Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

Νέο PEUGEOT 208 Ξεχωριστό και διασκεδαστικό

Του Ηλία Ματζαβά

Σε μια εποχή που τα περισσότερα μικρομεσαία μοντέλα αρχίζουν να… μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά και να χάνουν το νεανικό τους χαρακτήρα, έρχεται το νέο PEUGEOT 208 για να ταράξει τα δεδομένα της κατηγορίας.

Το μήκους 4,055 μέτρων μοντέλο, βασίζεται πάνω στην τελευταίας γενιάς πλατφόρμα του ομίλου PSA, που έχει την ονομασία CMP (Common Modular Platform). Η οικονομία αποτέλεσε θεμελιώδες κριτήριο κατά τη φάση της εξέλιξής της, ενώ συμβάλει στον περιορισμό των εκπομπών του CO2 (βασικό κριτήριο πλέον για την επιλογή ενός αυτοκινήτου) του νέου PEUGEOT 208, αφού διαθέτει: μειωμένο βάρος, βελτιωμένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, μειωμένη αντίσταση κύλισης, βελτιστοποίηση λειτουργίας κινητήρα, αλλά και αυξημένο επίπεδο άνεσης και ασφαλείας. Η ηχομόνωση και θερμομόνωση στο εσωτερικό είναι βελτιωμένες, με χαμηλότερο επίπεδο κραδασμών, ενώ τα πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης τα συναντά κανείς συνήθως σε μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών. Μεταξύ άλλων διαθέτει: ενεργό Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης θέσης στη λωρίδα κυκλοφορίας, υποβοήθηση στάθμευσης, σύστημα υποβοήθησης πέδησης έκτακτης ανάγκης, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης πορείας στα όρια της λωρίδας, σύστημα ελέγχου απόσπασης προσοχής του οδηγού, αναγνώριση ορίων ταχύτητας και σύσταση για την τήρησή τους, λειτουργία αναγνώρισης πινακίδων οδικής σήμανσης και ενεργό σύστημα παρακολούθησης τυφλών γωνιών.

Και μπορεί όλα τα παραπάνω να αποτελούν σημαντικά όπλα για το νέο γαλλικό μοντέλο, η εμφάνισή του όμως είναι αυτή που ήδη έχει συζητηθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και να… θέλει, δεν μπορεί να περάσει από πουθενά απαρατήρητο. Μεγαλύτερο, φαρδύτερο και χαμηλότερο από το μοντέλο που αντικαθιστά, από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις σίγουρα θα σε κερδίσει με τις ιδιαίτερα σπορ, χυτές του γραμμές, που δημιουργούν ένα ξεχωριστό και νεανικό αμάξωμα.

Εσωτερικό i-Cockpit
Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός συνεχίζεται και στο εσωτερικό το οποίο εφοδιάζεται με το νέας γενιάς, PEUGEOT i-Cockpit® που προσφέρει εργονομική δομή τριών επιπέδων. Όλες οι πληροφορίες είναι εύκολα αναγνώσιμες, ακριβώς μπροστά στο οπτικό πεδίο του οδηγού, ενώ ο 3D πίνακας οργάνων εμφανίζει πληροφορίες που μπορούν να διαβαστούν σε δύο επίπεδα! Στο άνω ψηφιακό τμήμα οι πληροφορίες παρουσιάζονται σε μορφή ολογράμματος. Τα δεδομένα εμφανίζονται δυναμικά, κοντά ή πιο μακριά στα μάτια του οδηγού ανάλογα με τη σημασία ή την επείγουσα ανάγκη, αυξάνοντας έτσι την ταχύτητα αντίδρασης κατά περίπου μισό δευτερόλεπτο. Στο κεντρικό τμήμα του ταμπλό και πάνω από τους διακόπτες αεροπορικού τύπου, βρίσκεται η οθόνη αφής των 5, 7 ή 10 (ανάλογα με την έκδοση) ιντσών. Και επειδή τα smartphones μας έχουν… αιχμαλωτίσει πλέον, το νέο 208 διαθέτει τη λειτουργία Mirror Screen της PEUGEOT η οποία είναι συμβατή με τα πρωτόκολλα σύνδεσης MirrorLink™, Apple CarPlay™ και Android Auto™.

Ο οδηγός βέβαια θα εκτιμήσει και το μικρών διαστάσεων τιμόνι, το οποίο προέρχεται από μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ποιοτικά και ευχάριστα στην αφή, τα καθίσματα ιδιαίτερα άνετα, ενώ οι χώροι είναι ικανοποιητικοί για τους εμπρός επιβάτες και στον μέσο όρο κατηγορίας για τους πίσω. Ο χώρος αποσκευών, κυμαίνεται από 311 ως 406 (με κιτ επισκευής ελαστικού) λίτρα.

Το νέο PEUGEOT εφοδιάζεται με γκάμα κινητήρων που συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές εκπομπών Euro 6.d. Ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας PureTech των 1.2 λίτρων προσφέρεται με 75 (με κιβώτιο 5 σχέσεων), 100 (με κιβώτιο 6 σχέσεων) και 130 ίππους με τις δύο τελευταίες εκδόσεις να είναι οι μοναδικές στην κατηγορία που διατίθενται και με το αυτόματο κιβώτιο EAT8 (Efficient Automatic Transmission) των 8 σχέσεων. Υπάρχει επίσης και ένας τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας 1.5 λίτρων με 100 ίππους, ενώ στο… πνεύμα της εποχής, των άλλων χωρών ή του μέλλοντος για την Ελλάδα, το ηλεκτροκίνητο e-208 είναι έτοιμο να μπει στην… πρίζα, για να προσφέρει οικονομικές και οικολογικές μετακινήσεις. Διαθέτει κινητήρα 100 KW (136 ίππους) και αυτονομία για 340 χιλιόμετρα.

Οι τιμές ξεκινούν από 13.850 ευρώ (75 hp), 16.200 (100 hp), 21.700 (130 hp και κιβώτιο ΕΑΤ8) και από 16.500 ευρώ με τον κινητήρα diesel.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close