Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Πάλι με εθνικά πολεμικά πλοία ασχολείται ο Ερντογάν;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 23 Ιανουαρίου, κατά την τελετή καθελκύσεως της φρεγάτας ISTANBUL (F515) ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε την ενίσχυση του Τουρκικού Ναυτικού εντός πενταετίας με την υλοποίηση 5 μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τόνισε δε ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 χωρών στον κόσμο που μπορούν να σχεδιάσουν, να ναυπηγήσουν και να συντηρήσουν δικά τους πολεμικά πλοία.

Το τελευταίο, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, έχει την βάση στο σημείο που αφορά όχι μόνο το σχέδιο και το ναυπηγικό έργο αλλά και την ενσωμάτωση στο πλοίο ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων εγχώριας αναπτύξεως. Όντως, οι 4 φρεγάτες κλάσεως Ι, πέραν των ηλεκτρονικών συστημάτων που παράγει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, θα είναι οπλισμένες με πυραύλους επιφανείας – επιφανείας Atmaca, με το αντιπυραυλικό σύστημα εγγύς αμύνης Gökdeniz (ναυτική έκδοση του αυτοκινούμενου συστήματος ξηράς Korkut), ελαφρές τορπίλες 324 mm, τηλεχειριζόμενους σταθεροποιημένους σταθμούς οπλισμού STOP των 25 mm αλλά και τα υπό ανάπτυξη εγχώρια Συστήματα Κάθετης Εκτοξεύσεως πυραύλων επιφανείας – αέρος MDAS με 16 συνολικώς κελιά. Για το τελευταίο δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία, ούτε τι πύραυλο θα εκτοξεύει.

Όλα αυτά οφείλονται στην ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της χώρας, η ανάπτυξη της οποίας απέκτησε κεντρική θέση στην πολιτική του ΑΚΡ και υποστηρίζεται με συνέπεια από διαρκείς επενδύσεις με πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ενώ είναι γνωστός ο καίριος κεντρικός και ρυθμιστικός ρόλος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) στην αμυντική βιομηχανία, σοβαρότατο ρόλο διαδραματίζει και το Υπουργείο Βιομηχανίας & Τεχνολογίας, που επίσης χρηματοδοτεί αναπτυξιακά προγράμματα αμυντικών βιομηχανιών. Το συγκεκριμένο Υπουργείο υποστήριξε κατά το 2020 συνολικώς 813 αμυντικά προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. λιρών (628 εκατ. $) τα οποία υλοποιούνται μέσω του Τουρκικού Επιστημονικού & Τεχνολογικού Συμβουλίου Ερευνών (TÜBITAK). Ενδεικτικώς, τα τελευταία 8 έτη, το Υπουργείο εξέδωσε πιστοποιητικά κινήτρων για 346 προγράμματα της αμυντικής βιομηχανίας, επενδύοντας 8 δισ. λίρες (1 δισ. $) μέσω των οποίων δημιουργήθηκαν 6.700 νέες θέσεις εργασίας!

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα είναι το αποτέλεσμα εθνικού σχεδίου και στρατηγικής που υπηρετούνται από την κρατική πολιτική με αποτέλεσμα, από 62 εταιρείες στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας το 2002, σήμερα ο αριθμός τους να προσεγγίζει τις 700!

Φρεγάτες πολλαπλού ρόλου εναντίον αντιτορπιλικών TF-2000;

Τα ναυτικά προγράμματα συγκεκριμένα, συμβαδίζουν με την απόφαση της κυβερνήσεως να αναπτύξει το ναυτικό της όραμα σε επίπεδο εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην διάρκεια της τελετής σε προσπάθειες και συζητήσεις για “εγχώριο αεροπλανοφόρο”, που το πιθανότερο είναι ότι αποτελεί εξέλιξη του σχεδίου της ισπανικής Navantia που ήδη ναυπηγείται σήμερα, το ANADOLU (L400). Η αναφορά σε έναν τέτοιο στόχο επιβεβαιώνει τις βλέψεις της Τουρκίας για την ναυτική ισχύ της αλλά και ότι εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επιστροφή της στο πρόγραμμα F-35, καθότι χωρίς αυτά δεν έχει νόημα η ύπαρξη δύο τέτοιου τύπου πολεμικών πλοίων στο Τουρκικό Ναυτικό. 

“Είναι τα πλοία – πληρώματα, ηλίθιε”…

Tags

Related Articles

Back to top button
Close