Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

HYUNDAI Elevate – Εξορμήσεις στο…μέλλον!

Rheinmetall Lynx

Του Ηλία Ματζαβά

Τα εξωπραγματικά οχήματα που κάποτε βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έχουν αρχίσει να εισβάλουν σιγά σιγά στην καθημερινότητά μας. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, αφού στο μέλλον θα εμφανιστούν ακόμα πιο εντυπωσιακά τεχνολογικά επιτεύγματα.

Όπως το ρομποτικό πρωτότυπο Elevate, που παρουσίασε η HYUNDAI. Το οποίο υπόσχεται να μεταφέρει τους ανθρώπους εκεί όπου δεν μπορούσε κανένα όχημα έως σήμερα.

Το Elevate μπορεί και κινείται τόσο με τους τροχούς του, ως κανονικό αυτοκίνητο, όσο και ως τετράποδο ρομπότ. Είναι ικανό να κινηθεί σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες, καθώς και σε ιδιαίτερα δύσβατα εδάφη.

Ουσιαστικά είναι μια αρθρωτή ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα ικανή να αλλάζει μορφή, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις. Είναι ικανό να μιμείται το βάδισμα τόσο των θηλαστικών, όσο και των ερπετών, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να κινείται προς κάθε κατεύθυνση. Όταν δεν χρειάζεται τα πόδια, αυτά διπλώνουν πάνω στο «σώμα» του, οπότε λειτουργεί ως κανονικό όχημα.

Το Elevate διαθέτει: ρομποτικά πόδια με πέντε βαθμούς ελευθερίας και μετατροπή σε τροχούς, δυνατότητα βαδίσματος σε ρυθμούς θηλαστικών και ερπετών, δυνατότητα αναρρίχησης σε κάθετο τοίχο με τα πέντε πόδια, βηματισμό πάνω από κενό εκτάσεως πέντε ποδιών, non-back κινητήρες που επιτρέπουν την ακινητοποίηση των ποδιών σε οποιαδήποτε θέση και αρθρωτή πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων.

Και όλα αυτά, έχοντας ένα ιδιαίτερα φιλόξενο για τους επιβάτες εσωτερικό.

Ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός της ρομποτικής, με την τελευταία τεχνολογία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αφού το μέλλον των μετακινήσεων θα είναι αναμφίβολα ηλεκτρικό.

Το πρωτότυπο αυτό της HYUNDAI πάντως μας στέλνει και το… μήνυμα ότι σύντομα θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουμε και την αντίληψή μας ως προς την ελευθερία κίνησης των οχημάτων.

Related Articles

Back to top button