Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Εντυπωσιακός επιχειρησιακός ιματισμός και αλεξίσφαιρα γιλέκα από την SIAMIDIS S.A. στην DEFEA 2021

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Από τις πιο αξιόλογες παρουσίες στην DEFEA 2021, ήταν αυτή της εξειδικευμένης στον στρατιωτικό ιματισμό υψηλών προδιαγραφών SIAMIDIS S.A., η οποία παρουσίασε ευρεία ποικιλία προϊόντων υφασμάτων νέων τεχνολογιών για την κάλυψη απαιτητικών χρήσεων. Η εταιρεία SIAMIDIS έχει παραγωγική δραστηριότητα από το 1961 και έχει κατά βάση εξαγωγικό προσανατολισμό. Εδώ και 30 χρόνια εξειδικεύεται στα μέσα ατομικής προστασίας και ρουχισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και την Πυρόσβεση.

Ως licensed partners διεθνών τεχνολογικών εταιρειών, η SIAMIDIS S.A. παράγει στην Ελλάδα το υλικό Kevlar® από το 2000, αλεξίσφαιρα γιλέκα, αντιβαλλιστικές πλάκες, κράνη Kevlar®, ενδύματα GORE-TEX®, καθώς και επιχειρησιακά συστήματα ρουχισμού για δράση σε εύρος κλιματικών συνθηκών -46⁰C έως +49⁰C.

Η εταιρεία δηλώνει υπερήφανη που παράγει προηγμένα Ελληνικά προϊόντα τα οποία εξάγονται σε ποσοστό άνω του 75% σε απαιτητικούς τελικούς χρήστες, οι οποίοι τα επιλέγουν με γνώμονα την ποιότητα. Ειδικότερα για το έτος 2020, οι εξαγωγές αποκλειστικά για στρατιωτικά ενδύματα & μέσα προστασίας ξεπερνούν τα 8 εκατ. € ενώ οι τελικοί χρήστες συμπεριλαμβάνουν (μεταξύ άλλων) τον προμηθευτικό οργανισμού του NATO (NSPA), τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών της Μεγάλης Βρετανίας, Νορβηγίας, Δανίας, Λετονίας, Ισπανίας, Σλοβακίας, του Βελγίου και της Αυστραλίας.

Σε πρώτο πλάνο η στολή μάχης σε παραλλαγή τύπου MultiCam για σύμβαση που αφορούσε την Αεροπορία της Δανίας. (ΣΔΒ @ 2021)

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Οινόφυτα λειτουργεί, καθετοποιημένη και σύγχρονη γραμμή παραγωγής μαλακής και σκληρής θωράκισης, η οποία απαρτίζεται από:

  • υφαντικές μηχανές Kevlar®.
  • αυτόματα συστήματα CAD/CAM.
  • εγκατάσταση compression molding & vacuum για σκληρή θωράκιση.

Η υποδομή αυτή είναι στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανάπτυξη εξελιγμένων λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ παράγονται μέσα αντιβαλλιστικής προστασίας για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Μεταξύ των προσφάτων προμηθειών που έγιναν στις Ειδικές Δυνάμεις ήταν και αυτή που αφορούσε αντιβαλλιστικές πλάκες SIGMA T Level 3++ για την ΔΥΚ. (ΣΔΒ @ 2021)

Στην DEFEA 2021 η ελληνική εταιρεία παρουσίασε το νέο αλεξίσφαιρο γιλέκο SIGMA T με σχισμές προσαρμογής MOLLE σε γραμμή laser cut, που φέρει μαλακά αντιβαλλιστικά ένθετα για προστασία 360 μοιρών αλλά και πρόσθετες αντιβαλλιστικές πλάκες για απειλές βολίδων φορητών όπλων. Το γιλέκο μπορεί να κατασκευαστεί και από αντιπυρικό υλικό. Το γιλέκο φέρει μηχανισμούς ταχείας απελευθερώσεως τόσο στην περιοχή των ώμων όσο και της μέσης. Συνοδεύεται από εγγύηση 3 ετών και 10 ετών για τα αντιβαλλιστικά ένθετα.

Σε ανάλογες σχεδιαστικές γραμμές και υλικά, βασίζεται το plate carrier SIGMA Q, για μειωμένο συνολικό βάρος και μεγαλύτερη ευκινησία από τον χρήστη.

Η σειρά αλεξίσφαιρων γιλέκων SIGMA T αριστερά και δεξιά τα plate carrier SIGMA Q σε διαφορετικές εκδόσεις. (ΣΔΒ @ 2021)

Αυτήν την περίοδο η εταιρεία εξοπλίζει την Αστυνομία της Τυνησίας με αλεξίσφαιρα γιλέκα anti-stab. Επίσης παράγει υλικά Kevlar® για οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές σκληρής θωράκισης και ειδικότερα σε αντιβαλλιστικά κράνη και στρατιωτικά οχήματα.

Σε συνεργασία με την W.L. Gore & Associates, η ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει επιχειρησιακό σύστημα ρουχισμού για δράση σε εύρος περιβαλλόντων (Ευρωπαϊκό, Τροπικό, Ερήμου) και κλιματικών συνθηκών (από -46⁰C έως +49⁰C). Το σύστημα αυτό βασίζεται σε προηγμένες τεχνολογίες όπως PYRAD®, GORE® WINDSTOPPER® και GORE-TEX®.

Αδιάβροχες στολές GORE-TEX, το νέο μοντέλο σε ελληνική παραλλαγή και το μοντέλο για την νέα σύμβαση που αφορά τον Νορβηγικό Στρατό. (ΣΔΒ @ 2021)

Ταυτόχρονα η εταιρεία παράγει τα ενδύματα προστασίας για απαιτητικούς τελικούς χρήστες κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Ως ενδεικτικά παραδείγματα, μπορεί να αναφερθεί η παραγωγή στην Ελλάδα, των αντιπυρικών στολών για την Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (Royal Air Force), στολές GORE-TEX® για σύμβαση πλαίσιο με την NSPA Cold Weather και υφάσματα και αντιπυρικές στολές licensed Multicam®.

Η αντιπυρική στολή που παράγεται βάσει σχεδίου και προδιαγραφών της βρετανικής RAF.

Επίσης, η ελληνική εταιρεία παράγει το σύστημα ρουχισμού GORE-TEX® για το Νορβηγικό Ναυτικό ενώ μόλις προ μηνός, τον περασμένο Ιούνιο, υπέγραψε σύμβαση προμήθειας ενδυμάτων προστασίας για το Νορβηγικό Στρατό εκτιμώμενης αξίας > 9 εκατ. €.

Αδιάβροχη στολή GORE-TEX για σύμβαση του Νορβηγικού Ναυτικού. (ΣΔΒ @ 2021)

Ισραηλινή εύκαμπτη πολυφασματική συλλογή αποκρύψεως/ παραλλαγής στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις

Tags

Related Articles

Back to top button
Close