Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

To Ιράν καταγγέλλει την παρουσία Ισραηλινών SOF στο Αφγανιστάν υπό την κάλυψη των ΗΠΑ

Υπάρχει περίπτωση Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις να βρίσκονται ανεπτυγμένες στο έδαφος του Αφγανιστάν;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών μέσων ενημέρωσης, αυτό συμβαίνει ήδη καθώς νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ανέφερε ότι μέλη ισραηλινών μονάδων SOF είναι ανεπτυγμένα στην ασιατική χώρα, με έδρα αμερικανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην επαρχία Χεράτ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε απόσταση 75  χλμ. από τα σύνορα με το Ιράν και αποστολή τους είναι η συλλογή πληροφοριών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ανάλογες πληροφορίες αναφέρει και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ισχυριζόμενο ότι, «Οι ισραηλινοί δρουν υπό την κάλυψη της σημαίας των ΗΠΑ αλλά και των ΗΑΕ»!

Μάλιστα το Sputnik επικαλέστηκε την άποψη ειδικού αναλυτή επί θεμάτων που αφορούν το Ισραήλ, σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη των ισραηλινών SOF εκτελούν την αποστολή τους «εκμεταλλευόμενα την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν», ενώ η όλη δραστηριότητα «τελεί εν γνώση και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι εκτός από δραστηριότητα που υποδηλώνει ηλεκτρονική παρακολούθηση, το προσωπικό επίλεκτων μονάδων SOF του Ισραήλ εκμεταλλεύεται την παρουσία της αμερικανικής δύναμης στο Αφγανιστάν, προκειμένου να πραγματοποιεί εκπαίδευση σε επιχειρήσεις μεγάλου υψομέτρου σε ορεινό έδαφος.  

Δεν αναφέρονται πληροφορίες για το μέγεθος των ισραηλινών δυνάμεων ούτε σε ποιες μονάδες ανήκουν συγκεκριμένα αλλά είναι προφανές ότι το ζήτημα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται η δράση SOF του Ισραήλ στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Βεβαίως οι πληροφορίες αυτές -εφόσον προέρχονται από ιρανικές πηγές- θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Εφόσον όμως έχουν βάση, είναι προφανές ότι θα προκαλέσουν ευρύτερες διεθνείς αντιδράσεις.

Από την άλλη πλευρά, είναι λογικό ότι πληροφορίες για ένα τόσο «ευαίσθητο» ζήτημα δεν θα ήταν επιθυμητό να διαρρεύσουν τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου η πλήρης έλλειψη ανάλογης αναφοράς για παρουσία ισραηλινών SOF μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη και εν πολλοίς αναμενόμενη.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close