Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Ψευδής είδηση η δήθεν ματαίωση συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ για άρματα Merkava

Rheinmetall Lynx

Γράφει ο Πέτρος Σαββίδης*

Την περασμένη εβδομάδα, στις 10 Νοεμβρίου, ιστοσελίδα παρουσίασε ανάρτηση υπό τον τίτλο “Το Ισραήλ αποχωρεί από τη συμφωνία αποστολής αρμάτων Merkava στην Κύπρο” και κανάλι στο Youtube με ανάλογο θέμα υπό τον τίτλο “Έκτακτο! Το Ισραήλ δεν θα δώσει τα άρματα Merkava που υποσχέθηκε στην Κύπρο… Την κρέμασε κανονικά!”.

Οι ανωτέρω αναρτήσεις, προσπάθησαν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις για τις άριστες αμυντικές σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, καθώς βάση ήταν ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων που παρουσιάζει τις δύο χώρες να συνδράμουν την Ουκρανία που αμύνεται της εισβολής της Ρωσίας. Η “είδηση” συνέθετε “πληροφορίες” της λιβανικής Χεσμπολάχ και της παλαιστινιακής Χαμάς για τις δήθεν ισραηλινές απώλειες αρμάτων μάχης από τη σύγκρουση στη Γάζα, και με κακόβουλο τρόπο, επεδίωκε να υποσκάψει τις αμυντικές σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, γινόταν αναφορά σε υποτιθέμενη απόφαση του Ισραήλ να υπαναχωρήσει από υποτιθέμενη συμφωνία με την Λευκωσία για την απόκτηση αρμάτων Merkava, όπως και σε ακύρωση υποτιθέμενης προσυμφωνημένης μεταφοράς δεκάδων αρμάτων Merkava στην Κύπρο. Τα σενάρια εμφανίζουν την Κύπρο να έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση των αρμάτων T-80 της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία ή και να έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί κατά δεκάδες! Τέτοια σενάρια είναι εντελώς αβάσιμα και αποκύημα της φαντασίας ανώνυμων συντακτών, που δεν ενδιαφέρονται καν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους επωνύμως.

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε διαψεύσει από την πρώτη στιγμή την σχετική φημολογία δημοσιευμάτων που εμφανίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικώς με την βασιμότητα σχετικών συζητήσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για την προμήθεια αρμάτων μάχης Merkava από το Ισραήλ, προς αντικατάσταση των ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80U, τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρά την πολύχρονη αξιοποίησή τους σε τακτικές ασκήσεις και βολές. Τα όποια δημοσιεύματα για μια τέτοια δήθεν συμφωνία, είναι εντελώς αναληθή και αβάσιμα. Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για την επιπολαιότητα με την οποία κάποιες ιστοσελίδες, μέσω ανώνυμων συντακτών, διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις (fake news) χωρίς ίχνος ηθικής και δεοντολογικής υπευθυνότητας.

H αναδημοσίευση αυτών των κακόβουλων ισχυρισμών από ανεύθυνους κύκλους στην Ελλάδα, με σαφή τόνο φθηνού εντυπωσιασμού μάλιστα, δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την προπαγάνδα της Ρωσίας και τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν προσφέρουν δε καμμία απολύτως υπηρεσία προς τα εθνικά συμφέροντα γενικότερα της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα αμυντικά θέματα της ημικατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας τυγχάνουν διαχείρισης, με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την Κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Άμυνας, και οποιαδήποτε ανάμειξη στα ευαίσθητα αυτά ζητήματα, ειδικά όταν αναμεταδίδονται και διαδίδονται κατασκευασμένες ψευδείς ειδήσεις, υποσκάπτουν την εθνική υπόθεση της Κύπρου και την ασφάλεια του κυπριακού Ελληνισμού.

*Επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham (BUCSIS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενδιαφέρεται η Κύπρος για μεταχειρισμένα Merkava;

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close