Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Τεράστια σύμβαση στρατιωτικού ιματισμού Σκανδιναβικών χωρών για την εταιρεία SIAMIDIS S.A.

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην φάση των διευκρινίσεων από πλευράς πελατών, βρίσκεται η ελληνική εταιρεία SIAMIDIS SA μετά την ανάθεση σύμβασης στις 8 Φεβρουαρίου από τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες για μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού ιματισμού. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία από κάθε άποψη για την ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των technical textiles, αλλά και για την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία γενικότερα. H σύμβαση προέκυψε στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation) και καλύπτει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Δανίας. 

Η σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη και παραγωγή ολοκληρωμένου συστήματος ένδυσης του στρατιωτικού προσωπικού συνολικού προϋπολογισμού 425 εκατ. € για την περίοδο 2022-2028. To σύστημα ένδυσης περιλαμβάνει από εσώρουχα μέχρι και ενδύματα που απαιτούνται ακόμα για περιοχές με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, από τον αρκτικό κύκλο, την τροπική ζώνη μέχρι και την έρημο. Οι τέσσερις χώρες καθόρισαν από κοινού τα ελάχιστα επίπεδα προστασίας, τις συνθήκες χρήσης, τις απαιτήσεις άνεσης και την απαιτούμενη λειτουργικότητα των προϊόντων.

Η εταιρεία SIAMIDIS SA παράγει όλα τα ενδύματα του συστήματος πέραν των εσωρούχων και η εκτιμώμενη αξία εξαγωγών στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης ξεπερνά τα 340 εκατ. €.

Στην αρχική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον 28 κοινοπραξίες εταιρειών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σε τρεις φάσεις με τεχνική και οικονομική αξιολόγηση. Εκτός των εργαστηριακών ελέγχων και προσομοιώσεων λειτουργίας, στο τελικό στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης έγινε εξάμηνη πρακτική δοκιμή του κάθε συστήματος από 160 άτομα στρατιωτικού προσωπικού στην Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη και την Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη και η πιστοποίηση του συστήματος που πρότεινε η SIAMIDIS SA και το οποίο τελικά επιλέχθηκε, διήρκησε τέσσερα χρόνια και απαίτησε επενδύσεις περί του 1 εκατ. € για εργαστηριακούς ελέγχους και πρωτότυπα ενδυμάτων.

Η εταιρεία SIAMIDIS SA έχει παραγωγική δραστηριότητα από το 1961 και εξειδικεύεται στα technical textiles και την ατομική ένδυση προστασίας (personal protection garments) για προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την ποιότητα, η εταιρεία αναπτύσσεται στις διεθνείς αγορές. Αποτελεί ήδη βασικό προμηθευτή μέσων ατομικής προστασίας και ενδυμάτων για τον προμηθευτικό οργανισμό του NATO (NSPA) καθώς και 14 χώρες τις ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η εταιρεία εντός του 2022 ξεκινάει εξαγωγές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι εξαγωγές της SIAMIDIS SA ξεπερνούν το 75% των πωλήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 52% κατά την περίοδο τις πανδημίας. Το 2022 η εταιρεία ανέλαβε στρατηγικές συμβάσεις προμήθειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλέιου και των τεσσάρων Σκανδιναβικών χωρών (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία) 7ετούς διάρκειας.

Για το 2022, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% και 120% για το 2023, έτος κατά το οποίο θα υπερβεί τα 48 εκατ. € ενώ η τρέχουσα συμβασιοποιήμενη αξία εξαγωγών ξεπερνά τα 350 εκατ. €.

Εντυπωσιακός επιχειρησιακός ιματισμός και αλεξίσφαιρα γιλέκα από την SIAMIDIS S.A. στην DEFEA 2021

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close