Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Δοκιμές του δίκυαλου MIKRON της THEON SENSORS από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 4 Φεβρουαρίου, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσιοποίησαν υλικό από δοκιμές νέων διοπτρών νυκτερινής οράσεως σε άλματα ελευθέρας πτώσεως από αλεξιπτωτιστές, υπό την ευθύνη του Γραφείου Αναπτύξεως Στρατού και σε συνεργασία με τμήμα αλεξιπτωτιστών της Μεραρχίας Ταχέων Δυνάμεων (DSK). Πρόκειται για τo δίκυαλo νυκτερινής οράσεως MIKRON 16 mm της ελληνικής THEON SENSORS που έχει επιλεγεί και παράγεται στην Γερμανία από κοινοπραξία της ελληνικής εταιρείας με την γερμανική HENSOLDT, κατόπιν επικρατήσεως πέρυσι σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, με αντικείμενο 5.000 διόπτρες για τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και 4.550 για τις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κοινοπραξία THEON SENSORS με HENSOLDT κερδίζει τον μεγαλύτερο διαγωνισμό για NVG στην Ευρώπη

Οι επιχειρησιακές δοκιμές που διήρκεσαν επί αρκετές ημέρες, πραγματοποιήθηκαν στο Σταντάλλεντορφ από την Διμοιρία Ανιχνευτών του 31ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, τρία στελέχη της οποίας εκτέλεσαν άλματα ημέρα και νύκτα, φέροντας τις διόπτρες προσαρμοσμένες επί του κράνους. Αν και το δίκυαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους, το σχέδιο προορίζεται κατά βάση να φέρεται προσαρμοσμένο στο κράνος και για τους αλεξιπτωτιστές το ζητούμενο είναι η απρόσκοπτη χρήση ώστε να βλέπουν στο σκοτάδι, ακόμη και στο απαιτητικό στάδιο της ελευθέρας πτώσεως, όπου ο αλεξιπτωτιστής αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες καθόδου, της τάξεως των 200 χ.α.ώ. Στην προκειμένη περίπτωση, ενδιαφέρει να μην αποσπάται το δίκυαλο MIKRON από το κράνος, όσο και η προσαρμοιγή του σττον νέο τύπο κράνους που έχει αρχίσει να χορηγείται στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Γερμανικού Στρατού.

Οι δοκιμές στα άλματα ελευθέρας πτώσεως απεδείχθησαν επιτυχείς και το MIKRON 16 mm συνεχίζει να δοκιμάζεται σε άλματα στατικού ιμάντος. Πέραν πάντως της εφαρμογής, στα άλματα δοκιμάστηκε και η λειτουργία του δίκυαλου, για όραση μέσα στο σκοτάδι κατά την κάθοδο των αλεξιπτωτιστών. “Όλα είναι στην θέση τους, τίποτα δεν κουνιέται ή με εμποδίζει κατά την εκτέλεση του άλματος. Επίσης, το κράνος μου είναι πολύ άνετο στην εφαρμογή με τις διόπτρες“, σχολίασε ένας από τους δοκιμαστές αλεξιπτωτιστές. “Οι διόπτρες νυκτερινής οράσεως προσέφεραν αυτό που υπόσχονται, τόσο στα άλματα ελευθέρας πτήσεως όσο και στην φάση της ολισθήσεως του αλεξιπτωτιστού. Μπορέσαμε να πεισθούμε”, ανέφερε ο επικεφαλής των δοκιμαστών, καθώς απεδείχθη ότι το προϊόν πληροί όλες τις απαιτήσεις που είχε προδιαγράψει το Γραφείο Αναπτύξεως Στρατού.

Μετά τις δοκιμές, σειρά έχει το γραφειοκρατικό σκέλος, με την αποτύπωση των ευρημάτων και αποτελεσμάτων, που θα υποβληθούν στην ιεραρχία ως υπηρεσιακές αναφορές. Κατόπιν αυτού, θα ξεκινήσει η προμήθεια των νέων διοπτρών. Η MIKRON 16 mm πρόκειται να αντικαταστήσει αρκετούς τύπους διοπτρών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό την κάλυψη διαφορετικών εφαρμογών. Με αυτό τον τρόπο, η προμήθεια των MIKRON 16 mm θα ομογενοποιήσει και θα τυποποιήσει το χρησιμοποιούμενο υλικό σε αυτή την κατηγορία. Για τον σκοπό αυτό, πριν τις δοκιμές από τους αλεξιπτωτιστές, το δίκυαλο MIKRON 16 mm είχε δοκιμασθεί από οδηγούς οχημάτων και άλλους στρατιώτες σε διαφορετικά επιχειρησιακά σενάρια.

Το δίκυαλο MIKRON 16 mm δεξιά, που πρόκειται να αντικαταστήσει μεταξύ άλλων και το XACT NV 33 (αριστερά).

Στέλεχος του ΕΤΑ σε άλμα ελευθέρας πτώσεως με ελληνικές διόπτρες νυκτερινής οράσεως

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close