, δημόσιες εκφράσεις του ΥΕΘΑ για την τουρκική προκλητικότητα και την πιθανότητα ενός “ατυχήματος”… Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο στα ελληνικά ΜΜΕ.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είχε βάση. Άλλωστε, την ημέρα εκείνη το δελτίο του ΓΕΕΘΑ για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο FIR Αθηνών, κατέγραψε τρεις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών αλλά σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Κουνέλι.

Επρόκειτο απλώς για εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της διακλαδικής ασκήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων “ΩΡΙΩΝ 2019”. Η άσκηση που ολοκληρώθηκε σήμερα 14 Ιουνίου, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουνίου και σε αυτήν συμμετείχαν κατά βάση οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ΕΤΑ, Ζ΄ ΜΑΚ, ΔΥΚ και 31 ΜΕΕΔ, μαζί με μονάδες της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν μέσα Μειζόνων Σχηματισμών για την από αέρος, θαλάσσης και ξηράς διείσδυση δυνάμεων, σε όλο τον χώρο από Θράκη μέχρι και το ανατολικότερο άκρο στο Αιγαίο.

Πιο είναι το ανατολικότερο άκρο; Το Συγκρότημα Μεγίστης, το οποίο “επισκέφθηκε” Επιχειρησιακή Ομάδα του Στρατού, που διείσδυσε με αποστολή την κατάδειξη στόχων σε μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτά τα μαχητικά είναι που ακούγονταν το βράδυ της Τετάρτης στον ουρανό πάνω από το Συγκρότημα Μεγίστης. Οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσαν αποστολή μακράς ακτίνος για εικονικές προσβολές ακριβείας με καθοδήγηση από την Επιχειρησιακή Ομάδα στο έδαφος.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close