Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σε αναθέσεις 4-5,5 δισ. € από το ελληνικό Δημόσιο στηρίζεται το Business Plan της ΕΛΒΟ;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε σημερινό δημοσίευμα του Capital παρουσιάζεται σε αδρές γραμμές το Business Plan της νέας ΕΛΒΟ, προφανώς βάσει πληροφοριών από την νέα ιδιοκτησία. Όπως αναφέρεται, “σύμφωνα με το business plan των Ισραηλινών, η νέα ΕΛΒΟ συνδέει την επόμενη ημέρα της με τρία ώριμα προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου που σκοπεύει να “κτυπήσει” και με αντίστοιχα έργα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Μόνο από τα έργα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα ταμεία της πάνω από 4,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια“.

Κατά το δημοσίευμα, από το Ελληνικό Δημόσιο θα ανατεθούν προγράμματα για:

  • 1.000 λεωφορεία για τις αστικές συγκοινωνίες, προϋπολογισμού 500 εκατ. €.
  • 10.000 νέα στρατιωτικά οχήματα 4×4 και 6×6 (θωρακισμένα και μη) των 5 τόννων για το ΥΠΕΘΑ, συνολικού προϋπολογισμού 4-5 δισ. € σε βάθος 10τίας, που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων 5 ετών.
  • επισκευή και αναβάθμιση 1.200 οχημάτων Μ1117 που παραχωρούνται από τις ΗΠΑ.

Στο δημοσίευμα του Capital γϊνεται αναφορά σε διεκδικήσεις προγραμμάτων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική “που θα εκκινήσουν εντός της επόμενης πενταετίας“, όπως 1.400 ελαφρών θωρακισμένων οχημάτων 4×4 για την Ρουμανία προϋπολογισμού 400 εκατ. € και 1.000 αντιστοίχων 4×4 για το Ιράκ προϋπολογισμού 290 εκατ. €. Δεδομένου ότι ως χρονικό πλαίσιο τίθεται αυτό της προσεχούς πενταετίας ενώ η αναφορά στο Ιράκ σχετίζεται προφανώς με προ επταετίας παλαιά ελληνική κίνηση για αγορά HMMWV μέσω ΕΛΒΟ (στο μεταξύ όμως το 2017 το Ιράκ παρήγγειλε 206 οχήματα του τύπου από την AM General) είναι σαφές ότι όλα αυτά αφορούν απλές εκτιμήσεις – ευχολόγια και όχι κάτι χειροπιαστό.

Για τα τρία συγκεκριμένα προγράμματα όμως για το Ελληνικό Δημόσιο, προφανώς υπάρχει καλή πληροφόρηση. Διαφορετικά δεν θα αναφέροντο ως “ώριμα”.

Ενδιαφέρον έχει το σημείο που διευκρινίζει ότι η κοινοπραξία που ανέλαβε την νεά ΕΛΒΟ “έχει δεσμευθεί πως θα επενδύσει 28 εκατ. ευρώ“, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχε διακίνηση πληροφοριών για επενδύσεις της τάξεως των 95-135 εκατ. €.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2020 γράφαμε: “Είναι περίεργο αλλά σε όλη αυτή την υπόθεση “ιδιωτικοποίησης”, αυτός που φαίνεται ότι θα πληρώνει διαρκώς, είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι επισημάνσεις του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ εδώ και μήνες, ότι η νέα ιδιοκτησία δεν σχεδιάζει να φέρει έργο η ίδια στην νέα ΕΛΒΟ, από το ήδη υπάρχον των ισραηλινών εταιρειών που απαρτίζουν την κοινοπραξία στην οποία πέρασε η πρώην ΕΛΒΟ. Κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταφοράς έργου από ισραηλινές γραμμές παραγωγής δεν έχει γίνει γνωστό, ούτε καν σαν διαρροή από τις τόσες που κυκλοφορούν στα διάφορα μέσα από πέρυσι. Όλα τα δημοσιεύματα και διαρροές αναφέρονται σε (ω τι… έκπληξη) κρατικά συμβόλαια. Το Ελληνικό Δημόσιο, με ευθύνη της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, μετατρέπεται στην “αγελάδα” που θα αρμέγεται διαρκώς για να δώσει έργο στην νέα εταιρεία. Μήπως αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο αυτών που συνέλαβαν την όλη ιδέα στην προηγούμενη και την σημερινή κυβέρνηση”;

Αμυντική Βιομηχανία: Από κρατικοδίαιτη κρατική σε κρατικοδίαιτη ιδιωτική;

Τον περασμένο Ιανουάριο εξάλλου, μιλώντας στην Βουλή και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είχε πει: “Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, η οποία ως γνωστόν μετά από διαδικασία που έτρεξε από το Υπουργείο Οικονομικών, διαγωνιστική πουλήθηκε σε Ισραηλινή εταιρεία, δεν πουλήθηκε με καμία προίκα, πουλήθηκε, αλλά χωρίς προίκα, δηλαδή προηγούμενη απόφαση περί μελλοντικής ανάληψης, κατασκευής κάποιου οχήματος. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”.

Διά της λογικής, αν κυβερνητικά στελέχη σε υπουργικούς θώκους διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρχε μεθόδευση με προίκα αλλά η νέα ιδιοκτησία της ΕΛΒΟ βασίζει το Business Plan της κατά μείζονα λόγο σε τρία προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 4-5,5 δισ. €, τότε ή το Business Plan είναι στον αέρα ή οι κυβερνώντες απλώς παραπλανούν.

 

Για να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με την ΕΛΒΟ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close