Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

POLARIS MRZR 2/4

POLARIS MRZR 2/4
Κείμενο ΣΑΒΒΑΣ Δ. ΒΛΑΣΣΗΣ

Τον Οκτώβριο του 2013 η αμερικανική Polaris Defense ανέλαβε σύμβαση βάσει του Προγράμματος Ελαφρού Τακτικού Οχήματος Παντός Εδάφους – Διαβάθμισης ΙΙ (LTATV Increment II) που αφορούσε την προμήθεια 185 οχημάτων ετησίως, από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2018, υπέρ της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) των ΗΠΑ. Hσύμβαση αφορούσε οχήματα τύπων MRZR2 (διθέσιο) και MRZR4 (τετραθέσιο) που θα αντικαθιστούσαν τα διθέσια Teryx 750 της Kawasaki.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων MRZR είναι το διαφορετικού μήκους πλαίσιο. Κίνηση εξασφαλίζει ο βενζινοκινητήρας ProStar 900 της Polaris των 875 κ.εκ. και ισχύος 88 ίππων, που επιτρέπει ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητος 96 χ.α.ώ. Το όχημα φέρει δεξαμενή καυσίμου 27,4 λίτρων. Από πλευράς διαστάσεων, με το συγκρότημα προστατευτικών ράβδων ανεβασμένο, το ύψος ανέρχεται σε 1,87 μέτρο, που επιτρέπει να φέρεται στο εσωτερικό της καμπίνας φόρτου ελικοπτέρου Chinook. Το συγκρότημα προστατευτικών ράβδων διπλώνει εύκολα, χωρίς την χρήση κάποιου εργαλείου, περιορίζοντας το ύψος σε 1,52 μέτρο, οπότε επιτρέπεται η εσωτερική μεταφορά σε αεροσκάφος CV-22 Osprey. Το μήκος του διθέσιου οχήματος ανέρχεται σε 2,96 μέτρα και του τετραθέσιου σε 3,59 μέτρα ενώ σε αμφότερα, στην οπίσθια ράμπα φόρτου, είναι δυνατή η προσαρμογή δύο καθισμάτων, οπότε η μεταφορική ικανότητα αυξάνεται σε 4 στρατιώτες ή 3 στρατιώτες και φορείο για το MRZR 2 και σε 6 στρατιώτες ή 5 στρατιώτες και φορείο, στην περίπτωση του MRZR 4. Το ωφέλιμο φορτίο είναι αντιστοίχως 454 και 680 κιλά αλλά ένα ρυμουλκούμενο τρέιλερ ανεβάζει την μεταφορική ικανότητα κατά 680 κιλά.

Για επικοινωνίες, φέρεται σταθμός ασυρμάτου AN/VRC-110 UHF/VHF, συνδυασμένος με ενισχυτή σήματος AN/VRC-111 των 20 Watt. Μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν την εγκατάσταση παρεμβολέων THOR III AN/PLQ-9 της Nevada Corp για εξουδετέρωση Αυτοσχεδίων Εκρηκτικών Μηχανισμών (IED) ασύρματου ελέγχου και συστήματος εντοπισμού σκοπευτών Boomerang της Raytheon BBN Technology.

Τον Ιούλιο του 2015 η SOCOM ανέθεσε 5ετή σύμβαση ύψους 83 εκατ. $ για προμήθεια επιπλέον οχημάτων του τύπου, τα οποία πηγές προσδιορίζουν σε 300 MRZR 2 και 1.750 MRZR 4! Πρόκειται για εντυπωσιακή αποδοχή κι επιβεβαίωση της αξίας των οχημάτων. Ωστόσο, η SOCOM δεν παρέμεινε ο μόνος που ενδιαφέρθηκε για τα συγκεκριμένα οχήματα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του MRZR 4 προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της 82ας Αερομεταφερομένης Μεραρχίας, η οποία τον Οκτώβριο του 2014 προέβη στην ταχεία προμήθεια 33 οχημάτων του τύπου, πολιτικών προδιαγραφών, με σκοπό να τα υποβάλει σε Δοκιμές Αποδείξεως Αρχής Επιχειρήσεων. Ανακοινώθηκε επίσης ότι το 1ο Τάγμα του 325ου Συντάγματος Αερομεταφερόμενου Πεζικού της 2ας Ταξιαρχίας, θα είναι το πρώτο της μεραρχίας που θα εφοδιασθεί με αυτά. Τον Ιανουάριο του 2015 διεξήχθη ένα σχολείο εξοικειώσεως προσωπικού και τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε Συνδυασμένη Διακλαδική Άσκηση Επιχειρησιακής Προσβάσεως. Σε περίπτωση θετικών συμπερασμάτων, η μεραρχία θα προβεί στην επίσημη εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος προμήθειας του οχήματος.

Η κεντρική ιδέα των Αμερικανών αλεξιπτωτιστών είναι ο εφοδιασμός ενός λόχου με μια πλατφόρμα ελιγμού και μεταφοράς όπλων, η οποία μπορεί να ριφθεί με αλεξίπτωτα, μαζί με αλεξιπτωτιστές. Σε τυπικές επιχειρήσεις καταλήψεως αεροδρομίων, ο λόχος θα ρίπτεται μακριά από τον στόχο που συνήθως προστατεύεται με αντιαεροπορικά μέσα και χάρη στα MRZR 4 οι αλεξιπτωτιστές θα μπορούν να κινηθούν ταχέως προς αυτόν για να τον καταλάβουν. Σήμερα η δύναμη «πρώτης εισόδου» στον στόχο είναι πεζή και η προικοδότησή της με οχήματα θεωρείται θετική προοπτική. Ο αξιωματικός σχεδίων της 2ας Ομάδος Μάχης Ταξιαρχίας, σχολίασε σχετικώς: «Μια δύναμη άμυνας του διαδρόμου αποπροσγειώσεως έχει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για την πολιορκία του αεροδρομίου. Εάν εμείς έχουμε την ικανότητα να ρίξουμε περισσότερα ελαφρά οχήματα που επιτρέπουν στην δύναμη εφόδου μας να φτάσει ταχέως στον στόχο και να εγκαταστήσει προγεφύρωμα, αυτό θα βελτιώσει τρομερά τις πιθανότητες επιτυχίας μας».

Μετά την πρώτη αξιολόγηση, στις αρχές του 2016 την αποστολή της Δυνάμεως Παγκοσμίου Αποκρίσεως (Global Response Force) ανέλαβε η 1η Ομάδα Μάχης Ταξιαρχίας κι επιφορτίστηκε να επεκτείνει την χρήση των MRZR 4, προωθώντας περαιτέρω την ολοκλήρωσή τους στις επιχειρήσεις. Ο διοικητής του 1ου Τάγματος του 504ου Συντάγματος Αερομεταφερόμενου Πεζικού εξήγησε ότι η ευελιξία χρήσεως και η ταχύτητα των οχημάτων, καθιστούν την GRF περισσότερο απρόβλεπτη κι εξασφαλίζουν ένα αντίβαρο στις απόπειρες του εχθρού να εμποδίσει την δύναμη «πρώτης εισόδου» να καταλάβει τον στόχο. Δεδομένου ότι τα αεροδρόμια διαθέτουν όπλα αντιαεροπορικής αμύνης, τα MRZR 4 επιτρέπουν στους αλεξιπτωτιστές να πέσουν σε απόσταση ασφαλείας από τον στόχο διατηρώντας όμως την ικανότητα έγκαιρης προσεγγίσεως προς αιφνιδιασμό του εχθρού. «Όταν πέφτεις στην Ζώνη Ρίψεων, αρχίζει ένας πόλεμος των 3 μιλίων/ ώρα. Αυτό θα αλλάξει. Πρόκειται [το MRZR] να αλλάξει δραματικά την ταχύτητα και τον ρυθμό με τον οποίο εκτελούμε επιχειρήσεις. Οι αλεξιπτωτιστές που κινούνται πεζή προσφέρουν στον εχθρό χρόνο για να προετοιμάσει την άμυνα. Με το MRMZ οι αλεξιπτωτιστές μπορούν να πέσουν μίλια μακριά και μετά να τρέξουν προς τον στόχο με 60 μίλια/ώρα. Αυτό αλλάζει το γήπεδο. Μας καθιστά πιο απρόβλεπτους», σχολίασε. Ο διοικητής αποκάλυψε ότι κατά την περίοδο προετοιμασίας για ανάληψη του ρόλου GRF, η μονάδα εκτέλεσε αεραπόβαση σε ένα αεροδρόμιο και οι άνδρες πέρασαν τις πρώτες 48 ώρες μετά το άλμα, κυνηγώντας ελεύθερους σκοπευτές που παρενοχλούσαν με πυρά την βάση τους. Με τα MRZR οι αλεξιπτωτιστές θα μπορούν να εξουδετερώσουν τέτοιες απειλές πολύ πιο γρήγορα και να κινηθούν ταχέως για την ασφάλιση δευτερευουσών ΖΡ. Τα οχήματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για διακομιδές τραυματιών και την μεταφορά βαρέων όπλων όπως στοιχείων όλμων. Σε αντίθεση με την πρακτική που εφάρμοσε στην αξιολόγησή της η προηγούμενη μονάδα, διαθέτοντας το σύνολο των 33 MRZR σε έναν μόνο λόχο, στην δεύτερη περίοδο πειραμάτων αυτά διαμοιράσθηκαν και κάθε λόχος απέκτησε μία διμοιρία με MRZR 4. Τοιουτοτρόπως, περισσότεροι ηγήτορες έχουν πρόσβαση στην επίβλεψη των οχημάτων, κάτι που κρίθηκε ότι θα δημιουργούσε περισσότερες ευκαιρίες για παραγωγή νέων ιδεών.

Πέραν του τακτικού πλεονεκτήματος που προσφέρει το MRZR 4, στις δοκιμές απεδείχθη ότι έχει και μικρές απαιτήσεις συντηρήσεως, ανεφοδιασμού κι επισκευών. Αναφέρεται χαρακτηριστικώς ότι το όχημα μπορεί να λυθεί και να επανασυναρμολογηθεί με ένα απλό «γαλλικό» κλειδί 15 χλστ.

Στόχος είναι η 82α Αερομεταφερόμενη Μεραρχία να εξοπλίσει με MRZR 4 μία ολόκληρη ταξιαρχία. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η έγκριση ενός προγράμματος για την ταχεία επιλογή ενός άμεσα διαθέσιμου οχήματος και την προμήθεια περίπου 300 για τις ανάγκες της GRF της μεραρχίας.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close