Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

80.000 απώλειες των Ρώσων την Ουκρανία;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με αφορμή τις τελευταίες πληροφορίες – αναφορές στην Δύση για τις απώλειες των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ζητούμε την συνδρομή του “Περικλή” από το μέτωπο, για να μας μεταφέρει την δική του εκτίμηση και εικόνα.

Τελευταίως έγινε γνωστό στις ΗΠΑ ότι επίσημες αναφορές κάνουν εκτίμηση περί 70-80.000 απωλειών των Ρώσων σε νεκρούς και τραυματίες. Πριν μερικές ημέρες μας είχες μεταφέρει την δική σου εκτίμηση που ήταν εντυπωσιακά εντός των αριθμών αυτών. Ανέλυσε μας πώς είχες φτάσει στην συγκεκριμένη εκτίμηση.

Κοίτα, στις 15 Ιουνίου, το DNR είχε παραδεχτεί επίσημα 2.500 νεκρούς και 8.500 τραυματίες. Ήτοι 11.000 απώλειες συνολικά. Θεωρώ ότι αντιστοίχους έχει και το LNR, αν και η λογική λέει παραπάνω, διότι οι μεγαλύτερες μάχες γίναν στην δική του περιοχή. Βέβαια στη Μαριούπολη πολέμησε το DNR. Οπότε ας υπολογίσουμε άλλες 11.000 απώλειες σε γενικές γραμμές από το LNR. Αν υποθέσουμε ότι οι στρατοί αυτών των δύο “Δημοκρατιών” υπολογίζονται στο 30-35% της συνολικής δύναμης εισβολής, αλλά συμμετείχαν δυσανάλογα στις επιχειρήσεις, τότε έχουμε τριπλάσιες απώλειες των υπολοίπων ρωσικών δυνάμεων. Δηλαδή 22.000 επί τρία, πάμε στις 60-65.000 και κάνοντας αναγωγή για 1,5 μηνά ακόμα, υπολογίζοντας χονδρικά τη σφοδρότητα των μαχών, φτάναμε στους 80.000 νεκρούς και τραυματίες που είχαμε συζητήσει. Εξάλλου, έχουν επιβεβαιωθεί απώλειες 5.000 οχημάτων όλων των τύπων. Κάποιος τα οδηγούσε αυτά, κάποιος επέβαινε σε αυτά.

Η εκτίμησή σου για τις απώλειες των Ουκρανών;

Οι ίδιες είναι πάνω – κάτω. Ίσως παραπάνω τραυματίες και λιγότεροι νεκροί, λόγω του ρωσικού πυροβολικού. Απώλειες που ισοσκελίζονται σε έναν βαθμό, από τους περισσότερους αιχμαλώτους που έχουμε πιάσει. Άκου, όπως στα δυτικά μη μέηνστρημ ΜΜΕ γράφεται για Ουκρανικές μονάδες που έχουν χάσει το 50% κ.λπ., το ίδιο γράφεται και στα ρωσικά για τις δικές τους μονάδες. Απλά, τα ρωσικά δεν είναι άμεσα προσβάσιμα στον μέσο πολίτη που ντιλεντατικά ασχολείται με τον πόλεμο. Κάποιοι δε, σκόπιμα, εμμένουν στις αναφορές για τις Ουκρανικές απώλειες από μεμονωμένους λόχους ή διμοιρίες, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις καταρρεύσεως. Μια κατάρρευση που όλο έρχεται και δεν φτάνει και 3 εβδομάδες τώρα πολεμάνε στα προάστια της πόλης του Ντονέσκ, στο Πέσκι και στη Μαρίνκα.

Μας είχες πει ότι οι Ουκρανοί έχουν καλύτερη ικανότητα “αναγέννησης” δυνάμεων, από τους Ρώσους. Πού το βασίζεις αυτό;

Οι Ουκρανοί, είτε υποχρεώνονται να επιστρατευτούν, είτε πάνε εθελοντικά. Οι Ρώσοι προσπαθούν να προσελκύσουν τους δικούς τους με χρήματα, ή υποσχέσεις μειώσεως ποινών σε εγκλείστους φυλακών. Από το 2014, οι ρωσικές φυλακές ήταν μεγάλο “pool” στρατολογήσεως για τους αυτονομιστές. Θεμιτό, βέβαια. Και οι Ουκρανοί έβγαλαν κόσμο από τις φυλακές για να πολεμήσει, αλλά ήταν άλλη περίπτωση. Επρόκειτο για βετεράνους του πρώτου πολέμου, οι οποίοι μετά είχαν παραστρατήσει.

Ποια είναι η μέχρι τώρα “εικόνα” για τις αναπληρώσεις απωλειών, ή τις νέες μονάδες που ρίχνουν οι Ρώσοι στην μάχη; Είναι ικανές; Έχουν ελλείψεις σε εφοδιασμό κ.λπ.;

Όλο και χειρότεροι. Σε εφοδιασμό, οι Ρώσοι έχουν ίδια νοοτροπία με τους Έλληνες και τους Άραβες. Τους λείπουν ασύρματοι για τα άρματα και ρούχα της προκοπής, αλλά έχουν Su-30. Γενικά, όποτε βρουν Ουκρανικό ιματισμό, τον προτιμούν από τα δικά τους ρούχα και υλικά. Νομίζω όλοι είδαμε Ρώσους πεζοναύτες στην Μαριούπολη, επίλεκτοι υποτίθεται, να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις με σχολικά σακίδια. Δεν χορηγούσε η υπηρεσία σακίδια εφόδου και δεν είχαν τον ελάχιστο επαγγελματισμό να αγοράσουν ιδίοις εξόδοις κάτι σοβαρό. Αντιθέτως, στους Ουκρανούς, τα πάντα χορηγούνται υπηρεσιακά. Ή έστω χορηγούνταν πριν την γενική επιστράτευση.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μία κάμψη ή παύση, του ρυθμού των Ρώσων; Όντως μεταφέρουν ενισχύσεις στην Χερσώνα και ίσως οφείλεται σε αυτό;

Έχει δύο παίκτες το γήπεδο, το έχουμε ξαναπεί. Δεν είναι θέμα αν οι Ρώσοι θέλουν ή όχι ή δώσαν βαρύτητα αλλού. Υπάρχει και ο αμυνόμενος, ο οποίος φρενάρει τις επιθέσεις του επιτιθέμενου. Όσον αφορά αυτό που ρώτησες πάντως, ναι, η εκτίμησή μου είναι ότι ενίσχυσαν την Χερσώνα ώστε να βεβαιωθούν ότι θα αποτύχουν οι Ουκρανοί εκεί (εγώ εκτιμούσα ότι θα αποτυγχάναν και χωρίς να έστελναν εκεί ενισχύσεις οι Ρώσοι – τα είχαμε πει στο Podcast), με σκοπό να παγώσει ο πόλεμος, χωρίς να νικάνε στο ένα μέτωπο και να χάνουν στο άλλο, κάτι που θα αποτελούσε κίνητρο για τους Δυτικούς να δώσουν κι άλλα όπλα στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι ποντάρουν σε μια κούραση της Δύσης, για να έχουν τον χρόνο να “αναγεννήσουν” τις δυνάμεις τους και να ξαναεπιτεθούν.

Με την χθεσινή επίθεση στην αεροπορική βάση των Ρώσων στην Κριμαία, τί εικόνα σχημάτισες;

Κοίτα, ήταν μεγάλη ζημιά το αεροδρόμιο στην Κριμαία. Όχι μόνο για το πρεστίζ των Ρώσων που ξεφτιλίστηκε κι άλλο, αλλά και πρακτικά. Από εκεί εξορμούσε και ανεφοδιαζόταν η αεροπορία τους που δρούσε στο νότιο μέτωπο. Τώρα θα ανακοινώσουν πάλι αύριο καταρρίψεις Ουκρανικών μαχητικών και καταστροφές δυτικών όπλων, θα δεις. Κάθε φορά μετά από μια ήττα που έχει και υψηλό επικοινωνιακό αποτύπωμα (λόγου χάρη η απόπειρα διάβασης του Σιβέρσκι Ντονέσκ) ανακοινώνουν αντίστοιχη ζημιά στον αντίπαλο. Έχουν “καταρρίψει” μέχρι τώρα τριπλάσιο αριθμό αεροπλάνων από όσα είχε η Ουκρανική Αεροπορία. Κάποιοι Ρώσοι, τον Ιούλιο, είχαν κάτσει και είχαν εξετάσει προσεκτικά τις 196 μέχρι τότε ενημερώσεις του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης και κοροϊδεύαν τα νούμερα που ανακοίνωνε. Επί παραδείγματι, 39.800 σημεία συγκέντρωσης προσωπικού και οχημάτων, 2.500 άρματα και άλλα διάφορα. Ένας καλόπιστος, θα αναρωτιόταν γιατί με τέτοιες απώλειες μέχρι τότε, δεν έχει σπάσει το μέτωπο των Ουκρανών.

Τώρα από τι έγινε το χτύπημα, δεν είμαι σίγουρος. Από κάποιο πύραυλο λένε αν και εγώ πιστεύω drone – οι ίδιοι τύποι που χτυπήσαν το Αρχηγείο του Στόλου Μαύρης Θαλάσσης στη Σεβαστούπολη τις προάλλες.

Τέλος, κάτι για το επικοινωνιακό κομμάτι. Τα διάφορα νέα ή βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τους δύο αντιμαχόμενους, κατά πόσο “φτάνουν” και επηρεάζουν τον μαχητή της πρώτης γραμμής; Τον στρατιώτη στο χαράκωμα; Έχουν επίδραση ή δεν τον αγγίζουν;

Δεν επηρεάζεται ο στωικός Σλάβος από τέτοια.

Δούρειος Ίππος Podcast short # 014 – Συνέντευξη με τον “Περικλή” – Συμπλήρωση 4 μηνών πολέμου

Tags

Related Articles

Back to top button
Close