Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σύμβαση των Αμερικανών Πεζοναυτών για NVG των Elbit Systems of America και Theon Sensors

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η THEON Sensors (ΘΕΩΝ Αισθητήρες) ανακοίνωσε επίσημα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τη στρατηγική συνεργασία της με την εταιρεία Harris Night Vision USA (νυν ESA – Night Vision) και την από κοινού ανάληψη συμβολαίου στις 6 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Δικύαλων Διοπτρών Νυκτερινής Όρασης Ομάδος (SBNVG) για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC).

Η THEON Sensors σε συνεργασία με τον στρατηγικό της σύμμαχο Harris Night Vision USA (που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Elbit Systems of America, θυγατρική της ισραηλινής Elbit Systems στις ΗΠΑ) συμμετείχαν σε διεθνή διαγωνισμό του USMC. Στην διαδικασία υπεβλήθησαν 6 προσφορές και επιλέχθηκε η διόπτρα F5032 της ESA, που στηρίζεται στην αντίστοιχη ΝΥΧ της THEON Sensors. 

Το USMC επιδιώκει μέσω του προγράμματος SBNVG την αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος των Πεζοναυτών μέσω δύο προσεγγίσεων: την για πρώτη φορά χορήγηση δικύαλων NVG, δεδομένου ότι οι Πεζοναύτες μέχρι σήμερα διέθεταν μόνο μονοκύαλα και στην απόκτηση ικανότητος συνδυασμού του δικύαλου NVG με προσάρτημα θερμικής απεικονίσεως που αναβαθμίζει την απόδοση.

H ελληνική συμβολή εστιάσθηκε στην βελτίωση των χαρακτηριστικών, κάτι που εξασφάλισε με εντατική προσπάθεια σε διάστημα 8 ημερών μόνο το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της THEON Sensors, καταφέρνοντας να μειώσει το βάρος του δικύαλου και να το καταστήσει υπέρτερο του ανταγωνισμού. Αυτό επιτεύχθηκε με την πλήρη αλλαγή των παρελκομένων του δικύαλου. Επιπλέον, σε αντίθεση με το κυριότερο ανταγωνιστικό προϊόν της L3 Technologies με σταθερούς φακούς που δεν επιτρέπουν την προσαρμογή για άτομα με ελαφρές αλλοιώσεις οράσεως, η THEON Sensors που ανέκαθεν ήταν της αντιλήψεως ότι το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται αδιακρίτως από το προσωπικό, πέτυχε να μειώσει το βάρος με ρυθμιζόμενους φακούς.  

Η THEON Sensors, ως υποκατασκευαστής πλέον, θα προμηθεύει στην ESA το δικύαλο ΝΥΧ σε μορφή ημιαποσυναρμολογημένης συλλογής (Semi Knock Down Kit) με αποτέλεσμα η τελική συναρμολόγηση, παραγωγή και διάθεση του προϊόντος να υλοποιείται στις ΗΠΑ στο Ροανόκε της Βιρτζίνια. Επιπλέον, η ελληνική εταιρεία θα παρέχει τα παρελκόμενα νυχτερινής όρασης και ανταλλακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η ανάθεση συμβάσεως σταθερής τιμής και αορίστου ποσότητος και χρόνου παραδόσεως (ID/IQ), μέγιστου ύψους 249 εκατ. $ στην Harris Corp. από την Διοίκηση Συστημάτων Σώματος Πεζοναυτών, για SBNVG, ανταλλακτικά και απάρτια επισκευής, λογιστική υποστήριξη και ανακαίνιση διοπτρών δοκιμών. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14.000 δικύαλα, θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2020 και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2024. 

Τα προϊόντα THEON SENSORS είναι αναγνωρισμένα και αποδεκτά ως κορυφαία night vision όργανα σε διεθνές επίπεδο, λόγω των υψηλών τεχνικών προδιαγραφών τους και της υψηλής ποιότητας κατασκευής τους. Δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης (battle proven), μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς τελικούς χρήστες των χωρών 5Eyes (ΗΠΑ, Καναδάς, Αγγλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) – των χωρών δηλαδή που έχουν προχωρήσει σε πολυμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.

O Διευθύνων Σύμβουλος της THEON Sensors Κρίστιαν Χατζημηνάς, δήλωσε: «Ήμασταν μέχρι τώρα η ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο του night vision στην Ευρώπη. Ο πάγιος στόχος και όραμά μας για τη συμμετοχή μας στην αγορά της Αμερικής γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Mετά από 4 χρόνια επίμονης και εντατικής προσπάθειας, καταφέραμε να κερδίσουμε με τους Αμερικανούς συνεταίρους μας τον διαγωνισμό του Αμερικανικού Πενταγώνου. Αυτό πιστεύουμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας στην αμερικανική αγορά».

Ο κ. Χατζημηνάς ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν δύο νέες συμβάσεις που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία από στρατούς χωρών της Ευρώπης.

H στρατηγική συμμαχία της ΤΗΕΟΝ Sensors με τον αμερικανό συνεργάτη της και η σύμβαση για το πρόγραμμα SBNVG αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο και επί της ουσίας ένα success story για την αμυντική συνεργασία και τις εξαγωγές ανάμεσα στις δύο χώρες, γεγονός το οποίο υπογράμμισαν οι παρουσίες στην συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεως Άδωνι Γεωργιάδη και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρώτος εξέφρασε τη χαρά του για τις διαχρονικές εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ειδικότερα για το νέο εξαγωγικό συμβόλαιο της THEON Sensors, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών και θα πράξει τα δέοντα για να βοηθήσει την εξαγωγική προσπάθεια αυτών. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιτυχής συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρείας σε διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστικά προϊόντα, είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή κερδίζει συμβόλαιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, τις καλύτερες στον κόσμο, τότε το επίτευγμα της ΤΗΕΟΝ Sensors είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστο. Από ένα τέτοιο χαρμόσυνο γεγονός δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός. Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για την αποφασιστική συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα χαρακτήρισε την σύμβαση «ένα ακόμη σπουδαίο παράδειγμα αμερικανικής-ελληνικής επιχειρηματικής και αμυντικής συνεργασίας, που είναι οι δύο κύριοι τομείς ενδιαφέροντος στον 2ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου». Σημείωσε επίσης ότι η Αναπληρωτής Γραμματέας του Τμήματος Αμυντικών Συνεργασιών του Αμερικανικού Στρατού (DASA DE&C) κα Αν Κατάλντο συνεχάρη εξ’ ονόματος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ την εταιρεία για τη συμφωνία και εξέφρασε την υποστήριξή της και τον ενθουσιασμό της για αυτό το «επίτευγμα ορόσημο». Ο κ. Πάιατ προσέθεσε ότι, «η ΤΗΕΟΝ Sensors θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Περίπτερο στην AUSA 2019 που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και μέσω του προγράμματος SelectUSA έχουμε παρουσιάσει την εταιρεία ΤΗΕΟΝ Sensors στους κρατικούς οργανισμούς οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ που βοηθούν την ελληνική εταιρεία να βρει τη σωστή θέση για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Αμερική».

Η THEON Sensors είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ανάπτυξη και η παραγωγή των συστημάτων γίνεται στο Κορωπί, ενώ οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της υποστηρίζονται από τρεις θυγατρικές, στη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη, με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής στη Μέση και την Άπω Ανατολή. H Theon Sensors είναι μέρος του ομίλου EFA Group.

Στέλεχος του ΕΤΑ σε άλμα ελευθέρας πτώσεως με ελληνικές διόπτρες νυκτερινής οράσεως

Tags

Related Articles

Back to top button
Close