Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

VOLVO XC 40 – To «Αυτοκίνητο της χρονιάς»

Rheinmetall Lynx

VOLVO X C40
To «Αυτοκίνητο της χρονιάς»
Του Ηλία Ματζαβά

Με «παράσημο» την κατάκτηση του τίτλου «Αυτοκίνητο της χρονιάς», για το 2018 στην Ευρώπη, ξεκίνησε η VOLVO την εισβολή της στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών, πολυτελών, οχημάτων ελεύθερου χρόνου.

Όπλο της είναι το ολοκαίνουργιο XC40. Με το οποίο η VOLVO φέρνει μια σημαντική πρόταση για το σήμερα, ενώ είναι έτοιμη και για το αύριο. Αφού η ολοκαίνουργια πλατφόρμα στην οποία έχει στηθεί, χωρίς καμία μετατροπή, θα υποδεχθεί και τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα που ετοιμάζονται.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό αυτοκίνητο με μήκος που φτάνει τα 4,4 μέτρα.  Και που με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι ξεχωρίζει σχεδιαστικά από τα μεγαλύτερα μοντέλα της σουηδικής φίρμας. Κανένας βέβαια δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι… VOLVO. Οι γραμμές του όμως, ιδίως στο πίσω μέρος, μόνο συντηρητικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Άλλωστε διαθέτει ακόμα και επιλογές διχρωμίας στο αμάξωμα, αλλά και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.

Το XC40 έχει δυναμικά χαρακτηριστικά αφού θέλει να προσελκύσει και νεότερους αγοραστές. Το εσωτερικό πάντως ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία των μεγαλύτερων VOLVO. Έχει λίγους διακόπτες, ψηφιακές οθόνες και ποιοτικότατα υλικά. Η αίσθηση πολυτέλειας συνυπάρχει με την άνεση, κάνοντας τις μετακινήσεις μια απολαυστική εμπειρία.

Η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική ενώ η πολύ καλή ηχομόνωση δεν αφήνει τον ήχο του κινητήρα να φτάσει στην καμπίνα. Μόνο κάποιοι αεροδυναμικοί θόρυβοι, γίνονται αισθητοί σε υψηλές ταχύτητες, χωρίς όμως να ενοχλούν. Η ανάρτηση εξασφαλίζει ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά, έχοντας σχετικά σφικτή ρύθμιση για να ελέγχει το μεγάλο βάρος του αυτοκινήτου, το οποίο ξεπερνά τα 1.700 κιλά! Παράλληλα, φιλτράρει όλες τις ανωμαλίες του εδάφους, ακόμα και σε χωμάτινες διαδρομές. Άλλωστε του αρέσουν οι αποδράσεις αφού έχει απόσταση από το έδαφος 21 εκατοστά! Στοιχείο που παραπέμπει σε… καθαρόαιμο εκτός δρόμου όχημα. Πολύτιμος σύμμαχος στις εκτός δρόμου αποδράσεις φυσικά, είναι και το υπερσύγχρονο σύστημα τετρακίνησης.

Στην πρώτη μας γνωριμία, οδηγήσαμε την έκδοση με το δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα τούρμπο D4 των 190 ίππων. Ο οποίος έδειξε να κινεί απροβλημάτιστα το ΧC40, παρά το μεγάλο βάρος του, συνεργαζόμενος ιδανικά με ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Υπάρχουν βέβαια και άλλες, πιο προσιτές επιλογές, όπως η Τ3 με το βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων με 156 ίππους ή η πετρελαιοκίνητη D3 με δίλιτρο κινητήρα 150 ίππων.

Το XC40 έχει περάσει με άριστα όλες τις δοκιμές πρόσκρουσης, ενώ είναι εφοδιασμένο με όλα τα πρόσφατα συστήματα ασφάλειας, ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας. Όπως το σύστημα που όταν αναγνωρίσει, πεζούς, ποδηλάτες και ζώα, ακινητοποιεί το αυτοκίνητο αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Ακόμα και σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης διαθέτει η μεγάλη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού!

Οι τιμές αρχίζουν από 30.713 ευρώ (Τ3), 35.194 (D3), 39.959 (D3 AWD), ενώ από 49.352 αρχίζουν οι εκδόσεις D4.

Related Articles

Back to top button
Close