Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τι έγινε τελικά με την KEMALREİS;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 06.00 σήμερα το πρωί, η φρεγάτα KEMALREİS (F247) κατέπλευσε στον Κόλπο της Αττάλειας, έχοντας αποδεσμευθεί από την Ομάδα συνοδείας του ORUÇ REİS. Με την συγκεκριμένη, σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου το περιστατικό της επακούμβησης της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ (F451) η οποία όπως έδειξε και σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ, φέρει απλή στρέβλωση του πρωραίου στυλιδίου. 

Η ΛΗΜΝΟΣ φωτογραφήθηκε στις 13 Αυγούστου, την επομένη του συμβάντος, συμμετέχοντας σε κοινή ναυτική άσκηση με μονάδες του Γαλλικού Ναυτικού, σε περιοχή που συμπεριέλαβε την περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Την ίδια ημέρα, 13 Αυγούστου, το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης, δημοσιοποίησε βίντεο που έδειχνε την KEMALREİS να πλέει με ταχύτητα, κατ΄ εκτίμηση 20+ κόμβων, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την κατάστασή της, μετά το συμβάν. Ωστόσο, στο βίντεο διακρίνεται μόνο η αριστερή πλευρά ενώ η επακούμβηση με το ελληνικό πολεμικό φέρεται να έγινε στην δεξιά πλευρά του τουρκικού πλοίου. Επιπλέον, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν όντως το βίντεο έχει ληφθεί μετά το συμβάν ή όχι.

Πρέπει να αναφερθεί ότι οι πληροφορίες που έχουν κατακλύσει τα διάφορα ελληνικά μέσα τις τελευταίες ημέρες, για σοβαρή ζημιά στον άξονα της τουρκικής φρεγάτας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανταποκρίνονται απολύτως στην πραγματικότητα. Με έναν άξονα μόνο, η φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 18 κόμβων. Βεβαίως, στο τουρκικό βίντεο, είναι εμφανές ότι η φρεγάτα παρουσιάζεται την στιγμή που φαίνεται ότι επιταχύνει, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι ίσως να έγινε μια μικρή “γκαζιά” για τους σκοπούς της βιντεοσκοπήσεως, με ζόρισμα του πλοίου από κραδασμούς, λόγω πιθανής βλάβης στον έναν άξονα.

Αυτή όμως δεν είναι παρά μία υπόθεση. Γεγονός είναι ότι, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία της ΛΗΜΝΟΥ αλλά και όπως είναι φυσιολογικό, επειδή η πλώρη προεξέχει ψηλά στην “μύτη”, σε αυτό το σημείο έγινε η επαφή με το τουρκικό πλοίο. Ενδέχεται ζημιά να προκάλεσε και η άγκυρα του ελληνικού πολεμικού, η οποία προεξέχει εμπρός. Συνεπώς, μάλλον ζημιά “λαμαρίνας” υπέστη η KEMALREİS που μπορεί να είναι κάποιας εκτάσεως αλλά αυτό δεν έχει σχέση με σοβαρή ζημιά στον άξονα. Εξάλλου, ο άξονας βρίσκεται κάτω από το νερό και για να υποστεί ζημιά, θα έπρεπε να υπάρχει επαφή με τον θόλο του σόναρ τρόπιδας της ΛΗΜΝΟΥ, ο οποίος είναι ευαίσθητο μέρος και ασφαλώς θα υφίστατο και αυτός ζημιά.

Χτύπημα σε αρκετό ύψος επάνω από την ίσαλο γραμμή της τουρκικής φρεγάτας, υπάρχει μικρή πιθανότητα να υποτεθεί ότι προκάλεσε στρέβλωση στην βάση στηρίξεως του άξονος, αλλάζοντας την γεωμετρία του έστω και “περιφερειακά”. Δεδομένου πάντως ότι η πλώρη της ΛΗΜΝΟΥ και η θέση της αγκύρας της, είναι ψηλότερα σε σχέση με την πρύμνη που φιλοξενεί και το ελικοδρόμιο της KEMALREİS, η ζημιά μάλλον προκλήθηκε πιο εμπρός, εκεί περίπου που βρίσκεται ο πύργος του αντιαεροπορικού πυροβόλου Sea Zenith και το ύψος καταστρώματος μεγαλώνει. Εάν ισχύει αυτό, τότε οι πιθανότητες σοβαρής βλάβης στον άξονα, περιορίζονται δραστικώς.

Το γεγονός είναι ότι η τουρκική φρεγάτα επέδειξε επιθετική στάση και παραβιάζοντας κανόνες ασφαλείας επεδίωξε να παρεμποδίσει την κίνηση της ΛΗΜΝΟΥ, θέτοντας σαφώς ζήτημα ασφαλείας. Προφανώς η αποχώρηση της KEMALREİS, κρίθηκε σκόπιμη ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι επιφανειακές ζημιές που υπέστη στην δεξιά πλευρά προς την πρύμνη.

Μια άλλη παρατήρηση που έγινε αυτές τις ημέρες σε υλικό δημοσιοποιηθέν από τον τουρκικό Υπουργείο Αμύνης, αφορά την επίσκεψη του υπουργού Ακάρ στο αρχηγείο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων στις 14 Αυγούστου. Στις φωτογραφίες του υπουργού, διακρίνονται στους τοίχους χάρτες των τριών θαλασσών που περιβάλουν την Τουρκία αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας χάρτης του Αιγαίου, όπου οι ελληνικές ανατολικοί νήσοι εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα (Μπλε) από τον υπόλοιπο ελληνικό ηπειρωτικό κορμό και με άλλο χρώμα (Πράσινο) ένας αριθμός άλλων ελληνικών νήσων. Προφανώς οι νήσοι με Μπλε επισήμανση, είναι αυτές των οποίων η παραχώρηση αναφέρεται σε συνθήκες που υπέγραψε η Ελλάδα ενώ οι νήσοι με Πράσινη επισήμανση, αυτές που η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν αναφέρονται ρητώς σε συνθήκες και κατά την άποψή της, το καθεστώς που τις διέπει, μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η ύπαρξη τέτοιων χαρτών σε ένα Επιτελείο ή Αρχηγείο, δεν είναι ασφαλώς μόνο για το… θεαθήναι. Επισημαίνουν τις επίσημες θέσεις του τουρκικού κράτους και η ύπαρξή τους σε στρατιωτικούς χώρους αποβλέπει στην ευχερή “υπενθύμιση” κάθε φορά της εικονικής πραγματικότητος που έχει εφεύρει η Τουρκία, ώστε οι επιτελείς να συσχετίζουν άμεσα χώρους δραστηριοποιήσεως ναυτικών μονάδων και των επισήμων τουρκικών θέσεων για αυτούς. Με απλά λόγια, σε περίπτωση ελληνικής αντιδράσεως ή δικής τους προκλήσεως σε κάποιο σημείο, υπάρχει οπτικοποίηση της επιχειρηματολογίας που δύναται να αναπτυχθεί στην επίσημη απάντηση που θα δοθεί.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close