Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΚ Βουλής για 20 F-35, 8 Camcopter S-100, επιθεώρηση 36 MTU και σχέδιο οδικού χάρτη CONSTELLATION

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το πρόγραμμα προμήθειας των μαχητικών F-35, επισκίασε την συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων στις 27 Ιουνίου. Κάτι μάλλον το αναμενόμενο.

Το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε, αφορά την προμήθεια 20 μαχητικών F-35A Block 4, συνολικού κόστους 3,47 δισ. €, περιλαμβάνοντας 2 επιπλέον κινητήρες F-135, 4 εξομοιωτών, αρχική υποστήριξη τετραετούς διαρκείας και υπηρεσίες εκπαιδεύσεως προσωπικού. Η παράδοση του πρώτου αεροπλάνου επί αμερικανικού εδάφους, θα λάβει χώρα το 2028.

Η ενημέρωση όμως, αφορούσε και τρία προγράμματα ενδιαφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο αφορούσε την συμφωνία για το Σχέδιο Οδικού Χάρτη (Roadmap Project) ως προς την συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού με το Ναυτικό των ΗΠΑ, στην από κοινού σχεδίαση φρεγάτας κλάσεως CONSTELLATION, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πρώτου. Πρόκειται για συμφωνία διαρκείας 2 ετών και κόστους 2,5 εκατ. € περίπου. 

Το δεύτερο πρόγραμμα, αφορούσε την προμήθεια 4 συστημάτων Μη Επανδρωμένων Ελικοπτέρων τύπου  Camcopter S-100 της Αυστριακής Schiebel. Πρόκειται για πλήρη συστήματα με 2 ελικόπτερα το καθένα (συνολικώς 8) για μεταφορά από κάθε φρεγάτα. Τα συστήματα προορίζονται για τις φρεγάτες FDI HN που ήδη ναυπηγούνται για το Πολεμικό Ναυτικό. Το κόστος ανέρχεται σε 41 εκατ. € περίπου. 

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την γενική επιθεώρηση των πετρελαιοκινητήρων για 9 ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις 4 ΤΠΚ τύπου La Combattante IIIΑ [ΛΑΣΚΟΣ (Ρ-20), ΜΠΛΕΣΣΑΣ (Ρ-21), ΜΥΚΟΝΙΟΣ (Ρ-22), ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (Ρ-23)] και τις 5 τύπου Τύπου La Combattante IIIΒ [ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ-24), ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ-26), ΞΕΝΟΣ (Ρ-27), ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ-28), ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ-29)]. Κάθε ΤΠΚ προωθείται από 4 πετρελαιοκινητήρες MTU 20V 538 TB92 και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά συνολικώς 36 κινητήρες. Το κόστος ανέρχεται σε 16 εκατ. € περίπου.

Επίδειξη – δοκιμές του CAMCOPTER® S-100 από την φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ

 

 

Related Articles

Back to top button