Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα 3μηνη παράταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την παράδοση της ΤΠΚ 6

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την απόφαση να δοθεί νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα ναυπηγήσεως της ΤΠΚ 6 που ναυπηγείται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έλαβε η κυβέρνηση σε σύσκεψη φορέων των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεως και Εθνικής Αμύνης την Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου. Η νέα παράταση θα είναι 3μηνης διαρκείας και θα προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. € περίπου, για την καταβολή μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών των 600 περίπου εργαζομένων της επιχείρησης.

Η απόφαση πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ψηφισθεί εντός Μαΐου, θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Απριλίου και ισχύ μέχρι 30 Ιουνίου. Μέχρι τότε, αναμένεται να γίνει η παράδοση της ΤΠΚ με πλευρικό αριθμό Ρ73, που οι πληροφορίες λένε ότι είναι έτοιμη, με μοναδική εκκρεμότητα την εγκατάσταση κάποιων συσκευών που βρίσκονται στα ναυπηγεία.

Οι εργασίες έχουν διακοπεί πρακτικώς επειδή οι εργαζόμενοι απέχουν από την δουλειά τους, εξυπηρετώντας την διοίκηση η οποία ακολουθεί εκβιαστική πολιτική προς την κυβέρνηση, παρατείνοντας την εκκρεμότητα των ΤΠΚ 6 και 7, για να εξασφαλίζει μισθοδοσία από το κράτος. Η τοποθέτηση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στην Βουλή, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στις 6 Φεβρουαρίου, όπου σημείωσε ότι με τις διαδοχικές παρατάσεις και επιπλέον χρηματοδοτήσεις πληρώνονται και εργαζόμενοι που δεν εμπλέκονται στο πρόγραμμα, είναι ενδεικτική της κυβερνητικής δυσαρέσκειας: «Αυτή τη στιγμή σαφώς έχουμε να κάνουμε με έναν μη ικανοποιημένο πελάτη ο οποίος καλείται να καταβάλει ακόμα περισσότερα για να μην ξέρει πότε θα έχει το προϊόν που έχει αναθέσει να του παραδοθεί! Όχι δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα».

Ο ΥΕΘΑ είχε τονίσει τότε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας νέας μικρής χρονικής παρατάσεως, εξέλιξη όμως η οποία «θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με ένα αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα συνέχισης των εργασιών και παράδοσης τουλάχιστον της πυραυλακάτου “Νούμερο 6”». Η απόφαση ελήφθη και στην παρούσα φάση διεξάγονται επαφές προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι τουλάχιστον η ΤΠΚ 6 θα ενταχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου στην δύναμη του Στόλου.

Η προηγουμένη 6μηνη παράταση που συνοδευόταν από επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 7,65 εκατ. € προς τα ναυπηγεία, εκ των οποίων 5,4 εκατ. € για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές (70% του συνόλου) έληξε στις 31 Μαρτίου. Από το 2015 που είχε επέλθει τριμερής συμφωνία μεταξύ ΓΕΝ, της εταιρείας Ναυπηγικές & Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ (ΝΒΕΕ ΑΕ) και των εργαζομένων αυτής, για την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπηγήσεως των ΤΠΚ 6 και 7, η επιπλέον χρηματοδότηση που έχει δοθεί προσεγγίζει τα 85 εκατ. €, που έχουν προστεθεί στο αρχικό ύψος της συμβάσεως, ύψους 326 εκατ. € περίπου.

Η ΤΠΚ 6 θα εξασφαλίσει σημαντική ενίσχυση στον Στόλο, σε μία χρονική συγκυρία που η ναυτική ισχύς της χώρας έχει ιδιαίτερη σημασία έναντι της εντεινομένης τουρκικής επιθετικότητος. Πέραν της σημαντικής ισχύος πυρός του πλοίου, η απόδοσή του θα σημαίνει την ένταξη στην δύναμη του Στόλου μιας επιπλέον πολεμικής μονάδος που διαθέτει υποδομή του συστήματος επικοινωνιών ΑΙΓΕΑΣ. 

Ωστόσο, η τύχη της ΤΠΚ 7 παραμένει άγνωστη. Ουδείς αναμένει υπ’ αυτό το καθεστώς να εκτελέσουν το έργο τα ναυπηγεία. Υποτίθεται ότι προ καιρού υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία της ιδιοκτησίας με ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή αλλά δεν προέκυψε αποτέλεσμα. Με “όμηρο” ουσιαστικώς το Πολεμικό Ναυτικό που αναμένει να παραλάβει πολεμικά πλοία και “όπλο” τους εργαζομένους, που κανείς δεν θέλει να χάσουν την δουλειά τους, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κατάσταση η οποία όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Δόγμα οικονομικής αξιοποίησης της Άμυνας

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close