Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Με νέα ελληνική βαφή “stealth” παρήλασαν στην Κύπρο άρματα και τεθωρακισμένα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Λευκωσία, εορτάσθηκε η 62η επέτειος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρόντων εξ Ελλάδος του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Η “έκπληξη” που υπήρχε στην φετινή παρέλαση, ήταν η εμφάνιση για πρώτη φορά αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και ελαφρών οχημάτων, με μονόχρωμη βαφή, που αντικατέστησε την τυποποιημένη παραλλαγή με την οποία είναι βαμμένο το υλικό της Εθνικής Φρουράς. Η νέα ημιερημικής αποχρώσεως βαφή, υιοθετήθηκε για σοβαρούς επιχειρησιακούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την επαύξηση της επιβιωσιμότητος του υλικού.

(ΓΕΕΦ)

Συγκεκριμένα, πρόκειται για βαφή με χρώμα χαμηλής παρατηρησιμότητας, που υποβαθμίζει την θερμική και υπέρυθρη υπογραφή – ίχνος του οχήματος, επιτυγχάνοντας απόκρυψη από αισθητήρες ανάλογης τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σε εξελιγμένα όπλα ακριβείας, συστήματα σκοπεύσεως και παρατηρήσεως και πλατφόρμες επιτηρήσεως – αναγνωρίσεως.

Οι ειδικές βαφές είναι προϊόν της ελληνικής εταιρείας Intermat Defense και όπως φαίνεται, έχει ήδη βαφτεί με αυτές ένας σημαντικός αριθμός οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς.

(ΓΕΕΦ)

Στην παρέλαση, εμφανίσθηκαν με την μονόχρωμη βαφή “stealth” άρματα μάχης T-80U/UK και AMX-30B2 καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP-3. Καθώς εμφανίσθηκε με την ίδια βαφή και όχημα τζιπ Mercedes της 20ής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, οι μονάδες της οποίας επιχειρούν με τα άρματα T-80U/UK και τα ΤΟΜΑ BMP-3, συμπεραίνεται ότι η διαδικασία εξελίσσεται ανά Σχηματισμό και μονάδα και περιλαμβάνει το σύνολο του υλικού του/της κι όχι μόνο μέρος αυτού. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι προτεραιότητα έχει αποδοθεί στην βαφή των τεθωρακισμένων.

(ΓΕΕΦ)

Η εξέλιξη, σηματοδοτεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ενισχύσεως των παθητικών μέτρων προστασίας του υλικού, συμβαδίζοντας με τα διδάγματα που έχουν προκύψει από τις τελευταίες πολεμικές συγκρούσεις. Σε αυτές, φάνηκε η ευχέρεια αποκαλύψεως και προσβολής στόχων από αισθητήρες και όπλα που στηρίζονται στο θερμικό και υπέρυθρο ίχνος του κάθε στόχου.

(ΓΕΕΦ)

Πέραν αυτών, στην παρέλαση εμφανίσθηκε για πρώτη φορά προσωπικό της Εθνικής Φρουράς με τις νέου τύπου εξαρτύσεις που έχει αποφασισθεί να καθιερωθούν συνολικώς. Μόλις στις 29 Ιουνίου υπεγράφη σχετική συμφωνία προμήθειας ατομικού εξοπλισμού θωρακίσεως και προστατευτικού εξοπλισμού με τις ισραηλινές εταιρείες Source Vagabond και Marom Dolphin. 

Προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών του ΓΕΕΦ, παρήλασε με εξαρτύσεις μάχης τύπου plate carrier της Marom Dolphin ενώ σύνολα της Source Vagabond έφερε το προσωπικό των λοιπών μονάδων.

(ΓΕΕΦ)

Όχι Iron Dome – Το BARAK MX προμηθεύεται η Κύπρος

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close