Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

FOX RRV – Για τις ειδικές δυνάμεις του Βελγίου

FOX RRV
Για τις ειδικές δυνάμεις του Βελγίου
Κείμενο ΣΑΒΒΑΣ Δ. ΒΛΑΣΣΗΣ

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Βελγικού Στρατού δρουν σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, όπως το Αφγανιστάν ή το Τσαντ, στο πλαίσιο εξυπηρετήσεως της εθνικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, παρά τον μικρό αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, υπάρχει μέριμνα για τον διαρκή εκσυγχρονισμό τους με νέα υλικά και οπλισμό. Προσφάτως παρελήφθησαν αντιαρματικοί πύραυλοι Spike LR και συνεχίζεται η χορήγηση νέου φορητού οπλισμού της οικογενείας SCAR. Πέραν αυτών, στις 19 Ιανουαρίου 2016 η βρετανική εταιρεία Jankel Armouring Ltd ανακοίνωσε την εξασφάλιση συμβάσεως ύψους 25-30 εκατ. € κατ’ εκτίμηση,για την προμήθεια 108 Οχημάτων Ταχείας Αντιδράσεως (RRV) Fox (4×4) προς εφοδιασμό του Βελγικού Στρατού. Στην σχετική διαδικασία αποκλείσθηκαν δύο άλλες υποψηφιότητες και η απόφαση της επιλογής ελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου 2015.

Το FoxRRVπροέρχεται από το Όχημα Περιπολίας Μακράς Ακτίνος Al-Thalabπου παρουσιάσθηκε το 2005 και βρίσκεται σε υπηρεσία στην Ιορδανία, την Μαυριτανία ενώ αναφέρονται ως χρήστες του και δύο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Το Al-Thalabείναι προϊόν της JordanVehicleManufacturing, η οποία συνεστήθη το 2003 κι αποτελεί κοινοπραξία του ιορδανικού σχεδιαστικού γραφείου KADDBκαι της βρετανικής JankelArmouringLtdπου ειδικευόταν στις θωρακίσεις οχημάτων. ToAl-ThalabLRPVβασίζεται στο πλαίσιο – σασί της σειράς LandCruiser79 τηςToyota, εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος αναπτύξεως.

Το Fox RRV παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015 και αντιπροσωπεύει μια αναβαθμισμένη σπονδυλωτή έκδοση του Al-Thalab, προοριζόμενη για εκτέλεση αποστολών περιπολίας, αναγνωρίσεως και ελαφράς κρούσεως. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ευρεία ποικιλία διαμορφώσεων στην μεταφορά προσωπικού και φορτίου ενώ επιτρέπει και πολλαπλές επιλογές προσθήκης συλλογών θωρακίσεως. Από πλευράς διαστάσεων, έχει σχεδιασθεί ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά ενός οχήματος στο εσωτερικό ελικοπτέρου Chinook. Στο όχημα συνήθως μεταφέρονται 4-6 επιβάτες αλλά αναλόγως της διαμορφώσεως μπορούν να αυξηθούν μέχρι και σε 9 άτομα.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το βάρος του Fox RRV είναι 2.350 κιλά, το ωφέλιμο φορτίο ορίζεται στα 2.000 κιλά και η αυτονομία του ανέρχεται σε 1.200 χλμ. Το μήκος του οχήματος είναι 5,6 μέτρα και το πλάτος 1,8 μέτρο. Κινητήρας μπορεί να επιλεγεί μεταξύ ενός 6κύλινδρου 4,2 λίτρων και ενός υπερτροφοδοτούμενου V8 των 4,5 λίτρων. Οι προηγούμενοι είναι πετρελαιοκινητήρες αλλά υπάρχει και δυνατότητα επιλογής βενζινοκινητήρα V6 των 4 λίτρων. Χάρη σε ένα ειδικό σύστημα φίλτρου, το όχημα μπορεί να επιχειρεί με ασφάλεια ακόμη και αν τροφοδοτείται από κακής ποιότητος ή νοθευμένο καύσιμο, δίχως φόβο για καταστροφή του κινητήρος.

Η Jankel διαφημίζει ότι το Fox RRV, σε σχέση με το αρχικό όχημα, έχει βελτιωμένη κινητικότητα, κάτι το οποίο σχετίζεται με το σημαντικά μειωμένο βάρος.

Στην σύμβαση περιλαμβάνεται η προμήθεια 38 προσθαφαιρουμένων συλλογών θωρακίσεως και 60 δακτυλίων εδράσεως οπλισμού, είτε πολυβόλου των 12,7 mm είτε πολυβόλου βομβίδων των 40 mm. Σημειώνεται ότι ως προς τον οπλισμό, όλα τα οχήματα θα φέρουν έστορες πολυβόλων 7,62 mm. Από την πλευρά της, η Jankel θα παράσχει εκτοξευτές καπνογόνων 76 mm, κεραίες ασυρμάτων και θα εγκαταστήσει συλλογές επικοινωνιών που περιλαμβάνουν ασυρμάτους VHF και HF, δορυφορικό τηλέφωνο και δέκτη GPS.

Βασικό γνώρισμα του Fox RRV είναι ότι σχεδιάσθηκε με σκοπό να προσφέρει ευκολία αλλαγής διαμορφώσεως ούτως ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη. Οι αλλαγές μπορούν να εκτελεσθούν ταχύτατα χάρη στην σχεδίαση τυποποιημένων πλαισίων φορτίου και την διάθεση διαφόρων παρελκομένων, όπως φορεία για νοσοκομειακή χρήση.

Στην σχετική ειδησεογραφία αναφέρεται ότι τα Fox RRV πρόκειται να αντικαταστήσουν τα τζιπ VW Iltis (4×4) ωστόσο αυτό μάλλον δεν είναι απολύτως ακριβές δεδομένου ότι όλες οι αναφορές συσχετίζουν την προμήθεια με την ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων. Μόλις 156 Iltis παρέμεναν μέχρι σήμερα ενεργά, από ένα σύνολο 2.500 περίπου που διέθεταν οι Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ειδικές Δυνάμεις του Βελγικού Στρατού δεν χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις τα μικρά τζιπ Iltisλόγω περιορισμένων ικανοτήτων και ακαταλληλότητος. Επί σειρά ετών αξιοποιούν στις επιχειρήσεις κυρίως το μικρό φορτηγό Unimog SF (4×4) της Mercedes, έκδοση που βασίζεται στο Unimog 1350 κι ανέπτυξε η εταιρεία Carat Defense. Ωστόσο, παρά τις όποιες αρετές του, το Unimog SF δεν διακρίνεται από ικανότητα αναπτύξεως υψηλής ταχύτητος και οδικής ανέσεως. Το πιθανότερο είναι ότι τα 108 νέα οχήματα δεν προορίζονται αποκλειστικώς και μόνο για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων, δεδομένου ότι μόνο 38 συλλογές θωρακίσεως θα τα συνοδεύουν και μόνο τα 60 θα μπορούν να φέρουν βαρύ οπλισμό. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι 60 οχήματα θα διατεθούν για χρήση από την ειδική μονάδα Special Forces Group, τα τρία τάγματα αλεξιπτωτιστών και άλλες επίλεκτες μονάδες του Βελγικού Στρατού. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε μονάδες πεζικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την σχετική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε το πρόγραμμα, «Η προμήθεια αυτών των RRV εντάσσεται στο πλαίσιο της αποφάσεως του υπουργείου αμύνης να χρησιμοποιήσει μηχανοποιημένες ελαφρές εκστρατευτικές χερσαίες δυνάμεις προκειμένου να αναληφθούν επιχειρήσεις οι οποίες είναι ταχείες, αυτόνομες και προσαρμόσιμες».

Η επιλογή των Βέλγων αξιολογείται ως προτίμηση μιας οικονομικής λύσεως έναντι των ειδικά σχεδιασμένων κι εξελιγμένων οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων που όμως συνοδεύονται από υψηλό κόστος λόγω εξεζητημένων υποσυστημάτων. Το Fox RRV, επειδή βασίζεται στην πολύ πετυχημένη σειρά οχημάτων Land Cruiser της πολιτικής αγοράς, εξασφαλίζει στον αγοραστή χαμηλό κόστος κτήσεως και συντηρήσεως ενώ περιορισμένο είναι και το λειτουργικό κόστος. Από πλευράς επιδόσεων, προσφέρει αξιοπρεπή απόδοση σε ισορροπημένη σχέση με το κόστος. Οι παραδόσεις των Fox RRV προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός του 2016.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close