Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το ΝΑΤΟ αξιολογεί για πρώτη φορά στην ιστορία του δυνάμεις SOF εκτός συμμαχίας

Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της Ουκρανίας αξιολογούνται επιχειρησιακά από το ΝΑΤΟ! Ακούγεται περίεργο αλλά η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή, καθώς η Ατλαντική συμμαχία αποφάσισε να ενσωματώσει στη διαδικασία επιχειρησιακής αξιολόγησης, τις SOF μιας χώρας που δεν ανήκει στις τάξεις της. 

Σε μια κίνηση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, το προσωπικό του 140 Κέντρου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (140th Special Operations Forces Center) των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αξιολογήθηκε από προσωπικό της Συμμαχίας επί Λιθουανικού εδάφους.

Επίσης, οι SOF της Ουκρανίας πέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ΝΑΤΟική αξιολόγηση με αποτέλεσμα να έχουν πλέον -όπως επισημαίνεται- και τα τυπικά προσόντα ώστε να ενταχθούν σε Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη μόνο τυχαία δεν είναι, αφού έχει «ευρύτερα» κίνητρα που εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για επέκταση, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας μέσω της διεύρυνσης συμμαχιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι NRF άρχισαν να οργανώνονται το 2002 και αποτελούν μια υψηλής ικανότητας πολυεθνική δύναμη, έτοιμη να αντιδράσει σε ελάχιστο χρόνο για ανάληψη καθηκόντων, προκειμένου να διαχειριστεί μια κρίση στη βάση της συλλογικής άμυνας που έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Η επέκταση των NRF έγινε το 2014, με τη δημιουργία ενός σχηματισμού που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος», γνωστή και ως VJTF (Very High Readiness Joint Task Force).

Οι διευρυμένες NRF είναι ένα από τα μέτρα του Σχεδιασμού Ανάληψης Ετοιμότητας για δράση, γνωστού ως Readiness Action Plan (RAP), ο οποίος έχει στόχο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ασφαλείας με την ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.  

Συνολικά η διοίκηση των NRF ανήκει στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) με την απόφαση ανάπτυξης των δυνάμεων αυτών να γίνεται από το ανώτατο συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Από το παραπάνω βίντεο και άλλα που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι SOF της Ουκρανίας, παρά τις “ανατολικές” καταβολές τους, έχουν πετύχει υψηλό βαθμό δυτικοποίησης σε υλικά και τακτικές.

Αυτό, αν συνδυαστεί με την εκτεταμένη πολεμική εμπειρία που έχει αποκομιστεί από τα πεδία μαχών στις πολυετείς ένοπλες αντιπαραθέσεις με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που μαίνονται στην Ανατολική Ουκρανία, οδηγεί στην διαπίστωση ότι το προσωπικό των μονάδων αυτών έχει υψηλό επίπεδο αξιόμαχου και επιχειρησιακής εμπειρίας. 

Πάντως σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω εξελίξεις είναι λογικό ότι συνδέονται και με την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων και εκπαιδευτών προερχόμενων από το ΝΑΤΟ, όπως είχαμε επισημάνει και σε προγενέστερο δημοσίευμά μας το Νοέμβριο του 2018, σχετικά με την εμπλοκή των Royal Marines στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, αναφέραμε τότε ότι η αποστολή των Βρετανών Πεζοναυτών θα είναι να εκπαιδεύσουν άνδρες των Ουκρανικών SOF και Πεζοναύτες ενώ όπως είχε ανακοινώσει  ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, η δέσμευση της χώρας του είναι ισχυρή για την υποστήριξη του Κιέβου για όσο διάστημα αντιμετωπίζει την ρωσική προκλητικότητα.

Επιχείρηση Orbital: Οι Royal Marines θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία

Η παροχή εκπαίδευσης στους Ουκρανούς πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς στρατιωτικούς συμβούλους στο πλαίσιο της Επιχείρησης Orbital και όπως είχε γίνει γνωστό επικεντρώθηκε σε αντιαρματικές τακτικές, αντιμετώπιση ελεύθερων σκοπευτών και τακτική χρήση όλμων.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονιζόταν ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επέκταση της εκπαίδευσης από τους Royal Marines θα περιλαμβάνει ευρύτερο φάσμα τακτικών, η οποία πιθανώς να συνοδεύεται και από παροχή υλικών και οπλισμού, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί επισήμως περισσότερες λεπτομέρειες”.

Προφανώς η αξιολόγηση του 140 Κέντρου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από προσωπικό της Συμμαχίας, αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, χωρίς βεβαίως να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες από επίσημες πηγές του ΝΑΤΟ για το ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε, μέχρις ότου φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close