Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

KIA Sportage

Rheinmetall Lynx

Του Ηλία Ματζαβά

To Sportage, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από 28 χρόνια, χωρίς αμφιβολία είναι το μοντέλο που έκανε γνωστή την ΚΙΑ στο ευρύ κοινό. Σήμερα, η πέμπτη γενιά του, χαράζει νέους δρόμους, αφού αφήνει το σχετικά συντηρητικό του παρελθόν. Και κατευθύνεται πλέον σε πιο πολυτελή… μονοπάτια! Κάτι που φαίνεται και από τον ιδιαίτερα κομψό και μυώδη σχεδιασμό του. Πρόκειται άλλωστε για το πρώτο Sportage που έχει σχεδιαστεί με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Το μήκος του που ξεπερνά τα 4,5 μέτρα, σε συνδυασμό με το μεγάλο μεταξόνιο εξασφαλίζουν κορυφαίους χώρους, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τις αποσκευές.

Εκτός από άνετο όμως το εσωτερικό του είναι υπερσύγχρονο και πλούσιο τεχνολογικά. Και αναμφίβολα αυτό που ξεχωρίζει είναι το ενιαίο ψηφιακό πάνελ, στο οποίο βρίσκονται ο πίνακας οργάνων και η κεντρική οθόνη αφής.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στον τομέα της ασφάλειας, τόσο με το ιδιαίτερα ενισχυμένο αμάξωμα, όσο και με τα πολυάριθμα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ένα εντελώς νέο στοιχείο του εξοπλισμού είναι το Terrain Mode. Το οποίο με το πάτημα ενός διακόπτη, προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις του Sportage για… περιπέτειας στην ύπαιθρο! Υπάρχει ακόμα νέα ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (ECS), αλλά και ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης AWD. Το οποίο εξασφαλίζει την ιδανική κατανομή της ροπής μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα, ανάλογα με τις συνθήκες του οδοστρώματος.

Το νέο SUV της ΚΙΑ προσφέρεται με μια γκάμα ήπιων υβριδικών εκδόσεων, 48V που συνδυάζονται με τον κινητήρα 1.6 T-GDi. Με 150 ίππους και χειροκίνητο 6τάχυτο κιβώτιο ή με 180 ίππους και αυτόματο DCT κιβώτιο 7 σχέσεων, ενώ η πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.6 CRDi αποδίδει 136 ίππους. Υπάρχουν δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις ενώ οι τιμές ξεκινούν από 30.000 ευρώ. Η πλήρως υβριδική έκδοση των 230 ίππων κοστίζει 38.990 ευρώ, ενώ η κορυφαία Plug-InHybrid των 265 ίππων φθάνει τα 47.000 ευρώ.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button