Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πόλεμος για αντιμετώπιση των τουρκικών επιθέσεων με λαθρομετανάστες

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα τεράστιο έργο πραγματοποιείται καθημερινά από τα Σώματα Ασφαλείας, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών που στέλνει συστηματικά η Τουρκία στην χώρα μας, εξυπηρετώντας αλλά και αποκομίζοντας πλούτο από τα κυκλώματα παράνομης διακινήσεως ανθρώπων που ενεργούν σε πλήρη συντονισμό με τις τουρκικές Αρχές. Η πρωτοφανής υβριδική επίθεση που εκτόξευσε ο Ερντογάν στις 28 Φεβρουαρίου και όλο τον Μάρτιο, κατευθύνοντας ορδές λαθρομεταναστών για να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, άλλαξε εντελώς το “τοπίο” της ανταποκρίσεως από ελληνικής πλευράς έναντι αυτής της εντεινόμενης απειλής.

Μετά από μία σχετική κάμψη που παρουσιάσθηκε την άνοιξη λόγω της εξαπλώσεως της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Τούρκοι επεδίωξαν να συνεχίσουν την προώθηση λαθρομεταναστών αλλά η προσπάθεια αντιμετωπίσθηκε χάρη στα αυστηρότερα μέτρα που είχαν ληφθεί σε Έβρο και Αιγαίο. Ωστόσο, η “χασούρα” και μόνο από την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στον υπόκοσμο που συντονίζεται από τις τουρκικές Αρχές, είναι αρκετά ισχυρό κίνητρο για να μην σταματούν οι απόπειρες. Αυτό που έχει εξοργίσει το κράτος-συμμορία είναι ότι πλέον η Ελλάδα απαντά άμεσα σε αυτό τον βρώμικο πόλεμο και όσοι σπρώχνονται από τους Τούρκους να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, τελικώς καταλήγουν στην Τουρκία.

Η κατάσταση έχει ενοχλήσει τα τουρκικά κυκλώματα παράνομης διακινήσεως και φυσικά τις ΜΚΟ που ζουν από αυτά. Έτσι εξηγείται η έντονη κινητοποίηση των ΜΚΟ που πίσω από το φιλανθρωπικό δήθεν πρόσωπό τους, επί της ουσίας θρέφονται και ζουν από το βρώμικο κύκλωμα που συντονίζει η Τουρκία και του οποίου έχουν καταστεί ενεργό γρανάζι. Δεν είναι τυχαίο ότι τις ενορχηστρωμένες καταγγελίες κατευθυνόμενων ιδιωτικών οργανισμών και ΜΚΟ για δήθεν απάνθρωπη συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών εναντίον λαθρομεταναστών, ενισχύει η τουρκική κυβέρνηση με επίσημα διαστεβλωτικά ανακοινωθέντα λάσπης που εκδίδει κάθε τόσο. Όταν οι διαμαρτυρίες αυτές εντείνονται, σημαίνει ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές Αρχές είναι αποτελεσματική και η δέουσα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν δοθεί οι κατάλληλες απαντήσεις ακόμη και σε ευρωπαϊκά φόρα ενώ και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που εμπλέκονται στην επιτήρηση της ελληνικής πλευράς των συνόρων απορρίπτουν ως αβάσιμες τις καταγγελίες των ΜΚΟ και του κράτους συμμορία, καθώς υπάρχει σαφής εικόνα για τον εκβιασμό και τον πόλεμο που αντιμετωπίζει η ΕΕ από την Τουρκία. Η αυστηρή πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα, τυγχάνει της διακριτικής επικροτήσεως από τους εταίρους της ΕΕ, που δεν επιθυμούν νέες ροές λαθρομεταναστών και κατανοούν πλήρως την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Στην περίπτωση του Έβρου, επειδή η μεγάλη έκταση της συνοριακής γραμμής επιτρέπει εισχωρήσεις ομάδων λαθρομεταναστών, ελήφθησαν μέτρα από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας για την ανάπτυξη “άμυνας σε βάθος”. Ακόμη και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής της νέας γραμμής φράκτη, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν εισχωρήσεις ομάδων λαθρομεταναστών από το πορώδες μέτωπο του Έβρου, γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε μια επιπλέον γραμμή αστυνομικής δυνάμεως στα “μετόπισθεν”, επανδρωμένη από προσωπικό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθύνσεως Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Η δύναμη αυτή προστέθηκε στην υπάρχουσα και εφοδιάσθηκε με μεγάλο αριθμό οχημάτων, που επιτρέπουν διαρκείς περιπολίες και συλλήψεις ομάδων λαθρομεταναστών που έχουν περάσει τον Έβρο ενώ με συνεχείς ελέγχους και αναζητήσεις, εντοπίζονται διακινητές που με δικά τους οχήματα επιχειρούν να περάσουν παράνομα λαθρομετανάστες. Συγκεκριμένο χωριό της μουσουλμανικής μειονότητος στην Ροδόπη, έχει εντοπισθεί ότι αποτελεί το σημείο “αναφοράς” για τους λαθρομετανάστες και τους διακινητές και οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, παρακολουθώντας τις μετακινήσεις από και προς αυτό το χωριό, όπως και σε όλη την περιοχή, για ύποπτες κινήσεις.

Προ ημερών, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός “εξοπλιστικού προγράμματος” προϋπολογισμού 31 εκατ. € που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προμήθεια 675 νέων οχημάτων και 15.690 αλεξίσφαιρων γιλέκων για το προσωπικό της. Εκ των οχημάτων αυτών, 114 διατέθηκαν στην ΓΕΠΑΔ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, που απέκτεισε μεγαλύτερη ευκινησία και δυνατότητα πολλαπλής παρουσίας σε μικρό χρόνο. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά για το θαυμάσιο έργο του προσωπικού αυτού. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Νοέμβριο, σε διάστημα δηλαδή 11 μηνών, έχουν συλλάβει 377 διακινητές και 6.276 λαθρομετανάστες ενώ έχουν κατασχέσει 372 οχήματα που χρησιμοποιούν για το έργο τους. Οι διακινητές αντιμετωπίζουν την δικαιοσύνη ενώ οι λαθρομετανάστες καταλήγουν στο τέλος στην Τουρκία. Το ενδιαφέρον είναι ότι επειδή οι διακινητές χρησιμοποιούν συχνά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και υψηλών επιδόσεων για να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα στην Εγνατία, τα περισσότερα εξ αυτών, μετά την κατάσχεσή τους αποδίδονται σε χρήση στις αστυνομικές δυνάμεις, διευκολύνοντας έτι περαιτέρω το έργο τους.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση δεν μένει εκεί αλλά με διάφορα κίνητρα υπάρχει μια διαρκής επιστροφή λαθρομεταναστών στην Τουρκία από τα διάφορα αστικά κέντρα, με έμφαση την Θεσσαλονίκη. Τα κυκλώματα διακινητών έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση στην Βόρειο Ελλάδα είναι πιο δύσκολη, λόγω του γενικότερου συναγερμού και της εγρηγόρσεως των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η οδηγία στους λαθρομετανάστες είναι να επιδιώκουν την μετάβασή τους στην Αθήνα, όπου μπορούν να “χαθούν” πιο εύκολα. Για να αποφύγουν την επιστροφή στην Τουρκία, οι λαθρομετανάστες έχουν λάβει οδηγίες από τις ΜΚΟ και τα κυκλώματα διακινητών να αιτούνται ασύλου, ένας “αδύναμος κρίκος” στην όλη διαδικασία αντιμετωπίσεως της καταστάσεως, που πρέπει να περιορισθεί από το επίπεδο της καταχρήσεως.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω και της κακοκαιρίας, παρατηρείται μια σχετική μείωση των ροών, τόσο από πλευράς αριθμού ομάδων λαθρομεταναστών όσο και μεγέθους αυτών, που επιδιώκουν να περάσουν στην Ελλάδα. Η ετοιμότητα όμως παραμένει ενώ πιο λεπτή είναι η κατάσταση στο Αιγαίο, επειδή εκεί δεν υπάρχουν “μετόπισθεν” για δημιουργία μιας δεύτερης “γραμμής άμυνας”, όπως στην Θράκη, και η παρουσία του Λιμενικού Σώματος δεν είναι πάντα έγκαιρη. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, προσωπικό των μονάδων Αμφιβίων Καταδρομών του Ελληνικού Στρατού εμπλέκεται μερικώς σε καθήκοντα επιτηρήσεως, με χρήση των ταχυπλόων σκαφών τους και διαπιστωμένη αποτελεσματικότητα. Πολλές φορές δε, έχει παρατηρηθεί ότι μόλις συμπληρώνεται ο χρόνος περιπολίας και αποχωρούν οι Καταδρομείς, εμφανίζονται αμέσως λέμβοι με λαθρομετανάστες, επειδή δεν έχει γίνει η αντικατάσταση από πλευράς Λιμενικού Σώματος. Το τελευταίο, συνεχίζει την προσπάθεια ενισχύσεως με νέα πλωτά μέσα που μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες.

Εφόσον είναι δεδομένο ότι οι ροές έχουν μειωθεί δραστικώς αλλά συνεχίζει να υφίσταται έντονο πρόβλημα από την αυξημένη συγκέντρωση λαθρομεταναστών στην χώρα ενώ οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν επιθυμούν την προώθησή τους σε αυτές, μόνη επιλογή είναι η διατήρηση των μέτρων αυξημένης επιτηρήσεως και αποτροπής, σε συνδυασμό με επιχειρήσεις “αρετής” για επιστροφές στην Τουρκία, ενώ κάποια διευθέτηση θα πρέπει να γίνει και ως προς το ζήτημα της καλοκουρδισμένης “βιομηχανίας αιτήσεων ασύλου” που έχουν στήσει οι ΜΚΟ. Αυτή είναι σε τελική ανάλυση και η μόνη “γλώσσα” που καταλαβαίνει το κράτος-συμμορία.

Παρατηρήσεις στην ομιλία του ΥΕΘΑ – Στάσιμα τα κονδύλια για εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close