Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Σύμβαση για 6+6 ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα H145M για την Εθνική Φρουρά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπογραφή της Συμφωνίας για Προμήθεια Έξι Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη έξι.

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύκτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.

Η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο κα Salina Grenet-Catalano εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω αυτής της συμφωνίας θα ενδυναμωθεί η ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα και ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή άμυνα και η διμερής εταιρική αμυντική συνεργασία.

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας ο Γενικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Λουκά και εκ μέρους της Airbus Helicopters o Εκτελεστικός  Αντιπρόεδρος κ. Olivier Michalon.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Αμύνης ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα τόσο για την άμυνα της Κύπρου όσο και για την εξέλιξη της αμυντικής μας συνεργασίας με τη Γαλλία.

Η απόκτηση των μαχητικών ελικοπτέρων, τύπου H145Μ, εμβαθύνει την εταιρική μας συνεργασία με τη Γαλλία και αποτελεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορική και μακροχρόνια σχέση μας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη σημερινή εξέλιξη που σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Παρά τις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές συνθήκες, στη βάση της κατεύθυνσης και προσωπικής στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, υλοποιούμε σταθερά και βήμα βήμα το αμυντικό και εξοπλιστικό μας πρόγραμμα.

Αμετάθετός μας στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με σύγχρονα μέσα, εξοπλισμό και δυνατότητες για να αποτελεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη.

Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα σε συνδυασμό με την αναθεωρητική τάση της Τουρκίας και την συνεχιζόμενη κατοχή δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οφείλουμε να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας και των πολιτών μας.

Με την απόκτηση των νέων μαχητικών ελικοπτέρων της Airbus θα είμαστε επίσης σε θέση να ενδυναμώσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο των πολυάριθμων διεθνών και περιφερειακών μας συνεργασιών, οικοδομώντας τη διαλειτουργικότητα με κράτη της περιοχής, συμμετέχοντας σε ασκήσεις και πολυεθνικές δραστηριότητες, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. Σημειώνω ότι φέτος έχουμε διαθέσει το υψηλότερο ποσό των 20 τελευταίων χρόνων για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Ο τομέας της άμυνας και ειδικά των εξοπλισμών, δε θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής που αποτελεί συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της άμυνάς μας με νέα εξοπλιστικά συστήματα και δυνατότητες.

Θα ήθελα βεβαίως να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην εταιρεία Airbus και στην δική μας ομάδα, το Γενικό Διευθυντή, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τη Διεύθυνση Εξοπλισμών που έφεραν εις πέρας την όλη διαδικασία. 

Ξεκινάμε, άμεσα, από κοινού, δουλειά για την υλοποίηση αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί.

Οι χώρες μας, διατηρούν ταυτόσημες απόψεις και θέσεις για την Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση, διεύρυνση και εμβάθυνση της αμυντικής μας συνεργασίας με τη Γαλλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, και του στόχου για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αυτονομίας.

Επενδύοντας στην άμυνα επενδύουμε στην ασφάλεια και την ευημερία.

Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας και εύχομαι καλή συνέχεια και καλές επιτυχίες στο έργο σας».

Πολύ κοντά σε νέο Α/Α σύστημα μέσου βεληνεκούς και ελικόπτερα η Εθνική Φρουρά

Tags

Related Articles

Back to top button
Close