Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή αναχωρήσεως Πυροβολαρχίας Patriot για πρώτο εξάμηνο στην Σαουδική Αραβία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 114 Πτέρυγα Μάχης η τελετή αναχωρήσεως της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας, παρουσία των ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Υ/ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ. Παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Δρ. Σαάντ Αλαμάν (Dr. Saad Alamman), o Πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα κ. Σαούντ Φαϊζάλ Σαούντ Αλ-Νταβεές (Saud Faisal Saud Al-Daweesh), ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντέιβιντ Μπέργκερ (David Burger) ως εκπρόσωπος του Πρέσβη κ. Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt), ο Ακόλουθος Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Αντισμήναρχος κ. Ρασίντ Αλαμπουντί (Rashed Alaboudi) και ο Αεροπορικός Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα Σμήναρχος Κρίστοφερ Μπάρμπερ (Christopher Barber).

Η Δύναμη αποτελείται από 110-120 άτομα περίπου, τα οποία θα εναλλάσσονται (rotation) ανά εξάμηνο, μέχρις ότου περατωθεί η αποστολή. Το προσωπικό προέρχεται εξ ολοκλήρου από την Πολεμική Αεροπορία για την υπηρέτηση του συστήματος Patriot, καθώς την ευθύνη για την ασφάλεια έχει αναλάβει η Σαουδική Αραβία.

Ενδιαφέρον ήταν ότι στην διάρκεια της τελετής, τόσο το προσωπικό της Δύναμης όσο και το άγημα αποδόσεως τιμών της Πολεμικής Αεροπορίας, φορούσαν την στολή μάχης του Στρατού Ξηράς με άρβυλα ερήμου. Βέβαια, η εξάρτυση γκρι αποχρώσεως που έφερε το άγημα, τόνιζε απλώς την ανακολουθία με εκτός τόπου και χρόνου υλικά, που θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί εδώ και δεκαετίες λόγω ανυπαρξίας οποιουδήποτε οφέλους, ασφαλώς μια παραφωνία για μία αεροπορική δύναμη που θεωρείται διεθνούς αναγνωρίσεως.

Στο Ριάντ, υπεγράφη στις 20 Απριλίου η Συμφωνία Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας παρουσία του ΥΕΘΑ. Βάσει αυτής, προβλέπεται η συγκρότηση της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλήμάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot. Σκοπός της αποστολής είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας “Αντίληψη Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας” (Integrated Air and Missile Defence Concept).

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Σαουδική Αραβία το σύστημα Patriot βρίσκεται σε υπηρεσία με τον ξεχωριστό Κλάδο των Δυνάμεων Αεράμυνας ενώ οι αμερικανικές πυροβολαρχίες που έχουν αναπτυχθεί στην χώρα υπηρετούν στον Στρατό των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργώς τo IAMDC, έχοντας αναπτύξει πυροβολαρχίες στην Σαουδική Αραβία των συστημάτων THAAD και Patriot. Στην παρούσα φάση, ο επιχειρησιακός χρήστης του Patriot, ο Στρατός των ΗΠΑ, αναπτύσσει το Σύστημα Διοικήσεως Μάχης IAMD (IBCS) το οποίο θα ολοκληρώνει όλους τους αισθητήρες και μονάδες πυρός των συστημάτων αεράμυνας υπό μία κοινή διοίκηση. Σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία συνολικώς 7 συστήματα ΙΑΜD χωρίς καμμία σύνδεση μεταξύ τους, στοιχείο το οποίο τα καθιστά ευπαθή έναντι επιθέσεις πολλαπλών όπλων. Το πρόγραμμα IBCS, αντιπροσωπεύει την συμβολή του Στρατού των ΗΠΑ στην διακλαδική κυριαρχία Διοικήσεως & Ελέγχου (JADC2). Καθώς το IBCS αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2022, εκτιμάται ότι θα εφαρμοσθεί και στην Σαουδική Αραβία, επομένως σε βάθος χρόνου θα εξοικειωθεί με αυτό και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που αναπτύσσεται.

Στην ομιλία του, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είπε:

«Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση, βρίσκομαι στην 114 Πτέρυγα Μάχης, την Αεροπορική Βάση Τανάγρας, ενόψει της επικείμενης αναχώρησής σας για τη Σαουδική Αραβία.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και στρατηγική αξία, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν συνεχείς, σύνθετες, πολύπλοκες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των κρατών της περιοχής. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Κυβέρνηση πράττουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η χώρα μας ασκεί πολύ ενεργή Στρατιωτική Διπλωματία έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Για να έχει η Ελλάδα υψηλό αποτύπωμα στην Άμυνα και την Ασφάλεια, και στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει η Αμυντική Διπλωματία να παράγει αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα παράγονται όταν συσφίγγουμε τις σχέσεις με φίλες και σύμμαχες χώρες, με τις οποίες μάλιστα μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και απόψεις όσον αφορά στο θέμα της Ασφάλειας και της Άμυνας στην περιοχή μας. Η Σαουδική Αραβία είναι μία από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για συνδρομή στην Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Άμυνας και τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη στο Ριάντ η Συμφωνία αναφορικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος Σαουδικής Αραβίας. Την υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του. Είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ, καθότι αυτές οι συμφωνίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναφέρονται στο αμυντικό κομμάτι.

Η ανάπτυξη λοιπόν της Πυροβολαρχίας Αντιαεροπορικού Συστήματος “Patriot” της Πολεμικής Αεροπορίας θα ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας της φίλης Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.

Η παρουσία σας εκεί έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των Συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα μέσω της παρουσίας σας εκεί, σφυρηλατούμε νέους, ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μας και προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτά που θα προσφέρετε, αλλά και η επιχειρησιακή εμπειρία που θα αποκτήσετε αποτελούν πολύτιμη επένδυση για το μέλλον.

Η εξωστρέφεια, η γνώση της Ιστορίας και των παραδόσεων της χώρας και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με στρατιωτικό προσωπικό άλλων χωρών – και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους συναδέλφους σας των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας- πρέπει να αποτελεί διαρκές μέλημά σας κατά την εκτέλεση της αποστολής σας, με γνώμονα την επιτυχία στο έργο που καλείστε να διεκπεραιώσετε.

Η συνεργασία και η καθημερινή επικοινωνία σας με ξένους συναδέλφους, σάς καθιστά ταυτόχρονα και εκπροσώπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γίνεστε λοιπόν πρεσβευτές της χώρας μας, όχι μόνο στην περιοχή που θα βρίσκεστε αλλά και πολύ ευρύτερα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχει η αποστολή σας και το διεθνές διακύβευμα από τη διατήρηση συνθηκών ασφαλείας και ειρήνης στην περιοχή.

Είμαι σίγουρος ότι όσοι συμμετέχετε στην αποστολή, αλλά και οι συνάδελφοί σας σε όλη την ελληνική επικράτεια, δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, όλοι οι Κλάδοι, όλα τα στελέχη διακρίνονται από απόλυτο επαγγελματισμό, αγάπη στην Πατρίδα, επίγνωση του καθήκοντος και του νοήματος της αποστολής. Το απέδειξαν αρκετές φορές μέχρι τώρα. Το απέδειξαν και πολύ προσφάτως, αλλά ξέρετε καλούνται διαρκώς να το αποδεικνύουν εκ νέου.

Νομίζω ότι αυτή η αποστολή θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να το αποδείξετε εκ νέου και μάλιστα έξω από τα σύνορα της χώρας. Με τον επαγγελματισμό σας λοιπόν και την αίσθηση του καθήκοντος μάς κάνετε όλους υπερήφανους, εκτελώντας αποστολή στο ακέραιο. Εκτελέστε λοιπόν κι αυτή στο ακέραιο.

Να γνωρίζετε πάντα ότι η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται και θα βρίσκεται δίπλα σας. Θα μεριμνούμε πάντοτε ώστε η αποστολή σας στη Σαουδική Αραβία να εκτελείται υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες, ώστε να συνεχίζετε απερίσπαστοι και απερίσπαστες το πολύ σημαντικό έργο σας.

Μην παραλείψω να αναφέρω ότι σήμερα το πρωί έγινε η τελευταία επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα και τα μέλη που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή να αμειφθούν όπως πρέπει, όσοι συμμετέχουν σε αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό. Επομένως διπλασιάστηκε το ποσοστό που είχε αρχικά προβλεφθεί της αμοιβής σε σχέση με το 100%. Νομίζω ότι είναι καλή εξέλιξη, αλλά και απόδειξη πως εν συνόλω η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τη σημασία της αποστολής αλλά και την ποιότητα του προσωπικού που θα πάει εκεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να εκτελέσει στο ακέραιο την αποστολή προς όφελος της χώρας, αλλά και των συμμαχιών της, καθώς και της γενικότερης ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Εύχομαι λοιπόν σε όλες και σε όλους, καλή επιτυχία, καλή δύναμη, καλή τύχη στην κρίσιμη αποστολή που αναλαμβάνετε. Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά -κι είμαι σίγουρος ότι μιλώ και εξ ονόματος των μελών των οικογενειών σας- υπερήφανοι για εσάς. Καλή δύναμη και ο Θεός μαζί σας!

Σας ευχαριστώ».

Στον χαιρετισμό του, ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε:

          «Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ στην 114 Πτέρυγα Μάχης για να χαιρετίσω το προσωπικό της Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, που θα αποτελέσει την Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας.

          Είμαι υπερήφανος, διότι αυτή η σεμνή τελετή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς στη σύγχρονη Ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων.

          Παρόμοιες ιστορικές στιγμές με αυτή που ζούμε σήμερα, υπήρξαν η αποστολή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Κορέα και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ο κοινός παρονομαστής αυτών των αποστολών κάθε φορά ήταν η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διατήρηση της ειρήνης και της παγκόσμιας ασφάλειας.

          Από σήμερα λοιπόν αναλαμβάνουμε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή στο εξωτερικό, η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την προστιθέμενη αξία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και προβάλλει διεθνώς την αποτρεπτική ισχύ της Χώρας.

          Αντικειμενικός σκοπός της είναι η ενίσχυση της αεράμυνας της φίλης Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας με ειδικό βάρος στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Οι Έλληνες χειριστές του αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT καλούνται να υψώσουν την εναέρια ασπίδα του υλοποιώντας τη διεθνή πρωτοβουλία Integrated Air and Missile Defence Concept, προκειμένου να ενισχύσουν την αεράμυνα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας-κλειδί για την παγκόσμια οικονομία, και να συνδράμουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.

          Γνωρίζετε καλά ότι η αμυντική μας συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία είναι πολύ στενή το τελευταίο έτος. Και οι δύο χώρες έχουμε κοινή οπτική για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και συμβάλλουμε έμπρακτα, με συνέπεια και υπευθυνότητα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

          Η σχέση που έχουμε με τους Σαουδάραβες εταίρους μας είναι ειλικρινής, εδράζεται στη φιλία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, γι΄ αυτό και εργαζόμαστε για την περαιτέρω εμβάθυνσή της, η οποία θα λειτουργήσει προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών, αλλά και γενικότερα υπέρ των χωρών εκείνων που επιθυμούν την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τον περασμένο Μάρτιο φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για την διμερή άσκηση «Falcon Eye I». 

Ανταποδίδοντας, συμμετείχαμε τον Ιούνιο στην άσκηση «Falcon Eye II» με τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 που μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση King Faisal, προκειμένου οι πιλότοι μας να συνεκπαιδευτούν με τους Σαουδάραβες συναδέλφους τους.

          Σε ότι αφορά στην ενδυνάμωση των σχέσεών μας σε στρατιωτικό  επίπεδο, θέλω να τονίσω την επίσημη επίσκεψη για πρώτη φορά του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, και στη συνέχεια τη δική μου επίσκεψη τον Μάιο στο Ριάντ, αλλά και την παρουσία του Σαουδάραβα ομολόγου μου στην DEFEA 21 τον Ιούλιο, μέσω των οποίων ενισχύσαμε τους δεσμούς των Ενόπλων μας Δυνάμεων, προτάσσοντας ως κοινό μας στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τονίζω επίσης την πρόσφατη τοποθέτηση Ακολούθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά, και βεβαίως την τοποθέτηση Έλληνα Ακολούθου Άμυνας στο Ριάντ, γεγονότα που επισφραγίζουν πλέον τη διαρκή στρατιωτική αντιπροσώπευση της φίλης χώρας στην Ελλάδα και αντίστροφα.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα διατηρούσε πάντοτε καλές σχέσεις σε πολλά επίπεδα με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η συνδρομή όμως αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ενίσχυση της αεράμυνάς της που ξεκινάει από σήμερα, ανοίγει μια νέα εποχή σε ότι αφορά στην αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία, με όλα τα θετικά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την διεθνή θέση της Ελλάδας ως παρόχου ασφαλείας.

          Επιπλέον, και το τονίζω ιδιαίτερα, με την αποστολή της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το δικό τους βροντερό παρών σε αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή, διευρύνοντας το ναυτικό μας αποτύπωμα που κατά καιρούς αναπτύχθηκε στο παρελθόν στο πλαίσιο συμμαχικών συνασπισμών. Η σημασία της παρουσίας του προσωπικού και των μέσων μας σε αυτήν την περιοχή, όπως αντιλαμβάνεστε είναι τεράστια και έχει ως γνώμονα την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισής της, και την εδραίωση των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου.

          Τεράστια όμως θα είναι και η ωφέλεια που θα αποκομίσει η Πολεμική μας Αεροπορία από τη συμμετοχή σε μια επιχείρηση αεράμυνας τέτοιου επιπέδου και μάλιστα σε ένα νέο γι’ αυτήν επιχειρησιακό περιβάλλον. Οι δυνατότητές μας στον τομέα της διαλειτουργικότητας θα αξιολογηθούν, το προσωπικό μας θα αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες πολύτιμες χάρη στην καθημερινή συνεργασία του με τους Σαουδάραβες συναδέλφους του, όπως και με το προσωπικό των άλλων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

        Απευθύνομαι στον Διοικητή και στο προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και επισημαίνω ότι με απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναλαμβάνετε να θέσετε και να διατηρήσετε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT στην Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ενισχύσετε την αεράμυνα και την αντιπυραυλική της προστασία.

Εκτελέστε την αποστολή που σας ανατέθηκε με σθένος, αποφασιστικότητα και υψηλό επαγγελματισμό. Κυρίως όμως, εκτελέστε την με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που πηγάζει από το ήθος και τις αρετές από τις οποίες διακρίνεται ο Έλληνας στρατιωτικός.

          Να έχετε πάντοτε κατά νου ότι στο μπράτσο της στολής σας φέρετε την Ελληνική Σημαία και ότι λειτουργείτε ως πρεσβευτές της Ελλάδος. Στο πλαίσιο της αποστολής σας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχοντας σε μια αμυντική πρωτοβουλία αυτού του βεληνεκούς, προβάλλουν την ισχύ τους διεθνώς και αποδεικνύουν με τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες ότι μπορούν να παράγουν ασφάλεια, και για το λόγο αυτό δικαίως τους έχει απονεμηθεί ο ρόλος του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας.

          Γνωρίζω τον επαγγελματισμό σας, τις αποδεδειγμένες ικανότητες και την αξία σας, γι’ αυτό και σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Οι οικογένειές σας είναι δικαίως υπερήφανες για εσάς, όπως είναι υπερήφανη για εσάς και η μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την παραμονή σας στη Σαουδική Αραβία, θα αποκτήσετε πολλές και σημαντικές εμπειρίες, θα παράσχετε τεχνογνωσία στους ξένους συναδέλφους σας, αλλά και θα λάβετε από αυτούς πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες που θα σας καταστήσουν ακόμα καλύτερους στο λειτούργημα που επιτελείτε προς όφελος τελικά της Πατρίδας.

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις, σας προτρέπω να μείνετε πιστοί στην διαχρονική ομηρική προσταγή που ακούγεται από τα βάθη των αιώνων: «Φυλακής μνήσασθε, καί εγρήγορθε έκαστος», επιβεβαιώνοντας την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα και σε αυτήν την αποστολή!

          Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη! Οι Άγιοι Αρχάγγελοι, οι προστάτες της Αεροπορίας μας, να είναι πάντοτε στο πλευρό σας»!

Τα νέα πολυφασματικά δίχτυα παραλλαγής της VALPAK σε υπηρεσία

Tags

Related Articles

Back to top button
Close