Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

DAGOR

Rheinmetall Lynx

DAGOR
Κείμενο ΣΑΒΒΑΣ Δ. ΒΛΑΣΣΗΣ

Με την βοήθεια μηχανικών και της εθνικής ομοσπονδίας αγώνων αυτοκινήτου (NASCAR) των ΗΠΑ, η Polaris Industries ανέπτυξε το DAGOR, που σημαίνει Αναπτυσσόμενο Προηγμένο Εκτός Δρόμου [Όχημα] (Deployable Advanced Ground Off-Road). Το όχημα παρουσιάσθηκε το 2014, έχοντας αναπτυχθεί κατά το προηγούμενο έτος, κατόπιν απαιτήσεως ενός μη ανακοινώσιμου πελάτη αλλά όπως απεδείχθη είναι σε θέση να καλύψει και δύο εκφρασθείσες επιχειρησιακές απαιτήσεις των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το DAGOR χαρακτηρίζεται ως Υπερελαφρύ Όχημα Μάχης (Ultra-Light Combat Vehicle) όπως ακριβώς ονομάζεται το όχημα για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον το Κέντρο Ελιγμού Αριστείας του Στρατού των ΗΠΑ. Το ULCV καλείται να ανταποκριθεί στην αποστολή Δυνάμεως Παγκοσμίου Ανταποκρίσεως (Global Response Force) που βεβαίως αφορά πρωτίστως αποστολές Δυναμικής Αερομεταφερομένης Εισόδου. Η δεύτερη απαίτηση αφορά την Οικογένεια Οχημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων που έχει εκφράσει η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM).

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, το ULCV θα πρέπει να είναι δυνατό να ριφθεί με αλεξίπτωτο και να απελευθερωθεί από την συλλογή αερομεταφοράς σε χρόνο 2 λεπτών, να μεταφέρει μέχρι 9 άνδρες με φόρτο 1.500 κιλών περίπου, να έχει ακτίνα δράσεως 400 χλμ. και το βάρος του να μην ξεπερνά τα 2.000 κιλά. Μεταξύ 9-13 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε Επίδειξη Επιδόσεως Πλατφόρμας, κατά την οποία αξιολογήθηκαν 6 οχήματα.

Ο αρχικός πελάτης για το DAGOR, απαίτησε η σχεδίαση να βασίζεται σε έτοιμες λύσεις από το εμπόριο, προκειμένου το κόστος αγοράς αλλά και συντηρήσεως να είναι χαμηλό. Ο πετρελαιοκινητήρας επί παραδείγματι, προέρχεται από το εμπόριο και λειτουργεί είτε με πετρέλαιο είτε με JP8. Η όλη σχεδίαση είναι απλή και ανοικτή ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες του πελάτη. Γενικώς, πρόκειται για ένα όχημα που μοιάζει πολύ από πλευράς δυνατοτήτων στο HMMWV αλλά είναι μικρότερο σε μέγεθος. Η ορατότητα από την θέση του οδηγού όμως είναι ανώτερη ενώ η είσοδος/ έξοδος του προσωπικού, είτε μέσω των πλευρικών θυρών είτε στην καρότσα, είναι πολύ εύκολη. Παρόλο που δεν σχεδιάσθηκε εξαρχής ώστε να χωράει στην καμπίνα φόρτου του V-22 Osprey, είναι αρκετά πιο μικρό από το HMMWV ώστε να χωράει στο CH-47 ενώ μπορεί να μεταφερθεί και ως εξωτερικό φορτίο από το Blackhawk σε μεγάλα υψόμετρα και περιβάλλοντα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το DAGOR έχει βάρος κενό 2.040 κιλά και ικανότητα μεταφοράς φορτίου 1.475 κιλών. Οι διαστάσεις διακρίνονται από μήκος 4,5 μέτρα, πλάτος 1,88 μέτρο και ύψος 1,84 μέτρο. Ο κινητήρας είναι χωρητικότητος 2 ή 2,5 λίτρων και αποδίδει ισχύ περίπου 250 ίππων ενώ η αυτονομία ανέρχεται σε 800 χλμ.

Παρόλο που το όχημα δεν είχε γνωρίσει παρά ελάχιστη δημοσιότητα, από το καλοκαίρι του 2014 η εταιρεία το έθεσε σε παραγωγή χαμηλού ρυθμού, δείγμα της εμπιστοσύνης προς αυτό και της βεβαιότητος περί παραγγελιών. Αν και επισήμως δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις, εκτιμάται ότι πρώτος πελάτης είναι η USSOCOM που έχει παραγγείλει το DAGOR με σκοπό να εφοδιάσει με αυτό τις μονάδες Special Forces.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 η Polaris Industries ανακοίνωσε την ανάληψη συμβάσεως ύψους 15,5 εκατ. $ για την προμήθεια 78 οχημάτων στον Καναδά, συμπεριλαμβάνοντας δικαίωμα προαιρέσεως για επιπλέον μονάδες. Τα οχήματα προορίζονται να εξοπλίσουν τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της χώρας. Η σύμβαση προβλέπει ότι το 2017 θα παραδοθούν 52 οχήματα και τα υπόλοιπα 28 το επόμενο έτος. Μέχρι σήμερα οι SOF του Καναδά επιχειρούν με τα γνωστά οχήματα HMMWV, που διακρίνονται από τα γνωστά μειονεκτήματα των διαστάσεων που δεν επιτρέπουν την εσωτερική μεταφορά από ελικόπτερο Chinook. Παρόλο που τα εν λόγω οχήματα έχουν τύχει εκσυγχρονισμού προ ετών, αποφασίσθηκε ότι έπρεπε να γίνει προμήθεια ενός νέου οχήματος προς αντικατάστασή τους.

Προκειμένου να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες των Καναδών, τα οχήματα πρόκειται να υποστούν τροποποιήσεις ώστε να ενσωματωθούν νέα χαρακτηριστικά και ικανότητες, όπως έστορες οπλισμού, σύστημα ενδοεπικοινωνίας, βελτιωμένο ηλεκτρικό σύστημα, η διαρρύθμιση του φόρτου (καύσιμα, νερό, πυρομαχικά) κ.λπ. Από πλευράς οπλισμού, τυπική επιλογή είναι ο συνδυασμός πολυβόλου 12,7 mm και πολυβόλου βομβίδων 40 mm. Ωστόσο, η εμπλοκή της Dillon Aero στο πρόγραμμα, φανερώνει ότι θα φέρεται περιστρεφόμενο 6καννο πολυβόλο Μ134 των 7,62 mm.

Στην διάρκεια του 2017 πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία σχεδιάσεως της διαμορφώσεως των καναδικών οχημάτων, για να ακολουθήσουν δοκιμές και η λήψη πιστοποιήσεως από τις SOF του Καναδά.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close