Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος συμμετέχει στον μελλοντικό αντιαρματικό πύραυλο της ΕΕ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 1 Ιουλίου η MBDA ανακοίνωσε την επιλογή του πυραύλου ΜΜΡ για την κάλυψη της επιχειρησιακής απαιτήσεως Ευρωπαϊκής Ικανότητος Εμπλοκής Πέραν Σκοπευτικής Ευθείας (BLOS) που πρότεινε από κοινού με 13 συνεργάτες και υποκατασκευαστές 5 χωρών της ΕΕ. Ο πύραυλος προορίζεται για χρήση από μονάδες πεζικού και μηχανοκίνητου πεζικού.

Η πρόταση της MBDA επιλέχθηκε στο πρόγραμμα LynkEUs του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) που αφορά την ικανότητα BLOS του Πεζικού και είχε εγκριθεί τον Νοέμβριο του 2018 από τους υπουργούς Αμύνης της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PESCO.

Στο πρόγραμμα LynkEUs συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις Γαλλίας, Βελγίου και Κύπρου, με σκοπό τον καθορισμό αρχικής επιχειρησιακής αντιλήψεως, παρέχοντας την ευκαιρία εντοπισμού και δοκιμής αναδυομένων λύσεων δυνητικής αξίας για μελλοντικές αναβαθμίσεις, φάση την οποία θα ακολουθήσει περίοδος δοκιμών. Οι αντιλήψεις και οι δοκιμές θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη μιας οικογενείας πυραυλικών συστημάτων ικανότητος BLOS Παρεμβάσεως Χειριστού (man-on-the loop) που θα βασίζεαι στον γαλλικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς ΜΜΡ.

Βολή πυραύλου ΜΜΡ από ταχύπλοη λέμβο το 2018.

O πύραυλος MMP άρχισε να αναπτύσσεται το 2009 ως ιδιωτική πρωτοβουλία της MBDA, με σκοπό την αντικατάσταση του αντιαρματικού πυραύλου MILAN. Μετά την συγκριτική αξιολόγησή του έναντι του αμερικανικού Javelin και του ισραηλινού Spike, το ΜΜΡ κρίθηκε ανώτερο και τον Δεκέμβριο του 2013 τέθηκε μια παραγγελία για 400 εκτοξευτές και 2.850 πυραύλους προς εφοδιασμό του Γαλλικού Στρατού. Ο πύραυλος έχει βάρος 15 κιλά εντός του σωλήνα μεταφοράς και 11 κιλά είναι το βάρος του τριπόδου, της μπαταρίας και του συστήματος ελέγχου. Η διάμετρος της πολεμικής κεφαλής του πυραύλου είναι 140 mm και η διατρητική ικανότητα υπερβαίνει τα 1.000 χιλ. χαλύβδινης θωρακίσεως ενώ το βεληνεκές ανέρχεται σε 5.000 μέτρα. 

Πέραν της MBDA οι 10 συνεργάτες που πλέον ξεκινούν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική συμφωνία είναι οι παρακάτω:

Βέλγιο (Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, John Cockerill Defense, FN Herstal, Thales Belgium, Xenics).

Κύπρος (Aditess, Κυπριακό Ινστιτούτο, SignalGenerix)

Γαλλία (Novadem και Safran με υποκατασκευαστές την MILREM από την Εσθονία, την DELAIR της Γαλλίας και την Carmenta της Σουηδίας.

Επίδειξη ικανότητος βολής ΜΜΡ από μικρή ναυτική πλατφόρμα το 2018.
Tags

Related Articles

Back to top button
Close