Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Βίντεο: Η προσβολή στόχου στη Συρία μέσα από ένα F-16D της Τουρκικής Αεροπορίας

Rheinmetall Lynx

Όπως φαίνεται στην Τουρκική Αεροπορία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν λήψεις πλάνων μέσα από πιλοτήρια μαχητικών αεροσκαφών στον αέρα. Το συγκεκριμένο όμως βίντεο που εντοπίσαμε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων στη Συρία και απεικονίζει τη στιγμή άφεσης κατευθυνόμενης με λέιζερ βόμβας από μαχητικό F-16C Block 50+.

Όπως διακρίνονται στα επίμαχα πλάνα από το διάκοσμο του κάθετου σταθερού, πρόκειται για ένα μαχητικό της 181 Filo Pars (Λεοπάρδαλη) η οποία επιχειρεί από την βάση του Ντιγιάρμπακιρ. Η λήψη γίνεται από ένα δεύτερο διθέσιο F-16D, του οποίου ο χειριστής της πίσω θέσης καταγράφει την άφεση της κατευθυνόμενης βόμβας όσο και την προσβολή του στόχου στο έδαφος.

Η λήψη μετά την άφεση εστιάζει στο πιλοτήριο της πίσω θέσης του F-16D, στο οποίο διακρίνεται (σε μία από τις δύο οθόνες MFD) η απεικόνιση του ατρακτιδίου σκόπευσης AN/AAQ-33 SNIPER ATP. Προφανώς και τα δύο μαχητικά του σχηματισμού είναι εφοδιασμένα με το συγκεκριμένο ατρακτίδιο το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό και την πρόσκτηση επίγειων και εναέριων στόχων με ικανότητα αυτόνομης κατάδειξης λέιζερ (για βόμβες GBU) αλλά και εξαγωγή συντεταγμένων (για κατευθυνόμενα πυρομαχικά JDAM).

Το συνοδό F-16D φαίνεται ότι έχει επίσης εγκλωβίσει τον ίδιο στόχο, του οποίου επίκειται η προσβολή και καταγράφεται η καταστροφή του, μόλις το όπλο φτάσει στο έδαφος.

Πέραν της προφανούς επιχειρησιακής αξίας που έχουν για τα μαχητικά κρούσης τα σύγχρονα ατρακτίδια σκόπευσης (επιτρέποντας ακριβή εντοπισμό, κατάδειξη και άφεση από μεγάλα ύψη καθώς και εκτίμηση αποτελεσμάτων μετά την προσβολή – BDA), το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ημερομηνία ανάρτησης του βίντεο που έγινε δύο μέρες πριν από την πτώση ενός ελικοπτέρου S-70A-28D Blackhawk του Τουρκικού Στρατού.

Το ελικόπτερο που είχε μεταβεί στα νότια του Tel Abyad στη Β.Α Συρία προκειμένου να μεταφέρει τραυματισμένους στρατιώτες στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ΠΗΓΗ ΕΙΡΗΝΗΣ» συνετρίβη λόγω τεχνικής βλάβης (σύμφωνα πάντα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας) κατά την προσγείωση.

Και παρά το γεγονός ότι η επίσημη τουρκική θέση αναφέρει ως αιτία πτώσης την μηχανική βλάβη, είναι ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να καταρρίφθηκε από πυρά Κούρδων ανταρτών του YPG. Σε κάθε περίπτωση πάντως διατάχθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο η καταστροφή των συντριμμιών από μαχητικά της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) προκειμένου να μην καταστεί εφικτό από τις κουρδικές δυνάμεις, η ανάκτηση τμημάτων του -ιδίως τους ασυρμάτους- που αποτελούν πάντοτε αιτία για την εκτέλεση επιχειρήσεων του είδους σε περίοδο πολέμου.

Την αποστολή αυτή σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που αναφέρονται στο διαδίκτυο, ανέλαβαν επίσης μαχητικά της 181 Μοίρας. Της ίδιας δηλαδή Μοίρας που ανήκουν τα πλάνα από την προσβολή επίγειου στόχου στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα 20 Οκτωβρίου.

F-16

Gepostet von Erhan Koçak am Mittwoch, 16. Oktober 2019

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close