Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Παρουσίαση προϋπολογισμού 2023 Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπρος Πετρίδης, παρουσίασε σήμερα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το 2023. Ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΜ όπως παρουσιάζεται στο προσχέδιο, ανέρχεται σε 523 εκατ. € εκ των οποίων 170 εκατ. € αφορούν την «Αμυντική Θωράκιση», δηλαδή θα διατεθούν για την αγορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός είπε τα εξής:

«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τις επιτροπές οικονομικών και άμυνας για την καθόλα εξαιρετική συνεργασία. Η Τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη επιθετική στάση δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και επιβάλλουν τη συνεχή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

Με πρώτιστο στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητάς της, προχωρήσαμε με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ, αλλά πραγματικά έχουμε κάνει άλματα προς τα εμπρός.

Αναβαθμίζουμε με πλάνο τις υποδομές της ΕΦ. Εντός του 2022 έχουν ολοκληρωθεί 3 μεγάλα έργα (αποθήκες πυρομαχικών, προκατασκευασμένα κτίρια και λέσχη στελεχών). Το 2023 προβλέφθηκαν άλλα 3 (εξεταστήριο πυρομαχικών, κτίρια Μονάδας, όρχοι και υπόστεγα). Θα προκηρυχθούν επίσης προσφορές για μελέτη για αρκετά άλλα όπως το Στρατόπεδο στα Κελιά, το Πεδίο Βολής Περάτων και εγκαταστάσεις για τη Μονάδα UAVs.

Αναβαθμίσαμε τα υλικά ένδυσης, υπόδησης αλλά και το επιπλέον υποστηρικτικό υλικό του προσωπικού της ΕΦ και θα συνεχίσουμε για την εφεδρεία. Ενισχύουμε τον στόλο οχημάτων με νέα διπλοκάμπινα, λεωφορεία και εκσκαφείς. Αγοράστηκαν σκάφη έρευνας και διάσωσης και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Στην Αμυντική Διπλωματία επεκτείναμε τις διμερείς συνεργασίες με πέραν των 15 χωρών και ενισχύσαμε τις τριμερείς και την τετραμερή. Συμμετέχουμε έτσι σε πολυεθνικές ασκήσεις και δραστηριότητες, οι οποίες δίνουν κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι επωφελείς για το προσωπικό αφού αποκομίζει εμπειρίες από σύγχρονους στρατούς και μπορεί να διαλειτουργεί μαζί τους. Σημαντικό βήμα αποτέλεσε η υπογραφή διμερούς προγράμματος συνεργασίας με τη Γερμανία και η τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας για πρώτη φορά. Βρισκόμαστε στο στάδιο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (MoU).

Ενισχύθηκε ο ρόλος της Ακαδημίας Άμυνας με την επιτυχημένη διοργάνωση 9 σεμιναρίων με σημαντική συμμετοχή από άλλες χώρες της ΕΕ, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Αναβαθμίσαμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Πετύχαμε την πλήρη άρση του εμπάργκο και συμμετέχουμε αδιάλειπτα στο προγράμματα διεθνούς στρατιωτικής κατάρτισης (IMET). Συνομολογήσαμε Διμερή Συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA) και τροχοδρομήθηκε η ένταξη της Εθνικής Φρουράς σε Πρόγραμμα SPP (State Partnership Program) με την πολιτεία του New Jersey.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης τα τελευταία 2 έτη διοργάνωσε 41 Ασκήσεις εκ των οποίων οι 11 πολυεθνικές. Διερεύνησε 375 υποθέσεις και εκτέλεσε 118 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη διάσωση 679 ατόμων. Με το έργο του έχει αναδειχθεί σε κόμβο παροχής ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για επίτευξη του στόχου που θέσαμε για δημιουργία εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας, στηρίζουμε οικονομικά και διοικητικά τη συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε 17 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF). Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) έχουμε προκηρύξει πρόσφατα νέα έργα έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες Διττής Χρήσης αντλώντας συνολικά ποσό 3 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υλοποιούμε μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στρατολογίας όπως ηλεκτρονική κατάταξη, δήλωση στοιχείων αρρένων στρατεύσιμων πολιτών που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους, υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη ΣΥΟΠ, έκδοσης πιστοποιητικού τύπου Α και διασύνδεση με ΚΕΠ – ΚΕΠΟ, τμήμα κτηματολογίου και τον κυβερνητικό κόμβο. Η διασύνδεση με την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου έχει επιλύσει οριστικά το πρόβλημα που αφορά τον εντοπισμό και την επιστρατευτική τακτοποίηση των ανέντακτων εφέδρων. Από την ημέρα έναρξης του συστήματος εντοπισμού εφέδρων, έχουν επιδοθεί συνολικά 10600 ΦΑΠ.

Για την πάταξη της φυγοστρατίας δίνεται η δυνατότητα πλέον στον ΚΟΑ, με νομοθετική ρύθμιση, για έλεγχο του αν ένας αθλητής πληροί τα απαραίτητα στρατολογικά κριτήρια και στη συνέχεια την έκδοση δελτίου υγείας.

Έγινε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου των μελών του Στρατού της Δημοκρατίας και της ΕΦ και ψηφίστηκαν τροποποιήσεις στους Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμούς που αφορούν τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Στρατού, ώστε να καλυφθούν κενά που εντοπίστηκαν. Ετοιμάζονται για το 2023 περαιτέρω τροποποιήσεις.

Δόθηκαν επιπλέον 3 θέσεις Ταξιαρχών, 6 Συνταγματαρχών, 14 Αντισυνταγματαρχών, 9 Ταγματαρχών καλύπτοντας διοικητικές ανάγκες. Αναβαθμίσαμε τους απόφοιτους των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών τριτοετούς φοίτησης που θα τοποθετούνται πλέον στις κλίμακες Α5 (2η βαθμίδα) και Α6(ii).

Παράλληλα στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής πολιτικής του Υπουργείου μας, γίνεται προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών εξόδων της Εθνικής Φρουράς, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2022 αντικαταστάθηκαν 2200 φωτιστικά, ενώ μέχρι το 2023 θα αντικατασταθούν ακόμη 4400 ενεργοβόρα φωτιστικά σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με φωτιστικά τύπου LED. Για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 19 εκ. ευρώ, από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και ειδικότερα του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 12 ΜW περίπου.

Προσπάθησα όσο πιο σύντομα γίνεται να σας μεταφέρω τις πιο κύριες από τις δράσεις του Υπουργείου Άμυνας και τις στρατηγικές μας επιδιώξεις που είναι συνδεδεμένες με τον Προϋπολογισμό που υποβάλαμε».

ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ-2022» στην Κύπρο – Συμμετοχή και Εθνοφυλάκων από την Κρήτη

Tags

Related Articles

Back to top button
Close