Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Τα νέα πολυφασματικά δίχτυα παραλλαγής της VALPAK σε υπηρεσία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προ μηνός περίπου, πραγματοποιήθηκε μια άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ένα μεγάλης σημασίας υλικό που έχει τεθεί προσφάτως σε υπηρεσία με αυτές.

Μεταξύ 7-11 Ιουνίου διεξήχθη στην περιοχή της Θράκης και του Αιγαίου Πελάγους η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ 21», η οποία συνδυάστηκε με την διεξαγωγή αριθμού επεισοδίων με την Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 21».

Η ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ-21» είναι άσκηση παθητικής αεράμυνας μεσαίας κλίμακας και αποβλέπει:

α) στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μέσων Παθητικής Αεράμυνας έναντι εναέριας απειλής και δορυφορικής επιτήρησης.

β) στην επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας του συμμετέχοντος προσωπικού στην εκτέλεση των εν λόγω διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής.

γ) στην εξέταση εξελιγμένων τακτικών αξιοποίησης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τουρκικά οπλισμένα UAV; Η VALPAK με τα πολυφασματικά δίχτυα αποκρύψεως είναι εδώ

Η “είδηση” όμως στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ήταν τα νέα δίχτυα παραλλαγής που έχουν προμηθευτεί οι Ένοπλες Δυνάμεις. Μεταξύ των φωτογραφιών που παρουσίαζαν αντιαεροπορικά συστήματα καλυμμένα με δίχτυα παραλλαγής, ξεχώριζε αυτή στοιχείων του συστήματος Patriot που ήταν καλυμμένα με τα νέου τύπου δίχτυα, που διακρίνονται εξ αποστάσεως διά γυμνού οφθαλμού λόγω των ιδιαιτέρων αποχρώσεων παραλλαγής.

Η εταιρεία VALPAK AE με εργοστάσιο στα Γρεβενά, ειδικεύεται στον συγκεκριμένο χώρο και παρουσίασε δίχτυα παραλλαγής της πλέον πρόσφατης τεχνολογίας ULCANS (Ultra Lightweight Camouflage Νet System) και δισδιάστατα (2D Type) δίχτυα, τα οποία διακρίνονται από πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απομείωση ή και πλήρη απόκρυψη του θερμικού ίχνους των στόχων.

Το σύστημα Patriot της φωτογραφίας φαίνεται να είναι καλυμμένο από τέτοια δισδιάστατα δίχτυα ενώ η VALPAK έχει παρουσιάσει και άλλους τέσσερις τύπους διχτύων παραλλαγής, προσανατολισμένα κυρίως στην “θερμική προστασία” του στόχου. Όλα αυτά, έχουν δοκιμασθεί επιτυχώς στο πεδίο, πιστοποιώντας τις ιδιότητές τους. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η εταιρεία έχει λύση και στην αξιοποίηση και παλαιών τύπων διχτύων, προσφέροντας την αναβάθμισή τους.

Η εμπειρία στον χώρο και τα προϊόντα της VALPAK, επιτρέπουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά στην Κύπρο, να παραμένουν στην αιχμή της τεχνολογίας παθητικών αεράμυνας, ως προς τα πολυφασματικά δίχτυα αποκρύψεως – παραλλαγής.

Τουρκική προπαγάνδα και τρωτότητα A/A συστημάτων έναντι οπλισμένων UAV

Tags

Related Articles

Back to top button
Close