Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Νέα προϊόντα από την Lambda Automata – συλλογή επικοινωνιών υψηλής ευκαμψίας JERICHO

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μία νέα σειρά προϊόντων παρουσίασε στα τέλη Μαρτίου η ελληνική νεοφυής Lambda Automata, τα οποία αφορούν επέκταση των λύσεων που προσφέρονται στην επιτήρηση απομακρυσμένων περιοχών με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Χρησιμοποιώντας ως κορμό τεχνολογίας το λογισμικό και την επικοινωνία με αλγορίθμους AI που έχει αναπτύξει ήδη για τον εντοπισμό στόχων και διαμοιρασμό της πληροφορίας και παρατηρώντας την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, η εταιρεία κατέγραψε ιδέες για την επίλυση συγκεκριμένων επιχειρησιακών προβλημάτων. Ο “χρόνος αντιδράσεως” είναι εντυπωσιακός, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι από την παρουσίαση κάποιων εκπομπών του ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast τον περασμένο χειμώνα, που έδωσαν το ερέθισμα για γόνιμο προβληματισμό στους ανθρώπους της εταιρείας, η υλοποίηση απαίτησε περίπου τετράμηνο.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί υλικά μόνο από δυτικές χώρες και κατά προτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να τηρεί υψηλή ποιότητα και προδιαγραφές που καθιστούν ελκυστικότερα τα προϊόντα για απορρόφηση από χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Αυτονόητη είναι η συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων είναι κορυφαίες στον τομέα τους. Αναφέρονται χαρακτηριστικά η γνωστή για προίόντα και λύσεις αντικεραυνικής προστασίας Raycap και η ELEMKO, στα ηλεκτρολογικά υλικά.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει τον Αυτόνομο Πύργο Επιτηρήσεως Lamda (LAST) που επιτρέπει σε μία διοίκηση να προβαίνει στην άμεση λήψη εκτάκτων μέτρων για την κάλυψη επιτηρήσεως απομακρυσμένων περιοχών που προηγουμένως δεν είχαν απασχολήσει. Ο LAST λειτουργεί αυτόνομα και σε αποστολή επιτηρήσεως συνοριακής μεθορίου (χερσαία ή θαλάσσια) εντοπίζει, ιχνηλατεί, γεωτοποθετεί και αρχειοθετεί στόχους επιφανείας μέσω εικόνας βίντεο και θερμικών καταγραφών. Σε αντιπυρικές εφαρμογές, ο LAST αξιοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη εντοπίζει και διευκρινίζει απειλές από ύποπτα άτομα, σκάφη, οχήματα και στήλες καπνού. Λειτουργεί επίσης ως διεπαφή χαρτών αποστολής, ασκώντας Διοίκηση & Έλεγχο σε μεγάλο αριθμό από κάμερες.

Η εγκατάσταση των LAST δεν προϋποθέτει υποδομές και η διαδικασία μεταφοράς και συναρμολογήσεως είναι εύκολη, αφού ο εξοπλισμός μεταφέρεται σε ενισχυμένα κιβώτια. Ο πύργος φέρει αισθητήρα αναλόγως των απαιτήσεων του πελάτη (LAST 90/300/1700) που στην ανώτερη κατηγορία (LAST 1700) εξασφαλίζει εντοπισμό ανθρώπινης παρουσίας σε απόσταση 1.700 μέτρων, οχήματος στα 4.000 μέτρα και πλωτού σκάφους στα 5.000 μέτρα, με οπτική και θερμική κάμερες. Όπως είναι αυτονόητο, η Lambda μπορεί να ενσωματώσει στο σύστημα οποιονδήποτε τύπο θερμικής κάμερας επιθυμεί ο πελάτης.

Ένα από τα προϊόντα της νέας σειράς, είναι ο Φορητός LAST (MP-LAST) που όπως αποκαλύπτει η ονομασία του, αποτελεί την φορητή έκδοση του πύργου, συσκευασμένα σε κιβώτια που μεταφέρονται εύκολα από όχημα. Αυτή, χάρη στο μικρό μέγεθός της, επιτρέπει την λειτουργία περνώντας απαρατήρητη (με στοιχειώδη μέτρα παραλλαγής) σε κορεσμένα από πλευράς απειλών περιβάλλοντα, δηλαδή σε περιοχές με έντονη εχθρική παρουσία.

Το σύνολο, λειτουργεί χωρίς να στηρίζεται σε χρήση πυξίδας, GPS και πηγή λέιζερ για να φέρει εις πέρας την αποστολή του ενώ δεν απαιτεί καμμία ιδιαίτερη υποδομή. Ο MP-LAST αναπτύσσεται σε ελάχιστο χρόνο και ενσωματώνει επικοινωνίες που το καθιστούν πλήρως αυτόνομο. Η εταιρεία προσφέρει την τυπική έκδοση και μία μικρότερη φερόμενη υπό ενός ανδρός (Mini MP-LAST), με την πρώτη να διακρίνεται από αυτονομία λειτουργίας 24 ωρών και την δεύτερη 12 ωρών, βάσει των δυνατοτήτων του συσσωρευτή ενέργειας που φέρεται.

Το τρίτο προϊόν είναι η συσκευή, ή καλύτερα συλλογή επικοινωνιών υψηλής ευκαμψίας JERICHO, που εξασφαλίζει στον χειριστή για 24 ώρες σύνδεση με drone, ηλεκτρική ισχύ για φόρτιση συσσωρευτών και επικοινωνία. Η τελευταία στηρίζεται σε επικοινωνίες PACE (Πρωτεύουσες, Εναλλακτικές, Έκτακτες, Ανάγκης) δηλαδή τέσσερις τρόποι επικοινωνίας μέσω δορυφορικής σύνδεσης, σύνδεση 3G/4G και UHF/VHF, εξασφαλίζοντας ταχεία γεωτοποθεσία και διάδοση κρίσιμων τακτικών πληροφοριών, οπουδήποτε και πάντοτε. Μέσω δηλαδή της JERICHO, ο χειριστής, που μπορεί να είναι μία περίπολος Ειδικών Δυνάμεων ή άλλο μικρό κλιμάκιο όπως μία διασωστική ομάδα που επιχειρεί σε απομακρυσμένα μέρη, έχει κάθε είδους επικοινωνία και μπορεί να μεταφέρει απευθείας εικόνα στον Σταθμό Διοικήσεως ή το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ουσιαστικώς η JERICHO επιτρέπει συγχώνευση των ρόλων της τυπικής διμελούς ομάδος επιχειρήσεων drone, στην οποία ένας είναι ο καθ’ αυτό χειριστής του drone και ο δεύτερος λαμβάνει την εικόνα μέσω οθόνης σε tablet και την αντιπαραβάλει σε χάρτη, προκειμένου να μεταδώσει τις ακριβείς συντεταγμένες στόχου στο προϊστάμενο κλιμάκιο. Με το JERICHO, η δεύτερη διαδικασία γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς ανάγκη αντιπαραβολής σε χάρτη και επιτυγχάνεται η άμεση μετάδοση της πληροφορίας.

Χάρη σε ενσωματωμένο φορητό υπολογιστή υψηλής αναλύσεως με πρόσβαση ενσύρματης ή ασύρματης σύνδεσης διαδικτύου, η JERICHO επιτρέπει γεωγραφική οπτικοποίηση σε πραγματικό χρόνο κάθε εικόνας βίντεο, σε όλο το δίκτυο. Το σύνολο, φέρει επίσης υποδοχές για τα περισσότερα drone εμπορίου, που προσφέρουν αυτόματη γεωεπισήμανση εικόνων βίντεο ενώ ταυτοχρόνως φορτίζουν τον συσσωρευτή για επαναχρησιμοποίηση του drone. Η JERICHO διαθέτει ενεργειακή επάρκεια για 10 φορτίσεις μικρών drone όπως τα κοινά του εμπορίου. Στο μέλλον, επιδιώκεται η αύξηση της αυτονομίας λειτουργίας με ενισχυμένο συσσωρευτή ενώ βρίσκεται υπό εξέταση η περίπτωση διαχωρισμού της συλλογής σε δύο μικρότερα σύνολα.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που η Lambda Automata παρουσίασε την συλλογή JERICHO, πρώτες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος προέκυψαν από ομάδες διάσωσης κι αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών διαφόρων υπηρεσιών ανά την χώρα. Αυτές, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών υπό τις οποίες καλούνται να παρέμβουν σε έκτακτες περιπτώσεις, υπολογίζουν ιδιαίτερα το στοιχείο της αυτονομίας στις επικοινωνίες, επειδή σε περιπτώσεις θεομηνιών οι συνήθεις επικοινωνίες καταρρέουν. Αντιστοίχως, σε πολεμικό περιβάλλον, η έλλειψη επικοινωνιών προέρχεται από την υποβάθμισή τους λόγω διαφόρων αιτίων του πεδίου μάχης.

Η Lambda Automata βρίσκεται σε φάση επεκτάσεως με απόκτηση νέων εργοστασιακών χώρων στην περιοχή Παιανίας, όπου από τα τέλη Φεβρουαρίου λειτουργεί και μηχανουργείο. Από το 2021 που ουσιαστικώς συστήθηκε, μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει παραδόσει 9 συστήματα πύργων επιτηρήσεως προς χρήση, πρώτα σε διάφορες περιφερειακές αρχές και κατόπιν στον Ελληνικό Στρατό. Η μέχρι σήμερα χρησιμοποίηση, έχει επιδείξει αντοχή σε καταστάσεις ισχυρών ανέμων (10 μποφόρ) χωρίς υποβάθμιση της λειτουργίας τους, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία, όπως επίσης το χαμηλό κόστος προμήθειας και λειτουργίας. Οι ιδιωτικές επενδύσεις κεφαλαίων που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε 7,1 εκατ. €.

Λιβύη, Αρμενία, Ουκρανία και η “απούσα” Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close