Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

SEAT Ateca – «Χιλιάρι» SUV

Rheinmetall Lynx

SEAT Ateca
«Χιλιάρι» SUV
Tου Ηλία Ματζαβά

Η πλούσια γκάμα της SEAT είχε σχεδόν τα πάντα. Εκτός από SUV. Και το απέκτησε, δίνοντάς του όνομα, φυσικά από κάποια περιοχή στης Ισπανίας. Όπως τα Ibiza, Marbella, Toledo, Alhambra, Alteaκαι Leon.

Το νέο όπλο της SEAT λέγεται Ateca με το όνομά του να προέρχεται από ένα χωριό, στα κεντρικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, δυτικά της Σαραγόσα. Φυσικά έχει τις… ευλογίες του Volkswagen Group, είναι όμως σχεδιασμένο στην Βαρκελώνη.

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο προορίζεται για τις καθημερινές ανάγκες, για χρήση εντός και εκτός πόλης. Έχει μήκος 4,36 μέτρα, αλλά το εσωτερικό του είναι μεγαλύτερο από ό,τι δείχνει η εξωτερική του εμφάνιση. Κυρίως στο θέμα της εκμετάλλευσης των χώρων παίρνει άριστα, με τον χώρο αποσκευών να φτάνει στα 510 λίτρα στη δικίνητη έκδοση και στα 485 στην τετρακίνητη 4Drive.

Γιατί όπως κάθε καθαρόαιμο SUV, έτσι και το Ateca έχει και τετρακίνητη έκδοση η οποία χρησιμοποιεί έναν πολύδισκο συμπλέκτη με υδραυλική ενεργοποίηση και ηλεκτρονικό έλεγχο. Με τις επιλογές κίνησης, “Snow”, “OffRoad” και “Hill Descent Control” να δίνουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για εξορμήσεις εκτός των αυτοκινητόδρομων.

Το SEAT Drive Profile πάντως μπορεί να προσαρμόσει το Ateca και στις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού, ο οποίος πατώντας ένα κουμπί στην κεντρική κονσόλα μπορεί να επιλέξει από τα προφίλ, Normal, Sport, Eco και Individual.

Πέρα από τις εντός και εκτός δρόμου δυνατότητές του, αξιοσημείωτη είναι η γκάμα των κινητήρων του. Κυρίως λόγω της ύπαρξης του μικρού 1.0 TSI των 115 ίππων! Ο οποίος μόνο… μικρός δεν δείχνει σε αίσθηση και δυνατότητες. Οδηγώντας το χιλιάρι Ateca, δύσκολα θα καταλάβει κάποιος ότι κάτω από το καπό βρίσκεται ένα σύνολο 999 κυβικών εκατοστών.

Υπάρχει βέβαια και ο 1.4 TSI με 150 ίππους και οι πετρελαιοκινητήρες 1.6 TDI με 115 ίππους και 2.0 με 150 ή 190 ίππους. Η τελευταία έκδοση μάλιστα συνδυάζεται με το στάνταρ κιβώτιο DSG και το σύστημα 4Drive.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ… ΣΥΝΟΔΗΓΟΙ

Τη μόδα των ηλεκτρονικών φυσικά ακολουθεί και το Ateca, το οποίο μπορεί να εφοδιαστεί με πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης. Έτσι, το SUV της SEAT σε δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες μπορεί να επιταχύνει και να φρενάρει μόνο του, μπορεί να ρυθμίζει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, αλλά και να προειδοποιεί για κατά λάθος εκτροπή από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Μπορεί επίσης να ανιχνεύει και να προειδοποιεί για τους πεζούς τον οδηγό και αν αυτός δεν ανταποκριθεί, φρενάρει μόνο του. Οι ηλεκτρονικοί… βοηθοί φροντίζουν ακόμα για ασφαλές παρκάρισμα και ξεπαρκάρισμα, ενώ αντιλαμβάνονται, μάλλον με υπερβολική ευαισθησία, ακόμα και την κούραση του οδηγού και τον ειδοποιούν.

Φυσικά δεν λείπουν και τα συστήματα συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας με μια οθόνη 8 ιντσών να φιλοξενεί όλες τα συστήματα.

Αναμφίβολα το SEΑT Ateca είναι ένα σύγχρονο και ευχάριστο στην οδήγηση SUV, που έχει τα πάντα. Χώρους, δυνατότητες εκτός δρόμου κίνησης, πλουσιότατο εξοπλισμό αλλά και έναν μικρό κινητήρα, που… κρύβει το μέγεθός του, δίνοντας την αίσθηση μεγαλύτερου συνόλου.

Οι τιμές του SEAT Ateca ξεκινούν από 19.950 ευρώ με κινητήρες βενζίνης και από 23.850 με πετρελαιοκινητήρες.

Related Articles

Back to top button