Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Άφεση κατευθυνόμενης βόμβας ανεμοπορίας ΜΑΜ-Τ από Μη Επανδρωμένο Akinci

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα νέο όπλο για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που ανέπτυξε η τουρκική Roketsan, δοκιμάσθηκε για πρώτη φορά επιτυχώς στις 22 Απριλίου, από το Επιθετικό Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Akinci της Baykar. Πρόκειται για το αποκαλούμενο ΜΑΜ-Τ, που προστέθηκε στην υπάρχουσα σειρά “μικρών” όπλων της εταιρείας που προορίζονται για UAV και δοκιμάσθηκε από το Επιθετικό Akinci της Baykar.

Το MAM-T αναπτύχθηκε με σκοπό να καλύψει την απαίτηση για όπλα μεγαλύτερης καταστροφικότητος και μεγαλύτερου βεληνεκούς. Στην αρχική διαμόρφωση Block 1, το ΜΑΜ-Τ φέρει ημιενεργό αισθητήρα λέιζερ και ως εκ τούτου, δύναται να προσβάλει κινούμενους στόχους. Η ακρίβεια πλήγματος επί σταθερών στόχων επιτυγχάνεται με συνδυασμό GPS/INS.

Η μεγαλύτερη πολεμική κεφαλή, σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τα MAM-C και MAM-L που φέρουν πολύ ελαφρύτερη πολεμική κεφαλής, το MAM-T μπορεί να καταστρέψει και πιο “σκληρούς” στόχους, όπως κτίρια, αποθήκες ή άλλες εγκαταστάσεις. Φυσικά είναι πιο αποτελεσματικό και εναντίον ναυτικών στόχων.

Για να επιτρέπει την προσβολή στόχων με το UAV να παραμένει σε απόσταση ασφαλείας και εκτός βεληνεκούς πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων όπως το ρωσικό Pantsir, το MAM-T έχει ακτίνα δράσεως μεγαλύτερη των 30 χλμ., προφανώς με την άφεση να εκτελείται από μεγάλο ύψος. Στο Akinci αποδίδεται επιχειρησιακή οροφή 40.000 ποδών (12.192 μέτρα) προφανώς σε “καθαρή” διαμόρφωση.

Η επίδοση αυξάνεται σε 60 χλμ. όταν το όπλο φέρεται από ελαφρά ελικοφόρα αεροσκάφη κρούσεως και σε 80 χλμ. εφόσον πρόκειται για μαχητικό υψηλών επιδόσεων. Πρόκειται για βόμβα που χάρη σε σταθερές πτέρυγες ανεμοπορεί εξασφαλίζοντας αυξημένη ακτίνα. Η βόμβα έχει μήκος 1,4 μέτρο και βάρος 94 κιλά. Ενδεικτικώς, τα MAM-C και MAM-L είναι βάρους 6,5 και 22 κιλά αντιστοίχως, καθιστώντας φανερό ότι το ΜΑΜ-Τ δεν προορίζεται για το μικροτέρων επιδόσεων Bayraktar TB2S.

Το Akinci από το οποίο πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική βολή, έφερε στην διάρκεια της δοκιμής δύο ΜΑΜ-Τ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close