Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Από τον Λευκό Οίκο δημοσιοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου η παρακάτω ανακοίνωση, σχετικώς με την Τουρκία:

Δυστυχώς, η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη ανάμειξή της με το F-35. Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει σχετικά με τις προηγμένες δυνατότητές του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων αεράμυνας ώστε να ανταποκριθούν στις νόμιμες ανάγκες της στην αεράμυνα και αυτή η Διοίκηση έχει κάνει πολλαπλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στην πρώτη θέση της σειράς, προκειμένου να λάβει το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας PATRIOT. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προκειμένου να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα. Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν την στρατηγική σχέση μας με την Τουρκία. Ως συμμάχους του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στη F-35. Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία“.

Είναι σαφές, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε άλλες κυρώσεις, πολιτικο-οικονομικού περιεχομένου, βάσει του νόμου CAATSA.

Η ανακοίνωση, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αμφιλεγόμενη, ως προς τον τελεσίδικο χαρακτήρα της για την απόφαση απομακρύνσεως της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35. Ωστόσο, πέρα από τα “μισόλογα” του προέδρου Τραμπ το τελευταίο διήμερο, πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς ΗΠΑ έχει τεθεί ως προθεσμία η 31η Ιουλίου, για την παραμονή προσωπικού της Τουρκικής Αεροπορίας που εκπαιδεύεται σε αμερικανικό έδαφος στο F-35. Όταν είχε γίνει η σχετική προειδοποίηση, ήταν γνωστό ότι η παράδοση του S-400 στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου.

16 πύραυλοι 48Ν6 του S-400 μέχρι σήμερα στην Τουρκία

Tags

Related Articles

Back to top button
Close