Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Κοινοπραξία THEON SENSORS με HENSOLDT κερδίζει τον μεγαλύτερο διαγωνισμό για NVG στην Ευρώπη

Rheinmetall Lynx

Η ελληνική εταιρεία οργάνων νυκτερινής όρασης THEON SENSORS και η γερμανική εταιρεία HENSOLDT Optronics, υπέγραψαν ως κοινοπραξία στις 22 Ιουνίου 2021 σύμβαση με τον OCCAR για την προμήθεια δίκυαλων οργάνων νυκτερινής όρασης στις Βελγικές και Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Ικανότητας Νυκτερινής Όρασης (Night Vision Capability Programme). Ο OCCAR, ο οποίος είναι ευρωπαϊκός διακυβερνητικός οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία Εξοπλισμού, βάσει των επίσημων ανακοινώσεών του (Night Vision Goggles Contract Award | OCCAR), ανέλαβε από το Βέλγιο και τη Γερμανία να διαχειριστεί αυτή την κοινή προμήθεια.

Προσφέροντας το δίκυαλο νυκτερινής όρασης Mikron 16 mm της THEON SENSORS, η κοινοπραξία THEON SENSORS και HENSOLDT επικράτησε σε διεθνή διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού υπερτερώντας εμπορικά και τεχνικά άλλων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Η σύμβαση περιλαμβάνει την παραγωγή και παράδοση 4.550 δίκυαλων νυκτερινής όρασης προς τις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις και 5.000 προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον προγραμματισμό οι παραδόσεις να ξεπεράσουν τα 20.000 όργανα επιπλέον των προαναφερθέντων, προς αυτές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης, πλήρεις υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής για περίοδο μέχρι και 15 ετών, Αρχική Ποσότητα Ανταλλακτικών, εκπαίδευση, βιβλιογραφία, 1.789 Συστήματα Προσαρμογής Κεφαλής για την Γερμανία και 5ετή υποστήριξη για το Βέλγιο.

Βάσει της σύμβασης οι πρώτες παραδόσεις ξεκινούν εντός του 2021. Η τελική παρτίδα πρόκειται να παραδοθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Δεν ανακοινώθηκε ύψος συμβάσεως αλλά σύμφωνα με την HENSOLDT, μόνο η πρώτη φάση του προγράμματος είναι αξίας υψηλού διψήφιου αριθμού σε εκατομμύρια ευρώ.  

Το Mikron αποτελεί μέρος της δημοφιλούς οικογένειας οργάνων νυκτερινής όρασης NYX της ΤΗΕΟΝ SENSORS. Χρησιμοποιώντας λυχνία των 16 mm, το μέγεθος και κυρίως το βάρος του Mikron μειώνεται ως και 20% χωρίς ταυτόχρονα να επιφέρει σημαντική μείωση της απόδοσής του. Το Mikron χρησιμοποιείται ήδη από διάφορους τελικούς χρήστες στην Ευρώπη ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη σύμβαση που λαμβάνει η THEON SENSORS για αυτό το νέο υπερσύγχρονο σύστημα.

Η κοινοπραξία THEON SENSORS και HENSOLDT απετέλεσε την ιδανική λύση για τη Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς και οι δύο εταιρείες έχουν αποδείξει τη μακρά εμπειρία και πρωτοκαθεδρία τους στον τομέα της τεχνολογίας ενίσχυσης εικόνας. Με τις συνδυασμένες παραγωγικές ικανότητες σε Βέτσλαρ (Γερμανία) και Αθήνα, μπορούν να παραχθούν πολύ μεγάλες παρτίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παροχή  απαρτίων και υποσυγκροτημάτων από τη ΤΗΕΟΝ SENSORS στη HENSOLDT, καθώς και η παραγωγική σύμπραξη των δύο εταιρειών με παραδόσεις από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα επιτρέψει στην ελληνο-γερμανική κοινοπραξία όχι μόνο να παραδώσει τα όργανα νυκτερινής όρασης, αλλά και να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις συντήρησης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου και της Γερμανίας, εξασφαλίζοντας γρήγορους χρόνους αντίδρασης/ παράδοσης.

Το Night Vision Capability Programme του OCCAR προσφέρει τη δυνατότητα τόσο σε χώρες της ΕΕ όσο και εκτός ΕΕ να συμμετάσχουν μέσω καθορισμένης διαδικασίας.

Ο Andreas Hülle, Επικεφαλής των Optronics & Land Solutions, HENSOLDT AG, δήλωσε: «Η επιτυχημένη κοινοπραξία HENSOLDT και THEON SENSORS αποτελεί μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία όχι μόνο υπέρ των δύο εταιρειών, αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου και της Γερμανίας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη επιτυχία που προέκυψε σε ένα εξαιρετικά σημαντικό και ανταγωνιστικό διαγωνισμό. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει τις πόρτες για συνέργειες και συνεργασίες και σε άλλους τομείς στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ως υπερήφανος προμηθευτής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων με διόπτρες ημέρας και θερμικά όργανα για το Πρόγραμμα Στρατιώτη του Μέλλοντος (Future Soldier Program IdZ), είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας με Δίκυαλα Όργανα Νυκτερινής Όρασης και να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε τις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, CEO της THEON SENSORS και Πρόεδρος του EFA GROUP, πρόσθεσε: «Η κοινοπραξία της THEON SENSORS με την HENSOLDT εναρμονίζεται με το όραμα για μια ισχυρή και με κοινές δράσεις, ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και εργάζεται για την υλοποίησή του. To μεγάλο αυτό συμβόλαιο αποτελεί την κορωνίδα των προσπαθειών της ΤΗΕΟΝ SENSORS στον τομέα του Night Vision. Με το δεδομένο ότι είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει ποτέ υπογραφεί για όργανα νυκτερινής όρασης στην ευρωπαϊκή αγορά και, γενικότερα, η μεγαλύτερη απευθείας παραγγελία σε ελληνική αμυντική βιομηχανία, πιστεύουμε ότι το συμβόλαιο αυτό αποτελεί σημείο καμπής για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και των δυνατοτήτων που μπορεί να αναπτύξει, αλλά και την ίδια τη χώρα. Παράλληλα, καθώς αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία της εταιρίας μας, συνιστά ταυτόχρονα για εμάς και σημείο εκκίνησης για τη μετατροπή της ΤΗΕΟΝ SENSORS από διεθνή ηγέτιδα εταιρία στα man portable όργανα νυχτερινής όρασης, και τώρα σταδιακά και στα αντίστοιχα θερμικά όργανα, σε εταιρία για ολοκληρωμένα  συστήματα και πλατφόρμες που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα και  την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, με ταχύτητα και ασφάλεια. Συστήματα που βελτιώνουν θεαματικά την ευελιξία  κατά τη λήψη αποφάσεων στη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας, θα συνεχίσουμε την πολιτική δημιουργίας συμμαχιών, ανάλογες με αυτές που πράξαμε με την HENSOLDT, αλλά και τη SAFRAN».

Tags

Related Articles

Back to top button
Close