Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Τα νέα φορητά όπλα και άλλα υλικά της Εθνικής Φρουράς

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να είναι η εικόνα των καταδρομέων και των τμημάτων πεζικού που θα παρελάσουν στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2017 στην Κύπρο. Οι αναγνώστες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις σημαντικές εξελίξεις που έχει δρομολογήσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς γενικότερα, και στις Δυνάμεις Καταδρομών ειδικότερα, ως προς τον εκσυγχρονισμό του φορητού οπλισμού και την βελτίωση των ειδών ενδύσεως του προσωπικού, που θα προβληθούν αύριο δημοσίως στην παρέλαση. Σε σειρά σχετικών άρθρων, αναλύθηκαν κατ’ αποκλειστικότητα και λεπτομερώς οι σχετικές εξελίξεις, πλην της τελευταίας η οποία αφορούσε την προμήθεια τυφεκίων Tavor, για την οποία δεν περιλήφθηκε σχετικό άρθρο στο τελευταίο τεύχος λόγω ελλείψεως χώρου.

Στο τεύχος 25 (Δεκέμβριος 2015) είχε αναλυθεί η προσπάθεια αναβαθμίσεως των παλαιών τυφεκίων Vz.58 τσεχοσλοβακικής προελεύσεως, προκειμένου να αντικατασταθεί το τυφέκιο G3 στις Δυνάμεις Καταδρομών.

Στο τεύχος 26 (Μάρτιος 2016) φιλοξενήθηκε αναλυτικό άρθρο 12 σελίδων, που παρουσίαζε λεπτομερώς όλες τις προμήθειες νέων φορητών όπλων που δρομολογήθηκαν και αφορούσαν διαφορετικές κατηγορίες όπλων. Οι σχετικές συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούσαν τυφέκια SCARL των 5,56 mm και τυφέκια ακριβείας SCAR-H TPR των 7,62 mm της βελγικής FN Herstal. Στα SCAR-L αναρτάται βομβιδοβόλο FN40GL των 40 mm της ίδιας εταιρείας ενώ από τον διάσημο οίκο κατασκευής φορητού οπλισμού προέρχονται και τα ελαφρά πολυβόλα Minimi Mk2 Para TR των 5,56 mm.

Για απαιτητικές αποστολές ελευθέρων σκοπευτών, έχει γίνει προμήθεια τυφεκίων AXMC με κάννες πολλαπλών διαμετρημάτων της κορυφαίας βρετανικής Accuracy International ενώ από την ίδια εταιρεία παραγγέλθηκαν και βαρέα τυφέκια ειδικών εφαρμογών ΑΧ50 των 12,7 mm.

Ένα άλλο ειδικό όπλο υποστηρίξεως σε επίπεδο ομάδος είναι το ημιαυτόματο βομβιδοβόλο MGL Mk1S των 40 mm από την εταιρεία Milkor της Νοτίου Αφρικής.

Η πολύ σοβαρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Διοίκηση Καταδρομών του ΓΕΕΦ, περιλαμβάνει και προμήθεια υλικού ελληνικής κατασκευής. Αυτό αφορά μονόκυαλες διόπτρες νυκτερινής οράσεως ARGUS και τις δίκυαλες ARGUS PANOPTES της ελληνικής ΘΕΩΝ Αισθητήρες, με τις οποίες εφοδιάστηκαν οι καταδρομείς.

Στο τεύχος 27 (Ιούνιος 2016) αποκαλύφθηκε το μεγάλο βήμα προόδου που αποφάσισε το ΓΕΕΦ, αντικαθιστώντας την στολή μάχης του προσωπικού με στολή νέας σχεδιάσεως και σε νέες αποχρώσεις παραλλαγής. Το σχέδιο παραλλαγής αναπτύχθηκε από στελέχη της Εθνικής Φρουράς, κατόπιν σχετικής μελέτης και εκτενών πειραματισμών. Στο ίδιο πλαίσιο, ελήφθη απόφαση αντικαταστάσεως των παλαιού τύπου αρβύλων με νέα σύγχρονης σχεδιάσεως και καφέ αποχρώσεως.

Τέλος, στο τεύχος 29 (Μάρτιος 2017) παρουσιάσθηκε η προσπάθεια αναβαθμίσεως του τυφεκίου G3 ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των σκοπευτών ακριβείας σε επίπεδο ομάδος μάχης. Το G3 DMR περιλαμβάνει επιμέρους παρεμβάσεις, με κυριότερη την προσαρμογή διόπτρας κατάλληλης μεγεθύνσεως και πεδίου θέας για την αποστολή.

Η προμήθεια των τυφεκίων Tavor προέκυψε στην ουσία αναπάντεχα, μέσω του ευρισκομένου σε εξέλιξη προγράμματος προμήθειας ενός Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης. Το Tavor κατασκευάζεται από την ισραηλινή Israel Weapons Industries και η έκδοση που παραλήφθηκε από την Εθνική Φρουρά είναι συγκεκριμένα η Χ95 Flattop 330. Το όπλο έχει συνολικό μήκος 58 εκ. και φέρει την βραχεία κάννη των 13 ιντσών (33 εκ.) ενώ το βάρος (κενό) ανέρχεται σε 3,3 κιλά. Τα όπλα συνοδεύονται από διόπτρα ταχείας σκοπεύσεως.

Στην παρέλαση δεν θα εμφανιστούν όλα τα νέα όπλα ή υλικά, καθόσον ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παραλαβές και δεν έχει γίνει χορήγηση.

Related Articles

Back to top button
Close