Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Εξ αφορμής της IDEF 2019 μια πρόταση για την ΕΑΒΙ και την DEFEA 2020

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Άλλη μία έκθεση αμυντικού υλικού άνοιξε τις πύλες της στην Τουρκία αυτές τις ημέρες, φιλοξενώντας τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής αναπτύξεως που έχει γνωρίσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας. Μόλις προ μερικών ημερών, στην Αθήνα ανακοινώθηκε η πρόθεση αναβιώσεως μιας αντίστοιχης εκθέσεως στην Ελλάδα, με πρόβλεψη για τον Ιούνιο του 2020.

Το φυσιολογικό ερώτημα που δημιουργείται, είναι εάν στην DEFEA 2020 οι εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) θα έχουν να παρουσιάσουν νέα προϊόντα. Διότι, η αναζήτηση πελατών, στηρίζεται στην ποικιλία προϊόντων που προσφέρονται αλλά και στην εμφάνιση νέων, ώστε να προσελκυστούν νέοι πελάτες.

Υπάρχει λοιπόν κάποια κυβερνητική πρόθεση, για να μην χρησιμοποιήσουμε τον όρο “εθνικός σχεδιασμός”, ώστε η DEFEA 2020 να συμπέσει με κάποια νέα προϊόντα – επιτεύγματα που θα επιδείξει η ΕΑΒΙ σε αυτήν; Η γνωστή ανυπαρξία συνεργασίας και αντιλήψεως από τα περίφημα “συναρμόδια” υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Οικονομίας, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Από την άλλη, αναρωτιέται κανείς εάν είναι εφικτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτυχθούν κάποια νέα συστήματα.

Κι όμως! Το εγχείρημα δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο ακούγεται.

Πρώτη προϋπόθεση, είναι να εξασφαλισθεί κάποια χρηματοδότηση για σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης. Δεν μιλάμε για τεράστια ποσά, δεδομένου ότι ρεαλιστικώς μιλώντας, δεν μπορεί η στοχοθεσία παρά να αφορά την ανάπτυξη δύο ή τριών νέων συστημάτων.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι να επιλεγούν κατηγορίες συστημάτων που ενδιαφέρουν όχι μόνο τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την διεθνή αγορά.

Στα δύο ανωτέρω, τα “συναρμόδια” υπουργεία έχουν ευχέρεια ταχείας ανταποκρίσεως, στην μορφή μιας έκτακτης χρηματοδοτήσεως. Τόσα εκατοντάδες εκατομμύρια σκορπά η κυβέρνηση σε παροχές “ασθενών κοινωνικών τάξεων”, δεν μπορεί να εξασφαλίσει 10-15 εκατομμύρια για ένα πραγματικά ειδικό σχέδιο με αναπτυξιακό πρόσημο; Και αν δεν μπορεί το ΥΠΟΙΚ, το ΥΠΕΘΑ είναι βέβαιο ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα τέτοιο ποσό από τον δικό του προϋπολογισμό. Αρκεί ο υπουργός, να ενδιαφερθεί να δημιουργήσει κάτι, να κάνει την διαφορά. Το ευκολότερο ίσως, είναι να καθορίσει το ΥΠΕΘΑ τις επιχειρησιακές ανάγκες ώστε να επιλεγούν οι κατηγορίες προϊόντων.

Ας αναφέρουμε ενδεικτικώς κάποιες κατηγορίες προϊόντων που βρίσκονται εντός των δυνατοτήτων της ΕΑΒΙ και ενδιαφέρουν απολύτως τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ταυτοχρόνως έχουν μεγάλη “ζήτηση” διεθνώς.

α) UAV

Στην 83η ΔΕΘ παρουσιάσθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το πρόπλασμα του νέου UAV τύπου RX-3, που αναπτύσσεται με επικεφαλής τον επιβλέποντα καθηγητή Κυριάκο Υάκινθο. Η ομάδα έχει αναπτύξει ήδη το RX-1 που σε συνεργασία με την INTRACOM Defense Electronics (IDE) υπάρχει πρόθεση τελειοποιήσεως και βιομηχανοποιήσεως. Το RX-3 θα έχει δυνατότητα μεταφερόμενου φορτίου 50 κιλών, πέραν του συνόλου αισθητήρων και γενικότερα ανώτερες επιδόσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η ελληνική εταιρεία CFT με έδρα το Κιλκίς ενώ στην ανάπτυξη του ηλεκτροπτικού συνόλου μπορεί να εμπλακεί η Miltech Hellas που κατασκευάζει θερμικές κάμερες.

β) Σταθεροποιημένος τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού

Ο εφοδιασμός θωρακισμένων, τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων ξηράς, καθώς και πολεμικών πλοίων με σταθεροποιημένους τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού, αναπτύσσεται διεθνώς. Ένας τέτοιος σταθμός με στοιχειώδη συνδυασμό πολυβόλου των 0,50 ιντσών ή πολυβόλου βομβίδων των 40 mm, προσφέρει επαρκή λύση για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών ή πάσης φύσεως στόχων πεζικού σε συνθήκες νυκτός και παντός καιρού. Ο χειρισμός του όπλου από ασφαλές περιβάλλον, χάρη στο συζευγμένο ηλεκτροπτικό σύνολο αισθητήρων, “λύνει τα χέρια” από πλευράς ακριβείας σκοπεύσεως και ταχύτητος ανταποκρίσεως ανεξαρτήτως συνθηκών φωτισμού και καιρού.

Η Miltech Hellas εξοπλίζει ήδη μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού με σταθεροποιημένα ηλεκτροπτικά σύνολα θερμικής τεχνολογίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες νυκτερινής επιτηρήσεως. Ο συνδυασμός σε έναν σταθεροποιημένο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, είναι το επόμενο φυσιολογικό και απολύτως εφικτό βήμα.

γ) Θωρακισμένα/ Τεθωρακισμένα Οχήματα

Η ζήτηση για θωρακισμένα οχήματα τύπου τζιπ που αντικαθιστούν τα παλαιότερης γενεάς χωρίς προδιαγραφές προστασίας, όπως και η αναβάθμιση υπαρχόντων τεθωρακισμένων με επιπλέον θωράκιση, είναι διαρκής διεθνώς. Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό οχημάτων HMMWV και τεθωρακισμένων Μ113, με ανεπαρκές επίπεδο προστασίας για τα σύγχρονα δεδομένα. Τί κόστος έχει για το ΓΕΣ να δανείσει ένα όχημα από κάθε τύπο στην ΕΑΒΙ ώστε να παρουσιαστούν αναβαθμισμένα πρωτότυπα αμφοτέρων;

Η ελληνική εταιρεία EODH στην Μακεδονία προσφέρει λύσεις αναβαθμίσεως θωρακίσεων για τα πάντα. Στο πακέτο αναβαθμίσεως, μπορεί να ενταχθεί και ο ελληνικός σταθεροποιημένος τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού. Μια τέτοιου τύπου συνεργασία θα εξασφαλίσει για το ΓΕΣ δικαιώματα (royalties) ώστε ό,τι σύμβαση αναληφθεί στο μέλλον από την εταιρεία, να αποφέρει σε αυτό ένα σεβαστό ποσοστό χρημάτων. Τεχνικώς, οικονομικώς και λογικώς, δεν υφίσταται λόγος αντιρρήσεων σε τέτοιου τύπου συνεργασίες που εφαρμόζονται διεθνώς.

 

Τρεις προτάσεις συγκεκριμένες, για συγκεκριμένες αγορές που ενδιαφέρουν τόσο τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και την διεθνή αγορά. Η DEFEA 2020 προσφέρει μία ευκαιρία ώστε η ΕΑΒΙ να αρχίσει να ανακάμπτει. Όχι μόνο σημειολογικώς αλλά και ουσιαστικώς. Αλλά χρειάζεται ένα μικρό σχέδιο δράσεως και η θέληση των αρμοδίων, ώστε να μην μείνουμε στα λόγια, θαυμάζοντας μόνο τα επιτεύγματα ξένων εταιρειών.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close