Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

«Σόου» Καμμένου στην 83η ΔΕΘ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

«Σόου» στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διά της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και, εφέτος, της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ), ετοίμασε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, με σκοπό όχι μόνο την προσωπική και των ΑΝΕΛ προβολή αλλά και την έμμεση αναβάθμιση ενός θεσμού που δεν έχει καμμία σχέση με την λάμψη του παρελθόντος και προσεγγίσει περίπου την «τοπική πανήγυρη». Η προσπάθεια αιτιολογείται επειδή με τις ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα εφέτος και την πλέον εποικοδομητική διμερή σχέση να εντοπίζεται στον αμυντικό τομέα, η ΕΑΒΙ υποτίθεται ότι “δένει”, λόγω κάποιων σχετικών συνεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη με αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες. Με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΑΒΙ απούσες, η 83η ΔΕΘ, επικοινωνιακώς δεν θα είχε τίποτα απολύτως να «δείξει».

Αυτό σημαίνει κάτι ουσιαστικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΑΒΙ; Οι πρώτες, υποτίθεται ότι υλοποιούν άλλη μία δράση «εξωστρέφειας». Μια δράση αρκετά δαπανηρή, άνευ ουσίας όμως αφού δείχνει να απευθύνεται κυρίως σε συνοδευόμενους από τους γονείς τους μπόμπιρες, που θα έχουν την ευκαιρία να βαφτούν με χρώματα παραλλαγής, να αναρριχηθούν σε τοίχους τεχνικής αναρριχήσεως, να δουν από κοντά υλικά και ίσως να γοητευθούν έτσι από το στρατιωτικό επάγγελμα. Βεβαίως θα υπάρχουν αρκετά άλλα περίπτερα με οπλικά συστήματα και ενημερωτικό υλικό για ενημερώσεις, επίδειξη και προβολή του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα άξιζε πάντως να μάθουμε το συνολικό ύψος της δαπάνης με την οποία θα επιβαρυνθούν από όλη αυτή την κινητοποίηση οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί των τριών Κλάδων, οι οποίοι επί των ημερών του Π. Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ μειώνονται σταθερά κάθε έτος.

Η ΕΑΒΙ πάλι, επίσης είναι ερωτηματικό τί σκοπό θα πετύχει με την παρουσία της. Εάν η 83η ΔΕΘ είχε ένα κομμάτι «τεχνολογικού πάρκου», όπου νέοι θα μπορούσαν να έλθουν σε επαφή και να κανονίσουν συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη αμυντικών εταιρειών ή επιχειρηματίες θα είχαν ειδικές ενημερώσεις και υπέγραφαν συμφωνίες, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σημαντικό «χάπενινγκ». Συναντήσεις γνωριμίας, παρουσιάσεις και συζητήσεις προτάσεων με νέους στην αγορά εργασίας, ενημερώσεις Τύπου για επιχειρησιακά πλάνα κ.λπ., θα αντικατόπτριζαν σαφώς έναν μικρό αλλά αναπτυσσόμενο κλάδο τεχνολογιών αιχμής, φυτώριο απορροφήσεως νέων επιστημόνων υψηλών προσόντων.

Όταν όμως στην ΕΑΒΙ θα υπάρχει περίπτερο της «ανύπαρκτης» πλέον ΕΛΒΟ, η οποία απουσιάζει ακόμη και από τον τελευταίο κατάλογο των Ελλήνων αμυντικών βιομηχανιών, είναι δεδομένο ότι πρόκειται για άλλη μία πρωτοβουλία με προεκλογικό πρόσημο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αρκεί και μόνο να αναφερθεί ότι για να υπάρχει «περίπτερο» της ΕΛΒΟ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έλαβε εντολή να στήσει ως «εκθέματα» αριθμό οχημάτων (αρματοφορέας, οχήματα 4×4, Leopard 2 HEL) που παραχθεί κάποτε, όταν το εργοστάσιο είχε έργο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε εάν θα υπάρχει στο περίπτερο κάποιο από τα σαράβαλα λεωφορεία που ανέθεσε ο ΟΑΣΘ να επισκευαστούν.

Η παρουσία της ΕΑΒΙ, μπορεί να προβάλλεται ως μία μίνι αναβίωση της εκθέσεως DEFENDORY ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί με μια κρατική αμυντική βιομηχανία να παραπαίει από την στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, χωρίς κανένα ρεαλιστικό πρόγραμμα γι’ αυτήν. Ακόμη και οι ΕΑΒ, ΕΑΣ, που υποτίθεται ότι έχουν συνεργασία με αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες, δυσκολεύονται να υλοποιήσουν συμβάσεις που έχουν αναλάβει τα τελευταία έτη. Σήμερα δε που η χώρα διαθέτει, υποτίθεται, Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, οι μέχρι τώρα κινήσεις είναι υποτονικές. Εφόσον οι αμυντικές δαπάνες για εξοπλισμούς έχουν συρρικνωθεί δραστικώς και κατά κύριο λόγο κατευθύνονται σε ξένους οίκους, για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, η ΕΑΒΙ δεν μπορεί να προσμένει πολλά και η παρουσία της στην 83η ΔΕΘ δεν έχει νόημα. Νόημα θα είχε εάν η ΕΑΒΙ ήταν σε θέση να παρουσιάσει νέα προϊόντα, αλλά η σχετική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και το κρατικό ενδιαφέρον περίπου ανύπαρκτο. Η Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) είναι κεφάλαιο άγνωστο για το ΥΠΕΘΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, αφού οι πόροι που διατίθενται για τέτοιους σκοπούς, είναι μηδενικοί. Επί της ουσίας, η παρουσία της ΕΑΒΙ είναι μάλλον επιβαλλόμενη για λόγους καλών σχέσεων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και τα σχετικά έξοδα, καταβάλλονται από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με «βαριά καρδιά».

Είναι δεδομένο ότι όταν θα κλείσουν οι πύλες της 83ης ΔΕΘ, ο Π. Καμμένος θα είναι ικανοποιημένος. Αδιάφορο εάν δεν θα είναι κανείς, εξ όλων όσων ενέπλεξε…

Tags

Related Articles

Back to top button
Close