Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τί γίνεται το Ρ-3Β “152744”;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροπλάνα, συμμετέχουν “κανονικά” και αεροσκάφη CN-235 του Τουρκικού Ναυτικού, ιδίως μάλιστα όταν εκτελούνται ναυτικά γυμνάσια στα διεθνή ύδατα, όπως αυτές τις ημέρες.

Από την άλλη, το FATIH με τα συνοδά πολεμικά πλοία, παραμένει εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Θυμόμαστε που σε κάθε ευκαιρία, ο πρώην ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, όταν αναφερόταν στην χρησιμότητα του προγράμματος αναβαθμίσεως των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β του Πολεμικού Ναυτικού, υποστήριζε την αξία τους για την επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για την ανάληψη αποστολών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Για τις τελευταίες, παρουσίαζε περίπου ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ανυπαρξία ελληνικών ΑΦΝΣ, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνει σχετικές αποστολές επιτηρήσεως στο πλαίσιο της Συμμαχίας στο Αιγαίο. Κατά τον Π. Καμμένο, μόλις αποκτούσε και πάλι το Πολεμικό Ναυτικό αεροπλάνα, θα σταματούσαν οι είσοδοι των τουρκικών CN-235 στο FIR Αθηνών…

Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν συνέβη. Ούτε ασφαλώς “τόλμησε” κανείς να στείλει ΑΦΝΣ στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου η Τουρκία έχει επιβάλει ουσιαστικώς ζώνη θαλασσίου και εναερίου αποκλεισμού γύρω από το FATIH. Δεν είναι μόνο ότι απλώς ο Π. Καμμένος λαΐκιζε, απευθυνόμενος σε ασχέτους. Είναι και επειδή ακόμη στερούμεθα ΑΦΝΣ… Όλοι όμως θυμούνται την επίσημη τελετή παραδόσεως του πρώτου Ρ-3Β της Ενδιάμεσης Λύσεως στις 17 Μαΐου.

Τελετή παραδόσεως πρώτου Ρ-3Β Ενδιάμεσης Λύσεως

Κοντεύει να συμπληρωθεί μήνας από την ημέρα αυτή και ασφαλώς θα έχουν αναρωτηθεί πολλοί, πόσες πτήσεις έχει εκτελέσει το “152744” για το Πολεμικό Ναυτικό. Η απάντηση είναι καμμία. Το αεροσκάφος παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος. Η ατυχία είχε χτυπήσει λίγο πριν την ημέρα της τελετής, όταν έσπασε ένα από τα παράθυρα του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η πτήση του μέχρι την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, όπου η έδρα της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού, στην οποία είχε προγραμματισθεί να λάβει χώρα η τελετή. Γι’ αυτό τον λόγο η τελετή έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Έκτοτε το αεροσκάφος δεν έχει πετάξει, επειδή πολύ απλά το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει έτοιμα ιπτάμενα πληρώματα… Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, έχει προγραμματισθεί επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα εμφανιστεί άραγε το “152744” και με τι πλήρωμα;

Εάν όμως η επιθεώρηση του Στόλου είναι μια απλή επίσημη εκδήλωση με χαρακτηριστικά “παρελάσεως”, οι πραγματικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε “θερμές ζώνες” (ακόμη και σε περίοδο ειρήνης) είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

“Χαμένο έτος” το 2019 και για την Εθνική Άμυνα;

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close