Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ισραηλινός δορυφόρος αποκαλύπτει τo τουρκικό S-400 σε λειτουργία

Στην αποκάλυψη φωτογραφιών από το σύστημα S-400 που παρέλαβε η Τουρκία από τη Ρωσία, προχώρησε μια ισραηλινή εταιρεία η οποία ειδικεύεται στη δορυφορική επισκόπηση. Πρόκειται για την ImageSat International (ISI), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την θέση που βρίσκονται σήμερα, τα “απάρτια” που συνθέτουν το σύστημα S-400 και τα οποία έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η Τουρκία.

Η επίμαχη τοποθεσία βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ακιντσί στο Μούρτεντ, η οποία υπενθυμίζεται ότι αποτελούσε (μέχρι και τον Ιούλιο  2016) την έδρα των αεροπορικών Μοιρών με μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι Mοίρες αυτές μετά το πραξικόπημα διαλύθηκαν, καθόσον θεωρήθηκε ότι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν και τα αεροσκάφη τους μοιράστηκαν σε άλλες μοίρες μαχητικών της Τουρκικής Αεροπορίας. H τύχη της ίδιας της βάσης του Μούρτεντ (η οποία είχε ανακαινιστεί λίγα χρόνια προκειμένου να υποδεχτεί τα πλέον σύγχρονα F-16 C/D Block 50+) τέθηκε σε κίνδυνο καθώς επρόκειτο να κατεδαφιστεί, έπειτα από εντολή του ίδιου του Ερντογάν (προκειμένου να γίνει πάρκο… «Δημοκρατίας), κάτι που στην συνέχεια μάλλον αναιρέθηκε.

Έκτοτε η βάση υπολειτουργούσε και όπως είχε γίνει γνωστό προ καιρού, επιλέχθηκε για την υποδοχή και στέγαση των οχημάτων που συγκροτούν το σύστημα S-400.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες της ImageSat International που δημοσιεύτηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου μέσω Twitter στο λογαριασμό της εταιρείας, απεικονίζουν εκτοξευτές και οχήματα ραντάρ του συστήματος S-400 στις 29 Αυγούστου και όπως αναφέρεται Tο σύστημα είναι επιχειρησιακό και ανεπτυγμένο στην Άγκυρα». Ειδικότερα, διακρίνονται 3 εκτοξευτές S-400, ένα όχημα φορέας του ραντάρ εμπλοκής “Grave Stone”, το ραντάρ παρακολούθησης έγκαιρης προειδοποίησης “Cheese Board”,  ένα επιπλέον ραντάρ εγκλωβισμού “Big Bird”, καθώς επίσης και βοηθητικά οχήματα μαζί με δύο τμήματα που αναφέρεται ότι βρίσκονται σε υπόστεγο (κατά πάσα πιθανότητα οχήματα – εκτοξευτές).

 Επιπλέον η ισραηλινή εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι εκτοξευτές δεν είναι φορτωμένοι με βλήματα, υποδηλώνοντας ότι στην συγκεκριμένη φάση, υφίστανται δοκιμές αποδοχής προτού τα τμήματα του S-400 αναπτυχθούν σε μόνιμες θέσεις (προφανώς εκτός της βάσης του Aκιντσί). Το ότι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία την στιγμή λήψης των δορυφορικών φωτογραφιών, οδηγώντας την ISI να σημειώσει ότι βρίσκεται σε “Ανάπτυξη Επιχειρησιακής Διαμόρφωσης”, φαίνεται από το γεγονός ότι η κεραία του ραντάρ “Big Bird” διακρίνεται υπό γωνία, δηλαδή περιστρέφεται, άρα το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία και όχι σε απλή στατική θέση. Επιπλέον, ο ιστός ραντάρ 40V6M είναι ανεβασμένος.  

Παρόλα αυτά η εκτίμηση της ISI καταλήγει αναφέροντας ότι:“Δεν μπορεί να αποκλειστεί παρόλα αυτά η πιθανότητα ότι η τοποθεσία αυτή θα αποτελέσει τη μόνιμη βάση του S-400″.

Προκαλεί εντύπωση φυσικά το πως και γιατί μια ιδιωτική εταιρεία δορυφορικής επισκόπησης από το Ισραήλ, ασχολήθηκε με το που είναι τοποθετημένοι οι S-400 και μάλιστα με τα αποτελέσματα της «έρευνας» να δημοσιοποιούνται μέσω Twitter, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει ευρέως γνωστό στην κοινή γνώμη. Η ίδια εταιρεία δημοσιοποιεί κατά καιρούς φωτογραφίες και από την δραστηριότητα των ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μια ασφαλής υπόθεση που δίνει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ότι ενδεχομένως η ISI λειτουργεί κατόπιν υπόδειξης της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία με τον τρόπο αυτό ίσως επιθυμεί να στείλει έμμεσα το «μήνυμα» ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας τελούν διαρκώς υπό στενή παρακολούθηση από το Τέλ Αβίβ.

Η επιλογή δε ενός στόχου «υψηλού προφίλ» όπως είναι οι S-400, ίσως να έγινε προκειμένου να τονιστεί ότι οι Ισραηλινοί έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν μέσω συστημάτων υψηλής τεχνολογίας οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας, η οποία με τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον του Τελ Αβίβ (και μάλιστα από ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο) έχει επιλέξει την οδό της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Στοιχείο που καταδεικνύει ότι οι δύο χώρες κινούνται πλέον «υπόγεια» σε τροχιά σύγκρουσης, ήταν ο βομβαρδισμός του κτιρίου που στεγάζονταν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στη Λωρίδα της Γάζας. Η προσβολή έγινε στις 4 Μαΐου 2019 από μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στο πλαίσιο αντιποίνων για την επίθεση με 300 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν -την ίδια μέρα- από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 5 πύραυλοί αέρος εδάφους έπληξαν το κτίριο, αφού προηγουμένως οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν βάλει με προειδοποιητικά πυρά. Η επίθεση αυτή φυσικά μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς -κατά κανόνα- υπάρχει άριστη πληροφόρηση που οδηγεί σε στοχοποίηση από την πλευρά των Ισραηλινών.

Ως εκ τούτου, η επιλογή του συγκεκριμένου στόχου υποδηλώνει ότι για την ισραηλινή κυβέρνηση, υπάρχει ξεκάθαρα η θεώρηση ότι υφίσταται κάποια μορφή ενεργού εμπλοκής ή υποστήριξης της Τουρκίας προς τις παλαιστινιακές οργανώσεις που συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα (πέρα από τις προφορικές δηλώσεις υποστήριξης από τον Ερντογάν) και μάλιστα με άμεση συσχέτιση με τις συγκεκριμένες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον εδαφών του Ισραήλ.

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη με Τούρκους και Παλαιστίνιους αξιωματούχους να καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση αυτή. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ανέφερε δε ότι το πλήγμα στα γραφεία του Anadolu ήταν «μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους μάρτυρες, μια προετοιμασία για σφαγές στη Γάζα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις επιθέσεις στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που ενθαρρύνουν το Ισραήλ είναι εξίσου υπεύθυνοι». «Ακόμη και αν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου προδιαγράφοντας τη συνέχιση της σκληρής αντιπαράθεσης με το Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το σύστημα S-400 είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι αποτελεί παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει πιθανές επιχειρήσεις της Ισραηλινής Αεροπορίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας. Για το λόγο αυτό η παρακολούθηση της προόδου της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή ενεργοποίησή του αποτελεί μια μάλλον αναμενόμενη επιδίωξη προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα των θέσεων βολής και τομέων κάλυψης, στοιχεία θα ληφθούν υπόψιν σε οποιαδήποτε μελλοντική αεροπορική επιχείρηση της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close