Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Κατάρριψη ρωσικού Ilyushin IL-20 από την συριακή αεράμυνα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Μόσχα κατηγόρησε το Ισραήλ για την κατά λάθος κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους ηλεκτρονικής παρακολουθήσεως Ilyushin IL-20 από την αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 15μελούς πληρώματος. Υποστηρίζεται ότι η εκτόξευση πυραύλου από σύστημα S-200 προοριζόταν για την αναχαίτιση σμήνους 4 ισραηλινών F-16, τα οποία επιτέθηκαν σε στόχο στην παραλιακή περιοχή της Λατάκιας αργά το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου. Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί ιπτάμενοι επεδίωξαν να “καλύψουν” το ίχνος πτήσεως του σχηματισμού τους από το ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο επέστρεφε στην βάση του και με αυτό τον τρόπο βρέθηκε στην γραμμή του πυρός. Το Ισραήλ κατηγορήθηκε ευθέως, επειδή ειδοποίησε την ρωσική πλευρά για την εν εξελίξει επιχείρηση μόλις ένα λεπτό πριν την προσβολή, προφανώς για να τηρηθεί τυπική συμφωνηθείσα δέσμευση.

Σε σχετικό γράφημα που δημοσιοποίησε το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης, φαίνεται καθαρά ότι το IL-20 περιπολούσε πάνω από την Μεσόγειο και προφανώς όταν εντοπίσθηκαν τα ισραηλινά μαχητικά, διατάχθηκε να προσγειωθεί. Είναι σαφές ότι το σύστημα αεράμυνας της Συρίας που υποστηρίζεται από ρωσικά μέσα απέτυχε να διευκρινίσει τα εντοπισθέντα ίχνη, αφού ένα μεγάλο αεροσκάφος όπως το τετρακινητήριο Ilyushin IL-20 μπορεί σαφώς να ξεχωρίσει λόγω μεγέθους και μικρής ταχύτητος από ένα μαχητικό αεροσκάφος υψηλών επιδόσεων.

Την ίδια ώρα της ισραηλινής επιθέσεως, οι Ρώσοι αναφέρουν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη επίθεση από την γαλλική φρεγάτα Auverge τύπου FREMM, προφανώς με πυραύλους Scalp Naval. Κατά τον εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, οι ρωσικοί σταθμοί ραντάρ αεροπορικού ελέγχου εντόπισαν τις εκτοξεύσεις πυραύλων. Πρόκειται προφανώς για σχόλιο, το οποίο αποβλέπει στην συγκάλυψη της εν γένει αδυναμίας αντιμετωπίσεως των επιθέσεων από πλευράς ρωσικών και συριακών δυνάμεων, όσο και του τραγικού σφάλματος καταρρίψεως του Ilyushin IL-20, σε έναν τομέα με ελάχιστη αεροπορική παρουσία την στιγμή της επιθέσεως.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close