Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Περίπολος του Στρατού των ΗΠΑ δέχτηκε πυρά από φιλοτουρκικές δυνάμεις στη Συρία

Μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών που υποστηρίζονται από τον Τουρκικό Στρατό, σημειώθηκε στη Συρία στην περιοχή Manbij. Το περιστατικό που συνέβη στις 15 Οκτωβρίου, επιβεβαιώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) η οποία επιβλέπει την επιχείρηση «Ιnherent Resolve».

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες εποχούμενη περίπολος με Αμερικανούς στρατιώτες, η οποία εκτελούσε επιτήρηση στην συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στη Βόρειο Συρία, δέχτηκε πυρά από «άγνωστες δυνάμεις». Οι Αμερικανοί ανταπέδωσαν τα πυρά προς την κατεύθυνση των εχθρικών θέσεων και το περιστατικό έληξε σχετικά γρήγορα χωρίς να σημειωθούν απώλειες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της επιχείρησης «Inherent Resolve» Συνταγματάρχη Sean Ryan, το συμβάν αν και δεν είχε μεγάλη χρονική διάρκεια  αποτέλεσε μια “υπενθύμιση της ετοιμότητας που πρέπει να διατηρούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή”.

Η περιοχή “Manbij χαρακτηρίζεται ως σημείο χαμηλής έντασης αλλά όπως φαίνεται στη Συρία υπάρχουν δυνάμεις (ακόμη και σε ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ σημεία), που επιθυμούν να επιφέρουν αστάθεια με αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων.

Μέσα στο 2018 συμμαχικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία, δέχτηκαν επανειλημμένα πυρά από ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται σε εφοδιασμό και οπλισμό από τον Τουρκικό Στρατό. Η κατάσταση είναι γνωστή στους Αμερικανούς οι οποίοι διατηρούν το χαμηλότερο επίπεδο σχέσεων με την Τουρκία.

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο περιστατικό σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της CENTCOM «δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για βελτίωση των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας». Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ παρά τις διαρκείς προκλήσεις που δέχονται από φιλοτουρκικές δυνάμεις στη Συρία, επιδιώκουν να μην χειροτερέψουν τη κατάσταση με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τον «δυτικό προσανατολισμό» της. Την ίδια στιγμή πρόκειται για μια χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ η οποία – όχι μόνο χαράσσει δική της πολιτική στη Συρία – αλλά βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία για αυτό το σκοπό..

Παγιδευμένοι σε ένα “ιδιότυπο καθεστώς”

Το Manbij αποτελεί το επίκεντρο της δυσλειτουργικής σχέσης ΗΠΑ και Τουρκίας στη Συρία, με τα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν ουσιαστικά «παγιδευτεί» σε ένα πρωτοφανές και ιδιότυπο καθεστώς παθητικής άμυνας εξαιτίας της διάστασης των δύο χωρών που -ουσιαστικά – πρόκειται για δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve συμμαχικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία περιπολούν στο Manbij τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην Τουρκία. Και αυτό διότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες του YPG οι οποίοι μαζί με τις αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις πολεμούν εναντίον του ISIS από το 2016.

Για την Τουρκία το YPG θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση εξαιτίας των διασυνδέσεων με Κούρδους αντάρτες στην Ν.Α Τουρκία που μάχονται εναντίον του επίσημου τουρκικού κράτους. Για να εκτονωθεί η κρίση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προχώρησαν σε μια συμφωνία – σχέδιο για να καθοριστεί ο έλεγχος του Manbij με αποχώρηση δυνάμεων του YPG.

Επισήμως αυτό που ισχύει είναι ότι από τον περασμένο Ιούνιο, στρατεύματα των ΗΠΑ αλλά και της Τουρκίας περιπολούν «σε συντονισμό» στην περιοχή. Στην πράξη όμως ο συντονισμός αυτός  μεταξύ των δύο χωρών δεν φαίνεται ότι λειτουργεί και τόσο καλά..

Tags

Related Articles

Back to top button
Close