Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

Χρώματα αυτοκινήτων: Ο ρόλος τους στην ασφάλειά μας

Rheinmetall Lynx

Γράφει ο Ηλίας Ματζαβάς

Η επιλογή του χρώματος ενός αυτοκινήτου ίσως είναι η σημαντικότερη απόφαση που παίρνει ένας υποψήφιος αγοραστής. Αφού πρώτα βέβαια έχει καταλήξει στο μοντέλο που θα αγοράσει. Κριτήρια για την επιλογή του χρώματος συνήθως είναι το… γούστο του οδηγού και η διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με το χρόνο παράδοσης, του συγκεκριμένου μοντέλου. Όταν πρόκειται για οικογενειακό αυτοκίνητο, σημαντική είναι και η άποψη της συζύγου, με τις διαφωνίες στη συγκεκριμένη περίπτωση να είναι συχνές.

Κάποιες φορές, κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες, η επιλογή του χρώματος είχε στόχο και τον… εντυπωσιασμό του γείτονα. Άλλωστε αυτός θα το βλέπει περισσότερο, αφού ο οδηγός, όταν περάσουν οι πρώτες ημέρες του…θαυμασμού, στη συνέχεια θα ασχολείται μόνο με το εσωτερικό του, όπου θα περνά και τις περισσότερες ώρες. Το χρώμα του αυτοκινήτου όμως παίζει το δικό του, σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια.

Πολλές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του χρώματος του οχήματος και της εμπλοκής του σε ένα ατύχημα. Τα σκούρα χρώματα είναι πιο δύσκολο να τα δεις τη νύχτα και «αναμειγνύονται» με το περιβάλλον. Έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων από τα αυτοκίνητα άλλων χρωμάτων. Ειδικά το μαύρο και το σκούρο μπλε θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το γκρι και το ασημί είναι επίσης κακές επιλογές όσον αφορά την ασφάλεια. Αν και είναι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, τείνουν να… εξαφανίζονται στο βάθος. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ατυχημάτων.

Διαβάστε την συνέχεια στο gonews

Tags

Related Articles

Back to top button
Close