Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

To ραντάρ ÇAFRAD επί τουρκικής φρεγάτας για δοκιμές εν πλω

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε η φρεγάτα του Τουρκικού Ναυτικού “Göksu” (F497) φιλοξενώντας στο ελικοδρόμιο πύργο με το υπό ανάπτυξη ραντάρ φασικής διατάξεως πολλαπλών λειτουργιών ÇAFRAD που αναπτύσσει η Aselsan και προορίζεται για τα μελλοντικά αντιτορπιλικά TF-2000 που πρόκειται να ναυπηγηθούν. Το ÇAFRAD θα υποβληθεί σε δοκιμές εν πλω και η εμφάνισή του επιβεβαιώνει την επανάκτηση δυναμικής από το πρόγραμμα TF-2000, το οποίο για κάποια περίοδο είχε παγώσει.

Το στοιχείο που οδήγησε στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος TF-2000, είναι η απόφαση προμήθειας ελικοπτεροφόρου, η οποία αυτομάτως δημιουργεί ανάγκες για προστασία από μεγάλες μονάδες επιφανείας με ικανότητα αντιαεροπορικής αμύνης περιοχής. Το ελικοπτεροφόρο “Anadolu” (L400) προορίζεται για επιχειρήσεις σε ανοικτές θάλασσες και ωκεανούς και αναλόγου μεγέθους πρέπει να είναι οι μονάδες συνοδείας.

Το πρόγραμμα TF-2000 που αρχικώς περιέγραφε ένα πλοίο φρεγάτας, σήμερα πλέον αναφέρεται ανοικτά ότι θα αφορά μονάδες κλάσεως αντιτορπιλικού με βασικό οπλικό σύστημα αντιαεροπορικής αμύνης τον πύραυλο επιφανείας – αέρος μεγάλου βεληνεκούς που θα αναπτυχθεί εγχωρίως μέσω της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με γαλλοϊταλική κοινοπραξία. Την εναέρια εικόνα θα δίνει στα αντιτορπιλικά αυτά το ραντάρ ÇAFRAD που αναπτύσσεται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Το πρώτο αντιτορπιλικό TF-2000 εκτιμάται ότι θα αποδοθεί σε υπηρεσία περί το 2023-2024. Για το 2023 είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε υπηρεσία και το ελικοπτεροφόρο “Anadolu”, δημιουργώντας τον πυρήνα της πρώτης ανάλογης Ομάδος Μάχης για το Τουρκικό Ναυτικό. Αυτή η πολύ σημαντική αναβάθμιση, αποβλέπει κυρίως στην εξυπηρέτηση της εθνικής στρατηγικής της Τουρκίας που επιδιώκει το “άνοιγμά” της πέραν της Μεσογείου, όσο και την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close